13 Manieren voor minder strijd en meer rust in je hoofd | Leef Intens

workshop

13 Manieren voor minder strijd en meer rust in je hoofd

26 november 19:30u

€ 25

Leef Intens
Basielhof 65
Oosterhout

Is het momenteel behoorlijk druk in je hoofd ?

 • merk je dat je veel in je hoofd zit ?
 • merk je dat je in je hoofd meer wil dan dat je lichaam aankan ?
 • bruist het van de ideeën in je hoofd maar heb je te weinig tijd om ze uit te voeren ?
 • heb je het een en ander meegemaakt en vind je het moeilijk om het los te laten ?
 • ben je veel bezig met wat anderen van je vinden ?
 • heb je een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel en levert dat druk op ?
 • ben je een echte perfectionist en heb je het gevoel dat het veel makkelijker kan ?
 • merk je dat je aan het einde van de dag futloos op de bank zit ?
 • merk je dat het vele denken in je hoofd ten kost van je energie gaat ?
 • merk je dat er in je hoofd een soort van innerlijke strijd ontstaat en zou je daar graag vanaf willen ?

soms is het net alsof er een gemeen mannetje in ons hoofd woont die ons maar blijft ophitsen

Soms kan iemand die dicht bij ons staat, ons met een enkele opmerking meteen op de kast krijgen. Die persoon weet precies op welke knoppen hij moet drukken om ons zover te krijgen, omdat hij precies weet hoe we in elkaar zitten. Herken je dat ? Heb je er ooit bij stilgestaan wat er exact in je hoofd gebeurt ? Wat kun je daar zien als je daar enorm op gaat inzoomen ?

Stel je eens voor dat er een mannetje in je hoofd woont, een mannetje dat alle macht heeft. Zodra je man, je vrouw of een goede vriend of vriendin die opmerking maakt, komt die je hoofd binnen en dit mannetje pakt die opmerking vast. Hij graaft in jouw geheugen en ziet dat het een bepaalde gevoelige snaar raakt uit het verleden. Hij knoopt beide sensaties aan elkaar vast en vuurt het op je af als een enorme vuurbal. Resultaat : jij zit op de kast.

Jij merkt niets van dit alles omdat jij je niet bewust bent van dit gemene mannetje in je hoofd. Kun je als je achteraf terugkijkt realiseren dat je eigenlijk niet eens boos was op je dierbare, maar dat er meer achter zit ? Vooral als je merkt dat je binnen een paar seconden zo snel emotioneel geraakt wordt, is dat een teken dat het waarschijnlijk niet aan je dierbare ligt, maar aan iets anders.

zou je zelf meer controle willen hebben over wat je denkt en voelt ?

 • je meer inzicht krijgt hoe die drukte ontstaat in je hoofd?
 • dat jij weer eigen baas bent in je hoofd en dat jij bepaalt wat daar gebeurt?
 • je ook in moeilijke situaties rustig en kalm kan blijven en kan handelen vanuit je eigen kracht ?
 • jij kan leren om meer in contact te staan met de signalen die je eigen lichaam afgeeft?
 • het makkelijker wordt om je eigen grenzen aan te geven ?
 • de mensen om je heen je meer gaan waarderen en respecteren ?
 • jij het goede voorbeeld kan geven en de mensen om je heen dat als vanzelf gaan overnemen ?
 • jij kan ingrijpen voordat het zo druk wordt in je hoofd ?
 • het voor je partnerbroerzusvader of moeder duidelijk wordt hoe overprikkeling en stress voor jou werkt en dat het duidelijk voor ze wordt wat je nodig hebt (neem ze mee !)

wat gaan we doen ?

Roel van Heel

In deze interactieve workshop gaan we samen aan de slag en nemen we een kijkje wat er in jouw hoofd gebeurt wanneer het zo druk wordt. Ik ga je meer inzicht geven in die innerlijke strijd die zich daar soms afspeelt. Ik vergelijk die innerlijke strijd meestal met een gemeen mannetje wat in je hoofd woont. Dat mannetje heeft nu nog alle macht en maakt daar graag misbruik van. Zolang dit mannetje de baas speelt, blijft het druk en chaotisch in je hoofd. Het wordt tijd dat jij de teugels weer in handen neemt en dat je voor eens en voor altijd laat zien wie daar de baas is ! 

Natuurlijk is dat "mannetje in je hoofd" niet altijd gemeen. Hij kan ook heel lief zijn, zolang hij maar precies doet wat jij wil. Ik ga je laten zien welke spelletjes of trucjes dit mannetje graag met jou speelt. Er zijn in totaal 13 verschillende spelletjes die hij maar wat graag met je speelt. Hij wint die spelletjes nu misschien nog wat vaker, maar ik ga je helpen om zijn spelletjes te doorzien en op die manier weer de teugels in eigen handen te nemen. Dit is makkelijker dan dat je denkt !

Binnen mijn eigen gezin voeren we al jaren gesprekken over "het mannetje in je hoofd". Mijn kinderen weten allebei heel goed hoe dit werkt en zijn daardoor steeds beter in staat om zelf de controle te nemen. In de vele gesprekken die we samen voeren geef ik ze elke keer weer wat meer inzicht hoe je zelf de teugels in eigen handen kan nemen. Dat heeft zoveel mooie momenten opgeleverd ! Ik gun jou ook deze mooie gesprekken aan de keukentafel met je eigen gezin.

we zijn elke dag druk bezig, terwijl ons lichaam zo naar rust en ontspanning snakt...!

We leven in een maatschappij waarin iedereen druk bezig is, elke dag weer. Elke dag zijn we bezig met het beantwoorden van vele mailtjes, whatsappjes, voeren we telefoongesprekken... Op je werk ligt de druk hoog en wordt er van alles van je verwacht. Als je thuiskomt, ligt het gezinsleven op je te wachten. Daar ben je ook nodig. Wat je ook doet, je bent op allerlei fronten nodig. Daar komt nog bij dat de technologische ontwikkeling niet stil heeft gelegen. Het is fijn dat je overal en altijd online kan zijn en je nuttig voor je werkgever kan bijhouden. Maar het wil ook zeggen dat we nog meer met ons werk bezig zijn en onze dierbaren af en toe dreigen te vergeten. Social media werkt het ook nog eens in de hand doordat we nu naast de vrienden en familieleden die in de buurt wonen ook nog eens contact moeten onderhouden met mensen die verderaf wonen. Daar waar we twintig jaar geleden nog niet beschikten over al deze mogelijkheden en het leven veel eenvoudiger lijkt, zijn we nu constant bezig. Ons lichaam en onze hersenen zijn er echter niet op gemaakt om constant bezig te zijn. Ons lichaam snakt naar rust en ontspanning. En toch lukt dat niet altijd. Hoe komt dat ?

>