4 tips om om te gaan eenzaamheid | Leef Intens

4 tips om om te gaan eenzaamheid

Door Roel van Heel | depressie

nov 28

Een op de 4 mensen is gevoeliger voor prikkels, sensaties en subtiele signalen van buitenaf. Dat betekent ook dat 3 op de 4 mensen dat niet zijn. Zeker in een maatschappij waar presteren voorop staat kun jij je dan al snel alleen gaan voelen. Je merkt dat je anders reageert op de dingen die gebeuren, je trekt je dingen misschien sneller aan. Niet iedereen begrijpt jouw reactie en kan het gaan bestempelen als vreemd of raar. Sommige mensen kunnen zelfs door dit “massale onbegrip” zich depressief gaan voelen. Maar ook als je besluit om hard aan jezelf te werken kan dit verschijnsel terugkeren. Juist doordat je meer en meer doet wat jouw hart ingeeft en jij je gevoel volgt, kun je het gevoel krijgen dat je anders bent. Je komt ook steeds minder mensen tegen die handelen zoals jij handelt, denkt zoals jij denkt. Wil dat automatisch zeggen dat het pad wat jij gekozen hebt het onjuiste pad is, omdat niemand anders dit pad lijkt te kiezen ? Of is dit wel degelijk het juiste pad maar heeft nog niemand anders het gevonden ?

Wat me opvalt als ik over straat loop, is dat iedereen zoveel met zichzelf bezig is. Wanneer ik met mijn hond, Ziva, door het bos loop, en ik vrolijk “hallo !” tegen mensen zeg, lopen drie van de vier mensen gewoon door, zonder iets terug te zeggen. Een enkeling kijkt me nog eens aan alsof hij wil zeggen : “ik ken jou niet, dus waarom zou ik hallo zeggen ?”. Ook wanneer ik in de Efteling rondloop kom ik kinderen tegen die spelenderwijs contact met me maken. Ze kijken me aan, lachen naar me, totdat vader of moeder hun terug trekt en ze duidelijk maken dat ze dat vooral niet moeten doen. Soms vraag ik me af… wat is er met onze maatschappij gebeurt dat we zo met ons eigen ding bezig zijn ?

Kiezen voor jezelf of kiezen voor eenzaamheid

Wanneer je gevoelig bent voor prikkels, sensaties, en subtiele signalen van buitenaf kun jij je al snel anders voelen. Je zit op een andere golflengte, waar het leven heel anders is dan dat van sommige anderen. Ik spreek bijvoorbeeld veel mensen die ervoor kiezen om zich aan te passen op hun werk en dus niet laten zien waar ze in hun privé leven mee bezig zijn of delen wat hun gevoel of intuïtie hun vertelt. Ze spreken niet over het gevoel dat ze krijgen wanneer ze die collega spreken waar het even niet zo goed mee gaat. Niemand lijkt te zien dat die collega hulp nodig heeft, maar jij ziet het. Wat doe je daarmee ? Breek je het open en bespreek je het ? Of laat je het zo en is het niet jouw probleem ? Een opmerking als “hoe kan jij dat nou weten ?” kan je al snel doen besluiten om het voor je te houden. Mijn dochter deelde een tijdje terug enthousiast haar verhaal dat ze hoogbegaafd is en wat dat besef haar gebracht had, maar kreeg nauwelijks een reactie terug van haar gesprekspartner. Dat leverde voor haar een enorme teleurstelling op. Zowel mijn klant als mijn dochter voelen zich op dat moment even eenzaam en staan voor de keuze. Pas jij je aan op dat moment aan wat de ander van je verwacht ? Of sta je op en kies je voor jezelf ?

“Als jouw gevoel je meer vertelt dan het gevoel van de mensen om je heen, kan een goedbedoelde maar negatieve reactie jou voor een dilemma plaatsen. Blijf je in contact staan met dat gevoel of kies je ervoor om je aan te passen aan wat je gesprekspartner van je verwacht ?”

Eenzaamheid door onbegrip uit je omgeving

eenzaamheid door onbegripIk sprak laatst een vrouw  die op die manier een dubbelleven leidde. Thuis was ze bezig om een carrière als coach en trainer voor ouders en kinderen op te bouwen. Buitenshuis deelde ze haar passie niet. Ze voelde dat zowel in haar ouderlijke gezin als in haar vriendenkring er niet altijd ruimte was om deze passie te delen. Ze deelde haar passie niet en ging zich daardoor steeds eenzamer voelen. Blijkbaar bleef dit proces niet onopgemerkt. Zowel haar familie als haar vrienden merkten dat ze veranderde en wisten niet zo goed wat ze er mee aan moesten. Wanneer de vrouw een enkele keer toch over haar passie praat, merkt ze dat haar familie en sommige vrienden opeens in hun telefoon duiken of dat het gesprek van onderwerp wordt veranderd. Wat is waar in deze situatie ? Is de vrouw met de verkeerde dingen bezig en zou ze iets anders moeten doen ? Of mist de vrouw de steun van haar omgeving en ziet ze dingen die er niet zijn ?

Meer empathie voor elkaar

steun en liefdeDe waarheid ligt naar mijn mening ergens in het midden. De twijfel, de onzekerheid en de faalangst zorgen ervoor dat de vrouw meerdere signalen uitzendt. Soms is ze vol passie en zelfvertrouwen, dan weer sluit ze zich af en deelt ze haar passie niet. Dit dubbele signaal wordt vroeg of laat opgepikt door de mensen om haar heen. Haar omgeving had met een scherp oog ook kunnen opmerken dat er meer aan de hand is. Ze hadden naar de vrouw toe kunnen gaan, een arm om haar schouder kunnen slaan, een knuffel geven en oprechte interesse tonen. Zelfs als je niets begrijpt van de materie waar de vrouw zich zo graag in verdiept, doet niets zo goed als een dikke knuffel of een arm om je schouder. Desnoods zeg je iets als : “ik begrijp niet zo heel veel van het coachen en trainen waar je mee bezig bent, maar ik vind het zo mooi om te zien dat je ogen zo gaan fonkelen als je het erover hebt”. Dat is al heel wat.

“Eenzaamheid die ontstaat doordat jij je onbegrepen voelt of niet gezien, kan leiden tot een continue situatie van alertheid en stress. Het aanwijzen van de daadwerkelijke oorzaak kan soms moeilijk zijn. “

tip 01 – wat is belangrijk voor je ?

tip 01 - wat is belangrijk voor je ?In de situatie van mijn klant, mijn dochter of de vrouw die graag wil gaan coachen, gebeurt op dat moment te veel. Het is onmogelijk om in die situatie overzicht te krijgen in je hoofd en te bepalen wat goed voor je is. Neem daarom afstand, neem tijd voor jezelf om te herstellen en om je weer goed te voelen. Vervolgens neem je letterlijk afstand van alles en kijk je naar het grotere geheel. Maak een lange wandeling door het bos en kijk eens terug naar het leven wat je de afgelopen weken of maanden hebt geleid. Bepaal eens voor jezelf wat echt belangrijk is voor je. Oprechtheid, eerlijkheid, elke dag met een fijn gevoel naar je werk gaan, niet alle dubbeltjes drie keer moeten omdraaien, het kan van alles zijn. Deze dingen vormen jouw droom. Maak jouw droom zo concreet mogelijk. Beschrijf hem in een eigen verhaal, een eigen tekening of hoe jij het voor jezelf concreet kan maken. Kijk er elke dag naar en haal op die manier je droom elke dag dichterbij.

tip 02 – wie kan jouw helpen of steunen hierbij ?

tip 02 - wie kan je helpen of steunen hierbij ?Wie zijn de 5 personen in jouw leven die het dichtste bij je staan ? Jij bent het gemiddelde van die 5 personen. Als het goed is, zijn deze 5 personen de personen die zonder twijfel meteen luid applaudisseren wanneer jij je droom met hun deelt. Als je tot de conclusie komt dat dit niet het geval is, doe je er goed aan om eens te kijken wie dat wel voor je kan doen. Soms is het goed om  de band met sommige mensen even op een lage pitje te zetten, totdat jij weer beter in je vel zit. Jij hebt dat soms even nodig om te groeien. Mensen die het echt goed met je voor hebben zullen het begrijpen. Op het moment dat het weer goed met je gaat, kun je ze altijd weer wat dichterbij halen.

tip 03 – zoek mensen om je heen van dezelfde golflengte

tip 03 - zoek mensen om je heen van dezelfde golflengteOp het moment dat jij mensen om je heen verzamelt die op dezelfde golflengte zitten als jij, creëer je een veilige en vertrouwde basis om je heen. Saskia Klaaysen is expert in onderprikkeling en helpt mensen om daarmee om te gaan. In een interview dat ik met haar hield vertelde ze : “Wanneer ik mij omring met mensen van dezelfde golflengte, kan sparren en de diepgang kan vinden die ik prettig vindt, kan ik daarna heel goed met andere mensen praten over hoe lekker de appeltaart bij de Lidl is.” Dat geldt ook voor de klant, mijn dochter en de vrouw uit het voorbeeld. Richt je focus meer op de mensen die jou een goed gevoel geven. Daar vind je de steun en de aandacht waar je zo naar verlangt. Met het sterke en stevige gevoel wat je daar vindt, kun je vervolgens uitstapjes maken naar een wereld die nog niet zover is en toch overeind blijven staan, vol met zelfvertrouwen.

tip 04 – vertrouw op de signalen die je lichaam afgeeft

tip 04 - vertrouw op de signalen die je lichaam afgeeftHet onderzoek wat ik zelf deed naar aanleiding van stress en ontspannen wees uit dat de meerderheid van de ondervraagden aangaf moeite te hebben met het praten over hun eigen gevoel. Daar maak ik me wel zorgen over, want het gevoel van onbegrip en eenzaamheid kan uiteindelijk leiden tot stress. Langdurige stress heeft nadelige gevolgen voor je lichaam doordat de cortisol, het stresshormoon, en adrenaline, het waarschuwingshormoon, te lang actief zijn in je lichaam. Je lichaam krijgt daarmee het signaal dat het lange tijd alert en waakzaam moet zijn. Je organen worden daarmee te veel belast, waardoor het zich kan vertalen in fysieke klachten. Het lichaam heeft echter een ingebouwd mechanisme om jou te waarschuwen. Hoge bloeddruk, hartkloppingen, kramp in hoofd en schouders, een onrustig gevoel, een kort lontje en nog veel meer klachten zijn in principe niets meer dan signalen dat het tijd wordt om eens naar andere oplossingen te zoeken.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>