Adem in... adem uit | Leef Intens

Adem in… adem uit

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

aug 09

Een van de kleine cliëntjes uit mijn praktijk heeft moeite om over haar gevoel te praten. Als er iets gebeurt wat ze niet zo prettig vindt, klapt ze dicht. Dan weet ze even niet meer wat ze moet doen. Het enige wat ze dan nog kan zeggen is “ik weet het niet, ik weet het niet…!”. Ze weet inmiddels ook heel goed dat er een stemmetje in haar hoofd zit, die het haar niet altijd makkelijk maakt. Op spannende momenten is dat stemmetje er weer. Hij weet haar er bijna altijd van te overtuigen dat ze het niet kan. Dat ze niet moet praten. Dat als ze toch gaat praten er ruzie komt. Of dat andere kinderen haar gaan duwen of zo. Ze gelooft dat stemmetje en besluit om maar niet te praten. Tijdens de training in mijn praktijk, heeft ze geleerd wat dat stemmetje met haar kan doen. Ze is zich ervan bewust dat het stemmetje er is. Maar het stemmetje overvalt haar. Opeens is het stemmetje daar en roept hij van alles tegen haar. Het is dan erg moeilijk om niet naar het stemmetje te luisteren. Een minuutje ademhalen doet wonderen.

Het stemmetje zit in haar hoofd. Het gevoel zit in haar hart. Ik laat het haar ook aanwijzen als ik er met haar over praat. “Is het fijn, dat stemmetje in je hoofd…?” vraag ik haar. “Nee, want ik voel me niet prettig als hij er is”, zegt ze aarzelend. “Wat zou je met dat stemmetje willen doen…?”, vraag ik weer. “Nou”, begint ze. “Ik zou hem zo graag een prop in zijn mond willen stoppen en hem in de greppel willen duwen of zo. Maar dat lukt niet altijd”. Dit cliëntje is, zoals wij dat ook vaak doen, te veel bezig in haar hoofd. Je kan het vergelijken met twee plantjes die je water geeft. Het “Mevrouw Gevoel” plantje, en het “Mr Mind” plantje. Het “Mr Mind” plantje krijgt heel veel aandacht en heel veel water en is daardoor heel groot geworden. Het “Mevrouw Gevoel” plantje krijgt weinig water en blijft klein. “Zullen we ervoor zorgen dat de plantjes allebei even groot worden?”, vraag ik het cliëntje.

Minuutje ademhalen

Ik laat haar dan een minuutje ademen. Dat is een van de oefeningen die in de ik-ben-oké trainingen worden gedaan. “Van deze oefening wordt ik rustig!”, roept ze enthousiast. “Jazeker,” roep ik. “Maar als je deze oefening nog beter doet, kun je ervoor zorgen dat je van hier (ik wijs mijn hoofd aan), naar hier gaat (ik wijs mijn hart aan). Doe je ogen maar eens dicht. Elke keer als je roept, ‘ik weet het niet’, en je bent een beetje bang… dan zit je in je hoofd. Laat dat een teken voor je zijn dat je deze oefening moet doen. Deze oefening kun je overal doen! In de supermarkt, in de drukke klas, op het schoolplein…. overal! Dat is juist zo mooi. En niemand weet dat je dit aan het doen bent.”

Lichaamsbewustheid opbouwen

“Adem in via je neus, en laat de lucht helemaal tot onderin je longen stromen. Voel hoe de lucht je neusgaten binnenkomt, en hoe hij helemaal tot in het onderste puntje van je longen stroomt. Hou je adem daar even vast. Voel hoe de zuurstof door je lichaam wordt opgenomen en hoe hij via je bloedbaan je hele lichaam doorstroomt. Adem weer uit en voel de lucht via je luchtpijp en je mond weer naar buiten stromen. Herhaal dit een aantal keer, en let er vooral op hoe het voelt! Je kan je aandacht maar op een ding tegelijk richten. Dus als je dit een minuutje volhoudt, dan ben je met je lichaam bezig. Niet meer met je hoofd. Probeer maar eens.”

Weer rustig 

Als ik volwassenen dit trucje leer zie ik het ook. Bij kinderen is het ook zichtbaar. Tijdens de oefening kun je al merken dat de persoon rustig wordt. En als ze een tijdje later hun ogen open doen, zie je dat ze een hele andere blik in hun ogen hebben. Prachtig om te zien. “Ja, ik voel me weer rustig!”, roepen ze dan verrast. Deze oefening is een hele goede oefening die je in combinatie met een aantal andere oefeningen uit mijn praktijk overal en altijd kan doen. Het maakt je rustig. Het zorgt ervoor dat je weer lekker in je vel zit. Dat je niet meer zo in je hoofd zit. In contact met je gevoel. Probeer het eens…!

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

  • Esther van Herpen schreef:

    Superfijn

  • >