Hoe hersengolven soms enorme schade kunnen aanrichten | Leef Intens

Hoe hersengolven soms enorme schade kunnen aanrichten

Door Roel van Heel | lichamelijke stress

sep 22

Ik ben al jaren bezig om mensen te vertellen dat gevoelige personen twee vormen van communicatie oppikken : verbale communicatie waarbij je met gebaren en woorden je verhaal duidelijk maakt. Maar ook non-verbale communicatie, dingen die niet gezegd worden, maar wel uitgestraald worden. Je zegt het een en je straalt het ander uit. Op het moment dat het verbale niet matcht met het non-verbale, doordat je bijvoorbeeld boos bent, maar net doet alsof er niets aan de hand is, kunnen gevoelige mensen dit verschil oppikken. Het klopt niet, al jouw zintuigen zeggen dat er meer aan de hand is. Nu weet ik dat dit puur energie is. Je hersenen bevatten hersengolven die een bepaalde frequentie gebruiken. En die energie-frequentie kun je oppikken.

ruzie momentje tussen broer en zus

Tijdens een mooi quality-time momentje ging ik met mijn dochter aan tafel zitten. Ze vertelde dat ze ruzie had met haar broertje. Ze ging per ongeluk op de vingers van haar broertje staan. Haar broertje wilde dat zij haar excuses aanbood. Daar had ze zelf op dat moment geen zin in. Er was duidelijk meer aan de hand. Haar broertje werd boos en duwde een briefje onder haar deur door waar niet zo’n heel leuke woorden op stonden. Mijn dochter schrok ervan. Toen ik met beiden sprak bleek dat ze uiteraard allebei fout waren. Mijn zoon had nooit zo’n lelijke woorden op mogen schrijven die zo kwetsend konden zijn, maar mijn dochter had ook meteen haar excuses kunnen aanbieden dan was er niets aan de hand geweest.

“Soms hebben mensen tijdens een gesprek een plaatje in hun hoofd waar ze zich op blind staren. Tijdens die situatie is er geen ruimte voor iets anders dan dat in hun hoofd. Als gesprekspartner kun je dan op je kop gaan staan, maar dat heeft geen zin.”

Roel van Heel

eenrichtingsverkeer

Mijn zoon gaf later aan dat er kortsluiting ontstond in zijn hoofd. Wanneer hij zo boos werd, had hij het gevoel dat hij wraak moest nemen. Uit zijn woorden bleek dat hij eerst excuses wilde horen en dat er daarna pas ruimte was voor meer. Ik voelde dat hier nog wel wat werk aan de winkel was. Hij had een plaatje gemaakt in zijn hoofd, een plaatje waarbij zijn zus de boosdoener was. Dat plaatje bleef haarscherp in zijn hoofd aanwezig (hij is ook een echte beelddenker), waardoor alle andere verklaringen, die de situatie makkelijker zouden kunnen maken, niet konden doordringen in zijn hoofd. Zijn boosheid en het plaatje zaten in de weg. Mijn dochter voelde zich machteloos. Ze wilde het hele verhaal vertellen, maar zodra ze aan haar verhaal begon, en bleek dat ze niet van plan was om haar excuses aan te bieden, kapte mijn zoon het verhaal af. Mijn dochter kreeg het gevoel dat ze alleen nog maar mocht incasseren terwijl de schuld niet alleen bij haar lag maar bij beide.

alpha, beta, delt en gama hersengolven

alpha, beta, delt en gama hersengolven

 

alpha, beta, delta gamma

Nadat ik met mijn zoon had gepraat, nam ik mijn dochter even apart. Ik tekende een pyramide op papier en verdeelde de pyramide in 4 lagen. In de onderste laag schreef ik “alpha”, in de tweede laag “beta”, daarna “delta” en uiteindelijk “gamma”. Ik vertelde haar dat haar broertje in zijn boze bui in de laag “gamma” zat. Mijn dochter zat wat lager, misschien niet in de laag “alpha”, waarin je de rust zelve bent, wellicht iets hoger. Zodra haar broertje in de laag “gamma” zit, verkeert hij in tunnel-visie. Hij ziet alleen nog maar het plaatje wat in zijn hoofd zit en wil alleen nog maar excuses horen. Bovendien wil hij dat NU. Mijn dochter voelt aan dat deze discussie geen zin heeft zolang haar broertje in tunnel-visie verkeert  en neemt een time-out. Een automatische reactie die absoluut de juiste is. Door tijd te nemen, kan haar broertje weer terugkeren naar de alfa laag. Dan is er weer een gesprek mogelijk waarbij beide kanten worden verteld en beide kinderen naar elkaar luisteren. Maar aangezien haar broertje in tunnel-visie verkeert en alles NU wil, kan hij dat moeilijk accepteren en schrijft hij woedend een briefje met wat lelijke woorden erop en schuift hij dat onder haar deur door.

“Als iemand in de gamma laag zit, verkeert hij in tunnel-visie. Een dialoog is dan vaak niet mogelijk. De enige optie is een time-out nemen, ook al lijkt dat soms olie op het vuur te gooien.”

Roel van Heel

monoloog en dialoog

Van deze momenten kan ik zo enorm genieten. Ik vertel en mijn dochter luistert aandachtig. Wanneer ik haar aankijk, zie ik de tandwieltjes in haar hoofd draaien. Mijn kennis verankert zich in haar hoofd. Ze is stomverbaasd dat mijn theorie zoveel verklaart. Ik vertel haar dat dit mij ook een aantal keer is overkomen. Ik had ooit een vriendin die aan een borderline-stoornis leed. We zijn ongeveer 20 jaar goede vrienden geweest. Uiteindelijk kregen we ruzie. Ik had blijkbaar iets gedaan waarbij ik mijn excuses voor moest aanbieden. De confrontatie vanuit haar kant was eenrichtingsverkeer. Zij had een plaatje in haar hoofd, een beeld, waarbij ik fout zat. Voor haar was dat het enige wat bespreekbaar was. Zonder te luisteren naar wat ik te vertellen had, eiste ze dat ik mijn excuses aanbood. Ik was verontwaardigd hoe je dat nu kan eisen zonder te luisteren naar mijn verhaal. Door excuses te eisen, zie je je eigen verhaal als waarheid, en sta je niet meer open voor het verhaal van de ander. Dat is een gesprek, maar een monoloog. Uiteindelijk is onze vriendschap na deze gebeurtenis geëindigd. Het deed pijn, dat na 20 jaar deze vriendschap opeens over was. Maar als ik dit weer zou meemaken, zou ik precies weer zo handelen. Ik sta voor alles open, en biedt ook zeker mijn excuses aan als dat nodig is. Maar ik hou ook van een goed gesprek waarbij beide partijen gehoord worden.

bewustwording is rust

“Emoties zijn alpha, beta, delta of gamma golven in je hersenen. Die golven zijn niet alleen te voelen, je kan ze ook meten.”

Roel van Heel

Emoties zoals boosheid, verdriet en machteloosheid is energie. De alpha, beta, delta en gamma golven in je hersenen zijn energie. En die energie is tegenwoordig niet alleen meetbaar, je kan het ook voelen. Door je meer en meer bewust te zijn van de energie die je voelt, kun je er ook op inspelen. Wanneer jij je realiseert dat je gesprekspartner gamma hersengolven ervaart, weet je ook dat op dat moment een dialoog niet mogelijk is. Grote kans dat wanneer jij een time-out neemt, de boze bui van je gesprekspartner enorm kan toenemen en dat de situatie zelfs escaleert. Maar toch is dat op dat moment de beste keuze die je kan nemen. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar incasseert en je excuses aanbiedt terwijl je gevoel aangeeft dat het niet goed voelt. Maar aan de andere kant is het ook niet de bedoeling om je gamma bui te botvieren op je gesprekspartner. Een goed gesprek is geven en nemen. Luisteren naar elkaars verhaal met gerichte aandacht.

advies van de coach

In mijn praktijk spreek ik vaak vrouwen die niet altijd op een lijn zitten met hun partner. De een is vaak heel gevoelig, de ander heel nuchter. De een is helemaal thuis in gevoeligheid, overprikkeldheid en hoe je daarmee moet omgaan, de ander begrijpt niet wat het is. In feite is het heel goed te verklaren. Alles is energie. Jij hebt een bepaalde energie of emotie om je heen hangen. De ander ook. Als je gevoeliger bent van aard ben je heel goed in staat om juist die energie op te pikken. Als de energie van de ander te snel en te hard binnenkomt, en de energie is niet zo heel positief, kan je dat enorm overvallen. De energie van de ander mengt zich razendsnel met die van jou, totdat je niet meer zo goed weet wat van jou is en wat niet. Soms lijkt alle energie van jou te zijn. Dit resulteert in een situatie waarin jij je rot voelt, maar geen idee hebt waarom. Overprikkeling is daarmee in feite meetbaar, want tegenwoordig heeft de technologie zo’n grote sprongen gemaakt dat je alle energie kan meten.

Ook binnen mijn eigen gezin hebben we deze discussies vaak gehad. Een chagrijnige bui is niet altijd leuk en niet altijd te verklaren door het onder woorden te brengen. Soms is het gewoon een kwestie van verschillende energieën die botsen en zich razendsnel met elkaar vermengen. Voor een gevoelig persoon is het niet te doen om een gevoel onder woorden te brengen en dat hoeft in principe ook niet. Je hoeft alleen te weten wat de ander nodig heeft. Rust en het signaal dat het even mag doet dan heel goed.

In het verhaal van mijn kinderen leer ik mijn dochter te begrijpen waarom ze af en toe dichtklapt. Waarom ze niet durft te praten met de andere kinderen in de klas, door haar erop te wijzen dat ze alle energieën oppikt en dat deze energie niet altijd leuk is. Ik probeer mijn zoon te leren dat boosheid en wraak nemen geen oplossing is. Samen praten, terwijl je zo laag mogelijk in de hersengolven zit is de oplossing. Zelf-regulatie technieken aanleren zodat je weer terugkeert naar de alpha laag. Je eindigt daar niet door even een oefening te doen, maar meer door je levensstijl te veranderen waarbij je meer in contact staat in je lichaam.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen ? Ik bied je graag een gratis sessie aan waarin ik naar je verhaal luister en al voorzie van enkele gratis tips.

ja, ik wil een gratis sessie

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>