6 gezondheidstrends in Nederland die blokkerend kunnen werken | Leef Intens

6 gezondheidstrends in Nederland die blokkerend kunnen werken

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

jul 19

Soms lijkt het wel alsof iedereen om me heen last heeft van stress. Iedereen is druk bezig en op het moment dat het even niet lukt, balen we daar enorm van. We kunnen niet meer voldoen aan de verwachtingen van de mensen om ons heen. In plaats van af te remmen en het even rustig aan te doen geven we zelfs nog meer gas bij. Sommige gezondheidstrends in Nederland helpen je zelfs om nog meer gas bij te geven. Met de onderstaande gezondheidstrends hoop ik dat je zelf eens gaat nadenken over hoe deze trends een invloed hebben op je eigen functioneren. Hoe werkt dat bij jou ?

trend 1 : automatische piloot

tip 01

Als ik om me heen kijk, lijken er steeds meer mensen te zijn die stress ervaren. Het is heel normaal en zelfs vanzelfsprekend geworden. Ik zie veel mensen die niet eens stilstaan bij de keuzes die ze maken, of ze het zelf eigenlijk wel echt willen. Vaak kijken mensen om zich heen, letterlijk en figuurlijk, om te zien wat anderen zouden doen. Daar baseren ze hun keuze op. Zolang je met de menigte mee gaat, met de stroming mee, lijk je erbij te horen. Maar hoe lang houd jij het vol om een leven te leiden dat beter bij anderen past dan bij jou ? En wat blijft er van jou over als jij je constant aanpast aan wat jouw omgeving van je verwacht ?

Steeds meer mensen worden ziek. Dat kan een burn-out zijn, chronische vermoeidheid, maar bijvoorbeeld ook eczeem, versleten knieën, hernia, migraine, hoofdpijn, spastische darm, maar ook allergieën en zelfs ziekten als kanker. De medische wereld kan geen oorzaak vinden voor deze ziekten. Het zijn auto-immuunziekten. 

trend 2 : 80% van de mensen die ziek worden, hebben een ongezonde leefstijl

tip 02

Later is daar onderzoek naar gedaan en toen bleek dat de daadwerkelijke oorzaak van deze ziekten een ongezonde leefstijl (en dus ook stress) is. Het stelselmatig opkroppen van gevoelens en emoties, omdat je dat misschien niet geleerd hebt, is een van de grote boosdoeners die op lange termijn kan resulteren in een zwakke gezondheid. Het niet durven kiezen voor jezelf, maar doen wat anderen van je verwachten is er ook zo een.

Op deze manier kun je stress opbouwen in je lichaam en kan je immuunsysteem verzwakken. Je trekt dan de disbalans die je in je lichaam ervaart (je bent meer bezig in je hoofd en minder met je gevoel en emoties) nog verder uit evenwicht. Zodra we ons realiseren dat het onze leefstijl is, iets waar we veel meer invloed op hebben dan dat je nu weet, hebben we de macht om deze disbalans weer recht te trekken.

trend 3 : 16% van alle Nederlanders krijgt een burn-out

tip 03

Dit percentage vind ik persoonlijk erg hoog! In onze prestatiemaatschappij ligt de druk hoog en wordt er van alles van ons verwacht. Op het moment dat de eerste stressverschijnselen ontstaan, krijgen we het gevoel dat we falen. We kunnen niet meer voldoen aan de verwachtingen en balen daar zo enorm van dat we nog meer gas gaan geven. We spelen het “meer-meer-meer” spelletje en vergeten om de rust te nemen en te herstellen. Op de lange termijn is dit behoorlijk schadelijk voor je lichaam, met als gevolg dat je letterlijk en figuurlijk opbrandt. Dan heb je het behoorlijk ver laten komen. Je lichaam heeft dan rigoreuze maatregels moeten treffen om je wakker te schudden. En ook al krijg je een burn-out, dan is het nog de vraag of je de waarschuwing van je lichaam wel echt doorkrijgt…!

trend 4 : 80% van de (werkende) vrouwen hebben het gevoel dat ze meerdere ballen hoog moeten houden

tip 04

Uit onderzoek bleek ook dat een meerderheid van de werkende vrouwen in Nederland in feite niet gelukkig is. Ze hebben het gevoel dat ze meerdere ballen hoog moeten houden. Ze werken actief aan hun carrière, vinden hun kinderen vaak net wat beangrijker dan zichzelf, moeten het huishouden doen, sporten, vriendschappen bijhouden, familiebezoekjes doen. Ze moeten te veel en hebben daar te weinig tijd voor. Tijd voor zichzelf schiet er vaak bij in. Het werk in combinatie met een druk gezinsleven eist dan een hoge tol. Het zijn de eerste ingrediënten voor een stressvol leven, of te wel een startende burn-out. Sommige moeders voelen zich eenzaam, depressief of leiden aan een vorm van stress.

trend 5 : kinderen op de middelbare school krijgen tegenwoordig ook al een burn-out

tip 05

Ik sprak laatst een moeder met een zoon van 15. De zoon had het zwaar omdat hij veel huiswerk heeft. Hij moet elke dag 15 km fietsen om op school te komen (en weer terug). Sociale contacten gaan moeizaam. Er ligt een hoge druk over hoe hij zich op school moet gedragen. Daardoor werd hij erg onzeker en had hij een laag zelfbeeld. In zijn dagelijkse leven is hij of bezig met het verwerken van de stapels huiswerk, of met het overleven op school, de sociale contacten en het vinden van zijn plek hierin.

Hier verhaal van deze zoon is er een van vele. Vele middelbare scholieren herkennen zich hierin. Naast school en de sociale contacten willen ze ook nog graag sporten en hebben ze een bijbaantje. Volgens Robert Leahy, directeur van the American Institute of Cognitive Therapy hebben middelbare scholieren anno 2018 evenveel stress als de gemiddelde psychiatrische patiënt in 1950. Dat is nogal wat ! Uit een onderzoek van Metro blijkt dat meer dan 60% van de wel eens een psycholoog bezocht heeft en/of therapie heeft gevolgd. Bij een groot deel van de deelnemers van het onderzoek waren klachten zoals slapeloosheid, piekeren, angstklachten, verminderde eetlust en somberheid hier de aanleiding voor. Bovendien geeft 80% van deze jongeren aan deze klachten al meer dan 2 maanden te hebben.

trend 6 : het meest ongezonde eten staat in de supermarkt op ooghoogte

tip 06

Het is ontzettend moeilijk om gezond te gaan eten en te leven als er om je heen zoveel reclame gemaakt wordt. Tijdens de stiltewandelingen die ik vaak organiseer, ook in een drukke stad, valt het opeens op dat op elke meter wel een reclamebord staat met ongezond eten. Op de social media gaat het net zo. De een na de andere uitspatting komt daar voorbij. Ook als je een film aan het kijken bent op de TV, wordt je tijdens de reclame weer lekker gemaakt.

Het is tegenwoordig een uitdaging om gezond te blijven eten, zonder dat je in de verleiding wordt gebracht door chocolade, chips, koekjes, snoep, pizza’s en andere suikerrijke producten. Daarnaast staan er in de supermarkt op ooghoogte het meest ongezonde eten. Denk dan aan bewerkt voedsel waar geur, kleur en smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Ook worden producten soms aantrekkelijker gemaakt door groen, geel of blauw licht er indirect op te laten schijnen. Andere producten worden bewerkt om ze langer houdbaar te maken. Maar is al dat bewerkt voedsel wel goed voor je lichaam, zeker als je lichaam al onder druk staat doordat je op dit moment al stress ervaart ?

De aanbiedingen die je in de supermarkt krijgt voorgeschoteld, zijn vaak ook weer bewerkte producten waar ongezonde voedingsstoffen in zitten die moeilijk zijn af te breken door je lichaam. Ga eens wat vaker naar de echte groenteboer of naar een reformwinkel.


Dit zijn slechts enkele trends uit onze samenleving waaruit blijkt dat we vinden dat we steeds beter moeten presteren om het gevoel te krijgen dat we erbij horen. We gebruiken de automatische piloot om onszelf een gejaagd en gestresst gevoel te bezorgen. Wanneer breekt de tijd aan dat we weer voor onszelf kiezen en dat we keuzes maken op basis wat goed voelt voor ons en dat we onze eigen prioriteiten voorop zetten ?

Laat deze trends je inspireren om het roer vandaag nog om te gooien. Neem afstand, lees het e-book nog eens goed door en kijk eens met een kritisch oog naar de samenleving. Kun je de trends uit deze mail zelf ook spotten ? En wat wil jij daar mee ?

Ik hoop dat je nu een vrij goed beeld hebt de eerste stap die je nodig hebt om echt een verschil te gaan maken. Dat doe je door wat afstand te nemen waardoor het rustiger wordt in je hoofd en je beter en bewuster kan letten op de signalen die je lichaam afgeeft. Je lichaam is heel goed in staat om je op tijd te waarschuwen, je moet er alleen naar luisteren (en naar handelen) ! Als je het nog niet gedaan hebt, download dan het e-book hieronder voor nog meer tips.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>