10 Tips voor een betere balans tussen werk en gezin ! | Leef Intens

10 Tips voor een betere balans tussen werk en gezin !

Door Roel van Heel | dagritme & energie

apr 02

Veel ouders moeten dagelijkse meerdere ballen in de lucht houden. Naast je drukke baan vragen je kinderen om veel aandacht. ’s Morgens vroeg staan ze al druk en energiek op, terwijl jij nog moeite hebt om wakker te worden. Het is een enorm gehaast en gejaag om ze op tijd op school te krijgen. Zeker als ze ook nog ruzie maken wie aan welke kant in de auto mag zitten. Na en volledige werkdag ben je moe, maar dan begint thuis het hele circus opnieuw. Kinderen die moe zijn, worden vaak druk en luisteren minder goed. Ze gooien hun spullen op de grond, ook al heb je wel honderd keer gezegd dat je dat niet wil. Ze eten niet of erg langzaam en willen niet op tijd naar bed. Als ouder word je er gek van. Hoe zorg je ervoor dat je een goede balans vindt tussen werk en gezin ? Vooral wanneer je zoveel ballen hoog moet houden ?

grote oorzaak voor een burn-out

De disbalans tussen werk en gezin is misschien wel een van de grootste oorzaken waardoor er zoveel mensen in een burn-out terecht komen. Op je werk moet je optimaal presteren en werk je toe naar een loonsverhoging (als je het goed doet). Maar na je werk, waar je bijna de hele dag aanwezig bent, heb je thuis nog een baan. Misschien heb je kinderen en moet je ze helpen met hun huiswerk, terwijl je tegelijkertijd ook nog aan het koken bent. Daarna begeleid je ze naar bed en hebben ze nog wat quality time van je nodig. Je moet de was nog doen, de boel opruimen en voordat je op de bank zit is het al snel 20:00u. Nog net een uurtje voor jezelf voordat zelf weer naar bed moet.

druk zijn is de makkelijke weg

Het makkelijkste is om op de automatische piloot te werken en je te laten leiden door de drukte om je heen. In principe kun je wel zeggen dat het aan je werk ligt, of aan je kinderen, maar jij bent uiteindelijk degene die ervoor kiest om het zo aan te pakken ! Ervoor kiezen om je te laten leiden door de drukte is de makkelijke weg. Het is veel moeilijker om er bewust voor te kiezen en het anders te doen. Toch is het makkelijker dan je denkt om alsnog het roer om te gooien en te kiezen voor meer rust in je hoofd.

“Ervoor kiezen om je te laten leiden door de drukte om je heen is de makkelijke weg. Het is veel moeilijker om er bewust voor te kiezen om het anders te doen.”

In deze blog geef ik je een aantal gratis tips die je thuis meteen kan toepassen en die ervoor zullen zorgen dat je niet het gevoel hebt dat je van alles moet. Als je ze bewust toepast en blijft doorgaan met deze tips, zul je merken dat je vrij snel meer rust ervaart.

tip 01 – laat de controle los

tip 01

Of je nu kinderen hebt of niet : laat de controle los. Niet alles hoeft goed te gaan in huis. Je partner en je kinderen zullen ook moeten leren wat er gebeurt als jij niet overal bovenop zit. Sommige mensen leren alleen door er zelf tegen aan te lopen. Zelf heb ik twee kinderen waarvan er een meestal wel direct luistert en ernaar handelt als ik haar een tip of advies geef. Van de ander weet ik vrij zeker dat hij me wel hoort, maar dat hij het niet gaat toepassen. Hij wil er graag zelf achterkomen dat iets wel of niet werkt. Wanneer ik me ervan bewust ben dat dat zo bij hem werkt, en dat hij uiteindelijk alsnog dezelfde conclusie trekt als ik, kan ik het loslaten en levert het mij minder stress op.

tip 02 – maak afspraken met je partner of gezin

tip 02

Het laatste wat je nodig hebt, als je thuis komt van een lange dag hard werken, is iemand die constant aan je hoofd zeurt. Het stresshormoon zal zich enorm snel verspreiden als iemand met een stokje in je zij blijft porren, terwijl jij moe en snel geïrriteerd bent. Spreek af met je partner of je gezin dat het oké is om even niet lekker in je vel te zitten. Geef elkaar de ruimte wanneer dit gebeurt. In de ideale situatie praat jij er vaak over met je partner, wanneer je weer rustig bent, en zal hij of zij kunnen zien dat je deze ruimte nodig hebt. Je partner zal er makkelijker rekening mee kunnen houden, terwijl jij even de tijd en ruimte neemt om even bij te komen. Wanneer je weet dat dit mag, omdat je het zo afgesproken hebt, zul je het makkelijker toelaten en herstel je sneller.

“Het stresshormoon zal zich enorm snel verspreiden als iemand met een stokje in je zij blijft porren, terwijl jij moe en snel geïrriteerd bent. Spreek af met je partner of je gezin dat het oké is om even niet lekker in je vel te zitten. “

tip 03 – zorg dat je een eigen ruimte hebt in huis

tip 03

Wanneer je even alleen en ongestoord kan zijn, herstel je sneller. Kies dus een ruimte in huis en richt hem zodanig in dat jij er volledig tot rust kan komen. Prikkel daarbij al je zintuigen : zet er een diffuser neer met heerlijk ruikende olie, zorg dat je er ontspannende muziek kan afspelen en dat je er heerlijk kan loungen. Maak een deurhanger met een rode en groene stip erop. De rode stip betekent “niet storen”, de groene stip betekent “kom maar binnen”. Iedereen begrijpt dat, zelfs kinderen die niet kunnen lezen, zeker als je de afspraken hebt gemaakt uit de vorige tip. In deze ruimte beoefen jij je hobby’s of doe een ontspanningsoefening om meer uit je hoofd te gaan.

tip 04 – wees er eerst voor jezelf, dan pas voor een ander

tip 04

Wanneer jij een belemmerende overtuiging hebt die zegt dat anderen het eerst goed moeten hebben en dat jij daarna pas aan de beurt bent, maak jij het jezelf wel erg moeilijk. Realiseer je dat je partner of je kinderen er niets aan hebben wanneer jij er helemaal doorheen zit. Ook heb jij dan geen energie over om er voor anderen te zijn. Realiseer je dus dat je eerst aan jezelf moet denken en dat je daarna er veel beter voor de ander kan zijn. De weinige energie die je hebt, gaat eerst naar jezelf. Daarna gaat je energie naar de mensen om je heen die het meest belangrijk voor je zijn. Daarna gaat je energie pas naar andere mensen toe. Om er eerst voor jezelf te kunnen zijn, kun je ook eerst een ontspanningsoefening doen. Die versterkt je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

“Kies dus een ruimte in huis en richt hem zodanig in dat jij er volledig tot rust kan komen. Prikkel daarbij al je zintuigen : zet er een diffuser neer met heerlijk ruikende olie, zorg dat je er ontspannende muziek kan afspelen en dat je er heerlijk kan loungen.”

tip 05 – houd een breindepot bij

tip 05

Met alleen afspraken maken en meer tijd voor jezelf nemen, zul je de drukte in je hoofd niet veel minder maken. Je hebt een manier nodig om de chaos in je hoofd te verminderen. Dat doe je door het bijhouden van een breindepot. Ik beschik zelf over een set hersenen die bijna nooit stilstaan en die altijd wel ideeën lijken te genereren. Het kan me uitputten als ik me er niet bewust van ben. Ik heb een klein dagboekje dat ik altijd bij me heb. Alle ideeën die ik krijg schrijf ik daarin op. Omdat ik weet dat ik elke zondag mijn agenda voor de komende week ga vullen, kan ik het loslaten zodra ik het opgeschreven heb. Ik sta tegenwoordig op zonder dat ik enig idee heb wat ik vandaag ga doen. Totdat ik in mijn agenda kijk !

tip 06 – stop met multi-tasken

tip 06

Veel vrouwen vertellen me heel trots dat ze zo goed kunnen multi-tasken. Het gerucht doet al jaren de ronde dat mannen niet kunnen multi-tasken en dat vrouwen dat juist wel kunnen. Daar wordt dan heel hard om gelachen. Zal ik je eens een geheim vertellen ? Elke keer als jij aan het multi-tasken bent, wordt het vanzelf druk in je hoofd. Bovendien geef jij jouw hersenen het signaal dat het resultaat van de activiteiten die jij tegelijkertijd doet, niet zo heel belangrijk zijn. Je doet namelijk geen enkele activiteit met 100% van je aandacht. Uiteindelijk is de kans groot dat het eindresultaat niet naar tevredenheid is, dat je het niet kan loslaten en er flink van baalt. Neem je dus voor om de taken die je doet met volledige, gerichte aandacht te doen.

“Een breindepot is een klein dagboekje waarin jij alles bijhoudt wat er in je hoofd opkomt. Wanneer je elke zondag al die ideeën inplant, weet je brein dat je het kan loslaten zodra je het in het breindepot noteert.”

tip 07 – zeg vaker een afspraak af

Laatst had ik een vrouw in mijn praktijk die zei dat ze wel vier meetings had na elkaar en dat ze daar zo moe van was. Dat is ook niet zo heel gek. Elke keer als jij switcht van activiteit (dus een meeting in en uit gaat), moeten je hersenen 15 minuten bijkomen en herstellen voordat ze zich weer volledig kunnen focussen. Als jij dus 4 keer per dag een afspraak hebt, ben je in totaal 8 x 15 minuten bezig met bijkomen en herstellen. Je bent dan op een volledige dag minimaal 2 uur niet effectief bezig. Grote kans dat je die deadline dan niet haalt of dat je niet van waarde bent voor je werkgever. Uiteindelijk is de kans groter dat het stress oplevert. Bescherm je grenzen dan ook beter en zeg wat vaker een afspraak af.

tip 08 – controleer mail en social media slechts enkele keren per dag

De neiging om om de zoveel minuten je mail, je whats-app en je social media te controleren is DE manier om op een explosieve manier de drukte in je hoofd te verergeren. Besluit om zowel mail als social media op vaste tijden te controleren. Doe dat bij voorkeur niet direct aan het begin van je werkdag, maar werk eerst een uurtje zodat je dat voldane gevoel krijgt dat je al iets hebt bereikt, voordat je jezelf nog meer taken geeft. Controleer het even aan het begin van je werkdag, na de lunch, aan het einde van de dag, enzovoorts. Haal de apps van je telefoon af of zorg ervoor dat er geen piepende of trillende meldingen meer op je telefoon verschijnen. Dat zorgt voor veel meer rust.

“Veel vrouwen vertellen me heel trots dat ze zo goed kunnen multi-tasken. In feite is multi-tasken niets om trots op te zijn : je geeft je brein het signaal dat ze elke taak niet met volledige aandacht hoeven te doen (en dus waarschijnlijk niet goed genoeg hoeven af te ronden)”

tip 09 – speel met imperfectie

Daag jezelf uit om niet alles perfect te willen doen, door je telefoon eens een dag thuis te laten. Laat de behoefte aan zekerheid los en durf te geloven en te vertrouwen in je intuïtie. Trek je niet zoveel meer aan van wat je zoal zou moeten. Jezelf vrij voelen begint pas echt als je jezelf uitdaagt op dit punt !

tip 10 – las piekerkwartiertjes in

Als je het na al deze tips dan toch niet kan laten om alsnog te piekeren, las dan piekerkwartiertjes in. Op die tijdstippen mag je even helemaal losgaan en een kwartier lang alles in je hoofd halen. Je schrijft alles op in je breindepot en laag alles na dat kwartier los. Op een rustig tijdstip kijk je of je oplossingen kan vinden en plan je die oplossingen in, op dezelfde manier als jij de ideeën uit je breindepot inplant.

Een goede balans tussen werk en gezin is niet zo heel moeilijk, maar je moet er wel hard voor werken. Het vereist dat je elke dag bewust naar jezelf kijkt en de stappen die je neemt. Je kijkt elke dag terug naar hoe het gegaan is, wat er goed is gegaan, maar ook wat er niet goed is gegaan. Je trekt er je lessen uit en probeert het de volgende dag gewoon nog beter te doen. Als je een gezin hebt is dat soms best lastig. Maar onthoud goed dat jij een voorbeeld bent, voor zowel je partner als voor je kinderen. Als jij je met name eerst op je zelf concentreert, zullen je partner en je kinderen je gaan spiegelen en op den duur zelf ook ontdekken hoe geweldig het is om de stappen te zetten die je net zelf gezet hebt.

Je hebt nu 10 tips gekregen waar je meteen mee aan de slag kan. Ik ben heel erg benieuwd hoe je dit ervaart en wat je ervan vindt. Wil je me dat laten weten met een berichtje hieronder of door een mailtje te sturen naar roel@leefintens.com ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>