Als het druk wordt in mijn hoofd, dan raak ik in de war | Leef Intens

Als het druk wordt in mijn hoofd, dan raak ik in de war

Door Yuna van Heel | hooggevoeligheid

aug 15

Ik ben hooggevoelig. Ik weet dat ik dat ben omdat papa me daar al mee helpt vanaf dat ik vier was. Soms is het heel druk in mijn hoofd. Alsof er een stemmetje in mijn hoofd zit dat me van alles vertelt. Dat stemmetje zegt bijvoorbeeld op school dat ik beter even niet kan praten. Want dat is stom. Dat stemmetje noemen wij Mr Mind. Mr Mind fluistert van alles in mijn oor. Dat ik boos moet worden, dat ik beter even niet kan praten en iets voor mezelf moet gaan doen, en nog veel meer. Eigenlijk heeft iedereen een Mr Mind. En als bij iedereen tegelijkertijd die Mr Mind actief wordt en in je oor gaat fluisteren, kan de sfeer in huis snel minder worden.

Mr Mind zorgt ervoor dat ik in de war raak

In het ziekenhuis hebben ze gezegd dat ik eerder in de pubertijd raak. Dat betekent dat Mr Mind in mijn hoofd sterker wordt. Ik krijg vaker ruzie met mijn broertje en ik vind het moeilijk om te praten over mijn gevoel. Ik vind het totaal niet leuk dat de sfeer dan soms wat minder leuk is. Waarom is dat eigenlijk? Het is zo ontzettend stom! Dit wil ik niet meer! Ik mis dat lachen samen. Soms word ik er verdrietig van, alleen durf ik het niet te uiten. Daarom verstop ik mijn verdriet daarover. Dan denk ik aan de tijd dat de dingen makkelijker waren en beter gingen. Ik word soms verdrietig als ik er aan denk. Ik denk vaak aan al die dingen die belangrijk zijn binnen het gezin.

Als ik tijd voor mezelf neem gaat het beter

Laatst deed ik een oefening met papa. Samen met mijn broertje heb ik een lijst gemaakt met dingen die ik belangrijk vind binnen het gezin. Een goede sfeer in huis, elkaar niet negeren en nog veel meer. We hebben daarna cijfers gegeven aan elk punt. Een 10 was dat het heel goed gaat, een 1 is dat het heel slecht gaat. Ik wil dat er alleen maar tienen staan als we ze nummeren. Ik doe mijn best om de tienen te krijgen maar dat is niet altijd makkelijk. Soms word ik er zo verdrietig van! Ik wil niet verdrietig zijn. Verdrietig zijn vind ik stom. Al weet ik niet waarom ik dat stom vind. Meestal wil ik dan tijd voor mezelf nemen. Dan ga ik lezen of met de Playmobil spelen of de werkjes achter in mijn penny zomerboek of de werkjes in mijn grote meiden werkboek.  Ik vind tijd voor mezelf  nemen heel erg fijn, maar alsnog moet het echt beter worden. Ik weet alleen niet hoe. Ook aan de nummers te zien. Er zijn een aantal groen maar er zijn er ook aan aantal rood. Rood betekent onvoldoende of eronder. Groen betekent voldoende of erboven.

Als er ruzie ontstaat zijn we even geen team

Soms ontstaat er ruzie en boosheid. Die ruzie en die boosheid vind ik ook al zo stom. Ik vind het zo ontzettend stom, aan al die rode nummers en bolletjes te zien. Als er ruzie en boosheid ontstaat zijn we even geen team meer. Hoe stom is dat?  Supersupersupersupersuperstom!!!!! Dat kan niemand zich voorstellen volgens mij! Hoe zou jij dat vinden?! Net zo erg als ik volgens mij. 

Mr Mind is ook al zo stom. vooral als hij de controle over mij heeft. Die mislukkeling was vroeger handig, maar nu is hij een pratende en levende drol met een zwarte baard en met een  zwart pak aan! Ik meen het, serieus! Het is geen grapje!  Mister mind heeft mijn hele leven met de grond gelijk gemaakt! Ik meen het weer, serieus! Met mister mind is er geen ontkomen aan! Met Mr Mind kom je allesbehalve ver! Je gaat alleen maar achteruit. Ver weg van de rest van het team.

Met mevrouw gevoel komt alles weer goed

Mr Mind zit vaak in mijn hoofd. Maar naast het stemmetje in mijn hoofd is er ook nog een ander stemmetje. Het stemmetje van mijn gevoel. Met mevrouw gevoel kom je tenminste nog ver. Mevrouw gevoel is tenminste nog handig. Mevrouw gevoel is een prachtige prinses. Alleen met mevrouw gevoel word de sfeer goed. Met mevrouw gevoel word het leven die Mr Mind met de grond gelijk heeft gemaakt, weer opgebouwd. Dan word het leven weer leuk. Met mister mind gebeurt precies het tegenovergestelde met het leven! Dat wil helemaal niemand! Ik ben ervan overtuigd! Mr Mind mag nooit de controle hebben of overnemen! Knoop dat goed in je oren!

Alles weer in evenwicht

Mama en papa helpen mij met heel veel dingen. Mama helpt mij met het ochtendritueel en de affirmaties. Doordat ik elke ochtend een oefening doe, kan ik Mr Mind onder controle houden. Ik lees elke ochtend min affirmaties door. Affirmaties zijn doelen die je wilt bereiken. Je schrijft affirmaties altijd met een uitroepteken aan het eind. Papa helpt mij met coaching, dat vind ik heel fijn. Het zijn net twee plantjes in je hoofd, mevrouw gevoel en Mr Mind, die elkaar niet mogen. Ze hebben allebei evenveel aandacht nodig. Ze moeten allebei even groot en hoog zijn. Dan is alles in evenwicht. Je kent ze wel. Ik weet het zeker. Ik ben ervan overtuigd. Papa praat er zo veel over! Het kan niet dat je ze niet meer weet. Ik doe goed mijn best. Papa zegt dat als ik mijn best blijf doen, ik Mr Mind nog beter onder controle krijg. 

Zo dat is eruit !

Heb ik gelijk of heb ik gelijk of heb ik gelijk? Het antwoord: ik heb gelijk. Logisch want je kon uit niks anders kiezen. Is het logisch of is het logisch of is het logisch? Antwoord: het is logisch. Wat is het anders? Niks! Ik vind het fijn dat dit eruit is. Het zat al jaren lang in mijn hoofd en nu is het er eindelijk uit! Zooo fijn! Wat vinden jullie hiervan? Ik hoor het graag!

About the Author

 • Marie-José schreef:

  Hallo yuna,
  Wat heb je dat mooi en duidelijk verteld. Ik heb je gezien met papa en mama bij de paarden. En ik vind het heel bijzonder om jouw verhaal te lezen. Wat knap dat je je gevoel zo uit in een blog en dat je je daarmee zo kwetsbaar op durft te stellen. Dat zal je vast helpen en ik denk dat je daar anderen kinderen en misschien ook wel volwassenen mee zult helpen. Petje af! Marie-José

 • Lidy schreef:

  Hallo lieve Yuna,

  Wat mooi en krachtig dat je je verhaal deelt.
  Hé, herkenbaar ook, de twee figuren die je noemt: Mr.Mind en mevrouw Gevoel. Ik leerde ze in mij alleen pas veel later in mijn leven kennen. Fijn dat jij nu al met ze in contact komt en ze goed leert kennen samen met mensen die je daarbij kunnen helpen.

  Ik kwam erachter dat ‘mijn’ Mister Mind..toen ik hem steeds beter leerde kennen en zien, eigenlijk een bang mannetje was dat zich heel stoer voordeed, dat hij me wilde beschermen op een veel te overdreven manier….
  Toen ik dat zag..wie hij eigenlijk was..vond ik hem daardoor steeds minder stom en was minder bang voor hem. Ik liet hem gewoon praten en als hij iets zegt dat niet fijn is, lach ik gewoon vriendelijk naar hem en zeg ik: hoi, ik heb je gehoord en gezien, maar ik doe er niets mee. En weet je wat het gekke is…hij wordt steeds stiller en minder opdringerig. Mijn mevrouw Gevoel liet zich daardoor steeds meer en vaker zien…ze mocht steeds meer zijn wie ze is…ook al is ze wel eens verdrietig of boos. Ze laat zich nu niet meer wegjagen door de stoere, bange praatjes van Mr. Mind die hij soms nog heeft.

  Lieve Yuna, wees trots op jezelf, precies zoals je bent met alles wat je voelt…en ook al weet je soms niet hoe..maar jouw Mister Mind en mevrouw GeVoel zullen in balans komen! 🙂

  Liefs,
  Lidy

 • Christaan schreef:

  Hoi Yuna,

  Wat heb je dat mooi verwoord.

  Ik heb ook zo iemand gehad die controle over mij had. Waardoor ik het moeilijk vond om mezelf te zijn.

  Ik heb alleen geleerd, dat dat echt een persoon is, een overleden persoon vaak. Die een beetje de weg kwijt is of verdrietig of boos. Die willen soms graag nog invloed uitoefenen via iemand anders.

  Met behulp van een (goede) regressietherapeut kun je deze persoon weg laten gaan zodat je jezelf kunt zijn 🙂

  Is fijn kan ik je vertellen.

  Lieve groet,

  Christiaan

 • >