eenzaamheid bij stress : de oorzaak en de oplossing | Leef Intens

eenzaamheid bij stress : de oorzaak en de oplossing

Door Roel van Heel | depressie

okt 28

Mensen die gevoelig zijn kunnen zich soms alleen voelen. Anderen voelen zich onbegrepen. Ze zeggen altijd dat één op de vijf mensen gevoeliger is dan gemiddeld. Sterker nog… het aantal gevoelige mensen neemt toe. Tegenwoordig zijn zowat één op de vier mensen om je heen gevoeliger dan gemiddeld. Ik hoor veel van die mensen zeggen dat ze zich alleen voelen en soms onbegrepen. Het zijn mensen die massaal op zoek zijn naar mensen van hun eigen golflengte. Dus gaan we met zijn allen op yoga, doen we een mindfulness cursus of gaan we naar het Happy Life Festival. Daar hebben we kans dat we mensen van onze eigen golflengte tegenkomen. Maar ondanks die fijne momenten voelen we ons op het werk of thuis nog vaak alleen. Hoe komt dat ?

Ik hoorde laatst een meisje nog zeggen dat ze zich op school zo alleen voelt. Ze zit op een reguliere school en merkt dat ze anders is, anders denkt en anders voelt. Ze zei dat het haar zo fijn zou lijken als er meer kinderen zouden zijn zoals zij, maar dat ze die niet zo goed weet te vinden. Loopt het meisje achter op de andere kinderen in haar klas, omdat ze de aansluiting niet lijkt te kunnen vinden ? Of loopt de klas achter op het meisje, omdat het meisje zich sneller ontwikkeld dan de rest ? Wat is nou de waarheid..? In eerste instantie denken we dan dat het meisje iets mankeert en dat ze dringend hulp nodig heeft. Maar zou het ook zo kunnen zijn dat het meisje juist haar tijd ver vooruit is ?

“Als iemand zegt dat hij zich alleen voelt, of onbegrepen, denken we vaak dat er iets mis is met hem of dat hij dringend hulp nodig heeft. Maar zou het ook andersom kunnen zijn ? “

we zitten te veel in ons hoofd

we zitten te veel in ons hoofd

Op een gemiddelde dag moeten we van alles en is het ’s morgens vroeg in de ochtend al druk. We moeten ons haasten om de kinderen op tijd op school te krijgen, staan op het werk onder druk, zijn druk bezig met social media, whats-appjes beantwoorden en nog veel meer dingen. Het is zo druk dat we het met onze hersenen nauwelijks kunnen bijbenen. We hebben het nodig om weer te kunnen ontspannen. Om meer met onze focus uit ons hoofd te gaan en terug naar ons gevoel. Het meisje in het voorbeeld is juist goed bezig, omdat ze meer met haar aandacht bij haar gevoel is dan dat ze in haar hoofd zit. Wat ze ziet is een maatschappij die te veel in hun hoofd zit, waarbij vele mensen op de automatische piloot leven en niet langer meer bewust stilstaan bij wat ze doen en welke keuzes ze maken.

“In een wereld waarin we het zo druk hebben dat onze hersenen het nauwelijks kunnen bijbenen, hebben we het nodig om onszelf weer te kunnen ontspannen.”

gevoeligheid in niveaus

gevoeligheid in niveaus

In mijn ouderlijke gezin was ik de enige die zo gevoelig van aard was. Dat gaf me soms het gevoel dat ik raar was. Toen ik later wat beter om me heen keek, zag ik dat er verschillende niveaus zijn van gevoeligheid. Sommige mensen staan met beide voeten stevig op de grond en zijn niet gevoelig voor prikkels en sensaties van buitenaf. Andere mensen worstelen meer met hun gevoel. Er is een strijd gaande, waarbij gevoel en verstand om beurten te baas zijn. Sommige mensen leren om met die strijd om te gaan, staan bewuster in het leven en nemen zelf vaker de controle, ook al gaat dat soms nog wel eens fout. Er zijn ook mensen die hebben geleerd om zich zo bewust te zijn van de signalen die hun lichaam afgeeft dat ze tijdig kunnen bijsturen als het verkeerd dreigt af te lopen.

“Gevoeligheid komt in niveau’s. Hoe hoger je terecht komt, hoe meer getalenteerd je kan zijn, maar ook hoe minder veel mensen je zult vinden van je eigen golflengte.”

tip 1 – bepaal op welk gevoelsniveau jij zit

bepaal je eigen niveau van gevoeligheid

Het geeft ontzettend veel rust wanneer jij je realiseert op welk niveau jij zit. Zit jij in de tweede laag en worstel je er nog enorm mee ? Of zit je wat hoger en zet jij de stappen die je zet heel bewust ? Realiseer je ook dat in onze maatschappij de meeste mensen in de eerste laag zitten. Hoe gevoeliger je wordt, hoe hoger het niveau is wat je in deze piramide bereikt. Hoe gevoeliger je bent, hoe minder mensen je tegenkomt die net zo gevoelig zijn als jij. Wanneer je mensen tegenkomt die minder gevoelig zijn dan jij, kan het zijn dat jij je alleen voelt of onbegrepen. Toch zijn beide niveaus van gevoeligheid helemaal oké.

“Elk gevoelsniveau is oké, je bent niet meer of minder als je op een hoger gevoelsniveau zit. Het is meer een kwestie van begrijpen en accepteren.”

tip 2 – richt je op de mensen die beter bij je passen

richt je op mensen die in dezelfde treinwagon zitten

Wanneer we groeien en onszelf ontwikkelen, gaat dat vaak harder en sneller dan dat je zelf door hebt. Jij verandert, maar niet iedereen verandert met ons mee. Sommige mensen hebben de behoefte niet om hun leven te veranderen. Dat is uiteraard helemaal oké. Toch kan jij zelf besluiten dat je niet tevreden bent met het leven dat je nu leeft. Dus ga je actief aan de slag met zelfhulp boeken, yoga, mindfulness, of volg je een training om anders met je gevoel te leren omgaan. Het is alsof je achteruit door een treinwagon loopt. Jij ontwikkelt jezelf, dus wandel je langzaam naar de volgende treinwagon. Niet iedereen wandelt met je mee. Je ziet alleen maar dat sommige mensen blijven zitten en niet met je meegaan. Doordat je achteruit loopt zie je niet welke mensen al in de volgende wagon zitten en dat juist zij je kunnen helpen met je zoektocht.

“Het besef dat niet iedereen met je meegroeit kan soms pijn doen. Troost je met de gedachte dat er altijd mensen zijn die het niveau wat je wil bereiken al hebben bereikt en dat je die klik waar je zo naar verlangt met die mensen wel zult vinden.”

tip 3 – werk aan je zelfvertrouwen

werk aan je zelfvertrouwen

Als je nagaat dat hoe gevoeliger je wordt, er steeds minder mensen zullen zijn die op jou golflengte zitten, is het logisch dat de moed je op moeilijke momenten even in de schoenen zinkt. Maar weet je ? Gevoelige mensen hebben meer aan die 2, 3 of 4 vrienden waarbij het contact hecht, intens en diepgaand is, dan aan een grote groep van 20 of 30 personen waar de inhoud van de gesprekken wat oppervlakkiger zijn. Vaak is het aan te raden aan je eigen mindset te gaan werken. Je kan dan leren om de problemen die ontstaan beter te relativeren. Veel problemen, waarbij iemand een opmerking plaatst die misschien niet erg tactisch was, zeggen namelijk niet zo veel over jou, maar meer over degene die ze maakt. Jij kan leren om je niet zoveel aan te trekken van die problemen. Het heeft mij in de afgelopen jaren enorm geholpen door te realiseren dat beide werelden helemaal oké zijn. Veel mensen voelen zich prettig in een wereld die minder gevoelig is. Maar veel mensen voelen zich ook juist prettig in een wereld die dat wel is.

“Het werken aan je mindset is de beste tip die je maar kan ontvangen op het moment dat jij je alleen of onbegrepen voelt. Als je leert om anders naar dingen te kijken opent zich een compleet nieuwe wereld waarin jij je waarschijnlijk vele malen prettiger voelt.”

tip 4 – neem voldoende tijd voor jezelf

meer tijd voor jezelf

Het klinkt gek als ik het zo zeg, maar soms is het zo druk om je heen dat jij letterlijk jezelf niet meer kan horen praten. Je wordt soms zo meegesleept in de energie en het stressvolle leven van anderen dat je even vergeet dat je ook je eigen keuzes mag maken. Als het zo druk is om me heen, en het wordt daardoor drukker in mijn hoofd, is dat voor mij een teken dat het weer tijd is om even afstand te nemen. Ik loop dan mijn vaste wandelroute. Meestal doe ik dat alleen, zonder vrouw, zonder kinderen en zelfs zonder hond. Ik vind het heerlijk, want dat zijn de momenten dat ik mezelf weer kan horen praten. Door de rust om me heen, kan ik terugkijken naar de drukke week en me realiseren waar ik behoefte aan heb. Net zoals bij een ui, pel ik langzaam de buitenste lagen van de ui af, totdat ik uit kom bij wat ik zelf nu eigenlijk wil. Iedereen om me heen wil wel iets en heeft wel een mening. Maar soms is het goed om weer terug te gaan naar wat ik zelf nu eigenlijk wil.

“Met voldoende tijd voor jezelf, maak jij jezelf sterker. Je leert weer om naar je eigen stem te luisteren, die vaak overschreeuwt wordt door het stemmetje in ons hoofd, die gevoed wordt door wat andere mensen vinden.”

tip 5 – formulieer je eigen droom of wens

formuleer je eigen droom of wens, jouw eigen cadeautje aan de horizon

De bovenstaande vier tips kun je vele malen beter in de praktijk brengen door je eigen droom of wens te formuleren. Door je droom of wens zo duidelijk mogelijk te formuleren, komt hij steeds dichterbij. Elke morgen als ik opsta, denk ik na over mijn wens. Ik doe dan mijn ogen dicht en stel me het leven voor zoals dat zou uit zien als die droom of wens is uitgekomen. Ik weet dan weer dat die droom of wens mijn cadeautje is aan de horizon. Als ik gewoon blijf doorlopen, hoe lang of kort de weg ook is, of de weg nu vol obstakels ligt of niet, elke dag kom ik weer een stapje dichterbij. En elke dag ben ik weer dankbaar voor de lessen die ik die dag heb mogen leren. Bovendien ben ik elke dag weer een stapje dichterbij mijn droom.

advies van de coach

Roel van HeelIk spreek bijna elke dag mensen die zich anders voelen, alleen of onbegrepen. Ik probeer ze te leren om in te zien dat er achter dat gevoel, wat heel vervelend kan zijn, ook iets positiefs schuilt. Vooral wanneer dit gevoel situaties oproept die telkens weer terugkeren, zit daar vaak een les achter die we moeten leren. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze hier op aarde zijn om een bepaalde opdracht uit te voeren, een missie als het ware. Ik geloof dat zelf ook wel in. Om die opdracht te kunnen uitvoeren is het nodig dat we een aantal lessen leren. In die gevallen waarin we die les niet meteen begrijpen of niet willen leren, zullen bepaalde situaties telkens weer terugkeren. Dat gebeurt vaak net zolang totdat we die les wel willen leren.

Draai de situatie om

Ik probeer de situatie om te draaien. Wanneer een bepaalde situatie zich blijft herhalen, een situatie waarin we ons op een bepaalde manier alleen of onbegrepen voelen, kijk ik naar de les die deze situatie me brengt. Ik kan de ander in deze situatie niet veranderen. Ik kan alleen veranderen hoe ik zelf op die situatie reageer. Van de week liep ik tegen zo’n situatie aan met mijn dochter. Mijn dochter liep tegen een probleem aan en wist niet zo goed hoe ze dat moest oplossen. Ik heb haar vervolgens een aantal tips gegeven, maar merkte dat ze het moeilijk vond om die tips uit te voeren. Ze deed er op dat moment niets mee, en de probleemsituatie herhaalde zich. Aan de ene kant vond ik het jammer dat ze de les die ik haar gaf op dat moment niet wilde leren. Aan de andere kant realiseerde ik me ook dat ze eerst nog een aantal keer het probleem moet ervaren voordat ze realiseert welke stappen ze moet zetten om het daadwerkelijk op te lossen. Dat is soms wel frustrerend, maar een puber wil nu eenmaal zelf ervaren en zelf de keuze nemen om iets te doen. Ik heb besloten om het los te laten en gaf haar het signaal dat als ze me nodig heeft, ik er voor haar zal zijn.

Het enige wat je kan veranderen is hoe je er zelf tegenaan kijkt

Wanneer je gevoelig bent, ben je ook gevoelig voor de minder leuke situaties die ons kunnen overkomen. Het is aan ons de taak om niet onze omgeving, maar ons eigen gedrag te veranderen, zodat we beter met die situaties kunnen omgaan. Dan nog kan het een lastige klus zijn, vooral als er te veel tegelijkertijd gebeurt of wanneer je moe bent en er even doorheen zit. Maar het feit blijft, jij kan je omgeving nooit veranderen. Het enige wat je daadwerkelijk kan veranderen is hoe je er zelf tegenaan kijkt.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>