Afgeleid in de klas... | Leef Intens

Afgeleid in de klas…

Door Roel van Heel | stress verminderen

sep 15

Mijn zoon kwam van de week boos thuis. Hij werd afgeleid in de klas. “Pieter praat er de hele tijd door heen!!”, riep hij boos. “De juf is iets aan het vertellen, en hij blijft er gewoon doorheen praten! En als hij stopt, dan is het wel iemand anders die er doorheen praat!”. Hij was zichtbaar geëmotioneerd en ging sneller ademhalen. “De juf zegt er wel iets van, maar hij luistert gewoon niet. Daarna zegt de juf niets meer!”. Ik laat hem even goed uitrazen.

Gevoelig voor prikkels

“Je bent gevoelig voor prikkels”, begin ik. “Er gebeuren zoveel dingen om je heen. ’s Morgens doe jij je ogen open, en je ziet meteen je omgeving. En in die omgeving zijn altijd mensen die dingen zeggen of doen die niet zo leuk zijn. Eigenlijk leef je ‘binnenste buiten’. Je bent heel veel met je omgeving bezig. Maar waar ben jij dan?” Niet begrijpend kijkt hij me aan. “Als je zoveel met je omgeving bezig bent, ben je ‘hier’ bezig. Ik wijs naar mijn hoofd. Jouw gevoel zit ‘hier’. Ik wijs naar mijn hart. “Die prikkels om je heen maken je boos he! En dan wordt het druk in je hoofd.” Hij knikt. “Dan kun je niet meer luisteren naar je gevoel. Dan ben je zoo boos, dat je geen handige oplossing meer kan verzinnen”. Ik zie aan zijn lichaamshouding dat hij begrijpt wat ik bedoel.

Oefeningposter

Ik pak de poster erbij, waarop alle oefeningen staan die we samen hebben geleerd. Er staan allerlei oefeningen op om beter bij jezelf te kunnen zijn. Ik laat de poster nog niet zien. “Wat zou je kunnen doen om ervoor te zorgen dat je meer bij jezelf blijft ?” Hij haalt zijn schouders op. “Een oefening zodat het weer rustig wordt in je hoofd, en zodat je weer een handige oplossing kan bedenken?” Ik zie dat er hem iets te binnen schiet. Hij gaat rechtop zitten, doet zijn ogen dicht en begint rustig adem te halen. “In ademen door je neus…” begint hij, “…en dan weer door je mond uitademen. Weet je papa, “ roept hij enthousiast, “je kan die oefening overal doen, zonder dat iemand het in de gaten heeft! Zelfs met je ogen open! Precies !”, roep ik trots.

Oefeningetjes

“Je was het even vergeten he, de oefeningetjes die we samen doen.” Ik haal de poster erbij. “Welke oefeningen zou je nog meer kunnen doen om rustig te worden, of om het probleem op te lossen ?” Aarzelend kijkt hij naar de poster. “Oh ja. De ‘vuist-vlinder oefening’ en de ‘in de knoop, uit de knoop’ oefening. Maar dan zien de kinderen dat je iets geks doet, dat kan niet altijd of overal. Of een ‘oké’ gedachte verzinnen!”.

Eerst rustig worden

Ik stip nog even aan waarom het zo belangrijk is om rustig te worden. “Als iemand boos wordt, is het vaak zo druk in je hoofd… dat voelt niet fijn. Je kan niet meer goed nadenken. Als je eerst rustig wordt, kun je je eigen plek innemen. Je hebt een eigen domein, een plekje die van jou is en waar het altijd fijn is. Doordat Pieter de hele tijd zat te kletsen, kwam hij zomaar jouw plekje binnenlopen. Dat voelt niet zo fijn he!”. Ik laat de woorden even op hem inwerken. “Ja dat doet hij!”, roept hij geïrriteerd. “Dan zeg ik gewoon tegen hem: hė, ga jij eens heeeeel snel uit mijn domein!!”. Samen oefenen we het even, het beschermen van je eigen domein.

ikbenokeboekjeBoekje

Dan vraag ik hem… “hé, ik had je toch een boekje gegeven, dat je op school in je laatje kan leggen ?”. Mijn zoon twijfelt. “Een boekje…? Ja,” zeg ik. “We hebben deze toolsposter in stukjes geknipt. We hebben er een boekje van gemaakt met een gelukspoppetje er doorheen. Als je op school weer een “oh jee” gevoel hebt, kun je het boekje pakken en er even in kijken. Dan weet je weer welke handige oplossing je kan bedenken.” Mijn zoon kijkt blij. “Ja! Dat was ik even helemaal vergeten!”

Handige oplossing

Het boekje is een hele handige oplossing voor kinderen die snel afgeleid of geprikkeld raken in de klas. Ik heb het de juf ook laten zien en verteld wat de oefeningen inhouden. Als ze ziet dat mijn zoon afgeleid of geprikkeld raakt, vraagt ze hem om het boekje er even bij te pakken. Samen gaan ze dan op zoek naar een oplossing. Het werkt echt heel goed!

Rustig worden

“Als je de volgende keer weer boos wordt, of verdrietig… probeer dan eerst eens rustig te worden. Daarna pak je gewoon je boekje erbij, en ga je op zoek naar een handige oplossing. Een minuutje ademhalen bijvoorbeeld, of een oké gedachte verzinnen. Mocht het niet lukken, kun je altijd nog om hulp vragen bij de juf. En als de juf geen tijd heeft, kom je gewoon naar papa en mama. Misschien kunnen wij het oplossen, of even met de juf gaan praten. Goed ?”

Mijn zoon is weer opgelucht. Blij en vol zelfvertrouwen kan hij nu gaan slapen. Morgen gaat hij weer met een goed gevoel, en goed gewapend, naar school.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

 • Cindy Hijink schreef:

  Hallo Roel,

  Wat een herkenbaar verhaal heb je geschreven. De poster waar je naar verwijst in je stukje, kan ik die ergens verkrijgen?

  Met vriendelijke groet,

  Cindy Hijink

  • Roel van Heel schreef:

   Dank je, Cindy! De poster is onderdeel van de “Ik Ben Oké” training die ik geef voor kinderen tussen de 7 en de 10 jaar. Maar je kan allerlei oefeningetjes doen en op een kaartje zetten. Korte oefeningen, zoals gewoon een minuutje rustig ademhalen, of stevig op de stoel zitten (en zodoende aarden). Voor wat uitgebreidere oefeningen kun je het boek van Sylvia van Zoeren lezen, “De Zintuigenboom”. Dat werkt ook heel goed.

   Mocht je nog vragen hebben, of meer informatie willen, hoor ik het graag van je.

   Groetjes,

   Roel.

 • Ellen schreef:

  Prachtig…. Kippenvel op m’n armen!

 • >