Ben jij emotioneel hoogbegaafd ? | Leef Intens

Ben jij emotioneel hoogbegaafd ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 01

Hooggevoeligheid kent vele vormen. De een kan niet tegen harde geluiden, de ander vind het heerlijk om zich soms terug te trekken, de ander is juist heel druk en zoekt prikkels op. Welke vorm dan ook, het is allemaal oké. De een is uiteraard niet beter dan de ander. Maar persoonlijk vind ik de vorm die velen vaak onbegrijpelijk vinden, het moeilijkst. Die van intuïtief waarnemen, emotionele intelligentie. Ben jij emotioneel hoogbegaafd ?

Toen ik nog een kind was, kon ik het al. Stemmingen van anderen aanvoelen. Wanneer mijn vader boos was (maar niet niet uitte), wanneer mijn moeder teleurgesteld was (en het niet vertelde), voelde ik toch haarfijn aan dat er iets mis was. Ik kon er mijn vinger niet opleggen, maar ik wist wel heel goed dat er iets met mijn vader of moeder aan de hand was, daar waar de andere kinderen binnen het gezin het niet wisten. Als kind zijnde was ik me er niet bewust van. Wat resulteert in de situatie dat je “opeens” niet lekker in je vel zit, zonder dat je enige reden hebt waarom. Nu weet ik dat ik de emoties van de ander overnam, waardoor ik “opeens” dat vreemde gevoel kreeg, waar ik eigenlijk niets mee had.

Iedereen aanvoelen

Toen ik naar de middelbare school ging, en ik de enige was van de basisschoolklas die naar deze school ging, voelde ik weer heel goed aan hoe mijn klasgenoten in elkaar staken. Wie het pispaaltje was, wie de etter was, zonder dat ik iemand gesproken had. Dat lijkt natuurlijk heel fijn, dat je iets kan wat niet iedereen kan. Maar als kind of als puber zijnde kan dat heel verwarrend zijn, en zelfs helemaal niet leuk! De nieuwe klasgenoten dwongen me als het ware om een keuze te maken, tussen die ene jongen waarvan ik zag dat hij het zwaar had, en waar ik compassie voor had, en de groep populaire etters, die zich zomaar tegen mij konden keren. Wat moest ik doen ?

Mensen lezen

Door de jaren heen heb ik geleerd hoe ik hiermee moet omgaan. En nog steeds is het soms heel erg handig, maar soms ook heel erg vervelend. Mijn vrouw is gastouder. Als er nieuwe klanten langskomen voor een kennismakingsgesprek, kom ik ze soms ook wel eens tegen. Ik wist mijn vrouw binnen 5 a 10 minuten heel goed te vertellen waar ze rekening mee moest houden, om de nieuwe vraagouder te vriend te houden. En een paar maanden later bleek dat ik gelijk had. Ik had bijvoorbeeld al snel gezien dat een vraagouder overbeschermend was, en dat je heel goed moet communiceren wil je haar te vriend houden. Een klein misverstand leidde dan ook bijna tot een conflictsituatie. Ik had het in de eerste 5 minuten al aangevoeld.

Eens een keertje niets aanvoelen…!

En ook toen ik een bijeenkomst had georganiseerd voor hooggevoelige vrienden, namen ze allemaal hun eigen verhaal mee. De een kende nog bijna niemand in de groep en was wat stiller, de ander zocht de prikkels juist op en was wat drukker. Zo had iedere persoon zijn eigen verhaal. En die verhalen kan ik lezen. Bij sommige mensen kan ik voorspellen aan de hand van hun gedrag wat hun de komende maanden te wachten staat. Maar soms (heel vaak zelfs) zit ik er niet op te wachten. Ik wil soms ook wel eens een gewoon gesprek voeren, mijn verstand op nul zetten, en niets zien. Iemand die ik ken is daarom altijd met haar telefoon bezig, zodat zij de “plaatjes” niet ziet die bijna constant voorbij komen. Maar dat is voor mij geen oplossing.

Gevoeligheid als kracht 

Ik gebruik mijn gevoeligheid nu als een kracht. Mijn “talent” om mensen te scannen gebruik ik nu in mijn voordeel. Op mijn werk kan ik het heel goed gebruiken, om te bepalen welke informatie op welk tijdstip op welke manier naar de juiste persoon gestuurd moet worden. Als coach kan ik snel aanvoelen waar het pijnpunt van mijn klant zit. Maar het blijft soms lastig. Als je met je gezin in de efteling rondloopt, wil je ook niet altijd lastig gevallen worden met de emoties van een ander. Maar toch komen ze vaak ongevraagd binnen. Dat is soms echt heel irritant.

Gevoelens klakkeloos overnemen

Vooral als je het niet doorhebt, en je de gevoelens van de ander klakkeloos overneemt zonder dat je het in de gaten hebt. Als je in de trein zit bijvoorbeeld, en je opeens hoofdpijn krijgt, en later blijkt dat de man die achter je zat een migraineaanval had. Als je op je werk aan tafel zit met een collega die super gestresst is, maar net doet alsof er niets aan de hand is. Toch zie je het, en toch voel je het, terwijl je daar eigenlijk geen zin in hebt!

Hokjes…? Bah !

Ik hou niet van hokjes. Ook niet van het hokje “emotioneel hoogbegaafd” of het hokje “hooggevoelig”. Maar het kan wel helpen om te weten dat je niet alleen bent. Dat er meerdere mensen zijn die het moeilijk vinden om hun gevoeligheid als een kracht in te zetten. Als je eenmaal begrijpt waar je “klachten” vandaan komen, wordt het makkelijker voor je om er iets aan te doen. Vaak kan het helpen om de hulp van een begeleider of coach in te schakelen, om op een andere manier tegen het leven aan te kijken. Een goede investering voor de lange termijn. Dat heeft mij in elk geval heel goed geholpen. Op een gegeven moment kom je bij een omkeerpunt terecht. Dan zie je steeds vaker de mooie dingen van je talent.

gratis Online Training : hoe kun je nu jezelf zijn met al die drukte om je heen ?

Ik neem je in 5 dagen mee en laat je zien hoe je stap voor stap een begin kan maken met een nieuwe levensstijl die beter bij je past. In onze drukke prestatiemaatschappij leren we van jongs af aan al hoe we ons moeten gedragen om erbij te horen, om ons geaccepteerd en gerespecteerd te voelen. Vroeg of laat ontdekken we echter dat we ons wellicht te veel aanpassen en dat het ware geluk waar we zo hard naar op zoek zijn niet op die plek te vinden is. Voor jezelf kiezen is echter moeilijk. Zodra jij voor jezelf kiest voel je je nog meer anders, je steekt je hoofd als het ware boven het maaiveld uit. Voor jezelf kiezen vergt moed en lef. We willen graag gelukkig zijn, maar ook niet te veel opvallen.

In deze 5 daagse krijg je 5 puzzelstukjes van mij. Elk puzzelstukje vormt een stap tot de sleutel van je ware geluk. Combineer de 5 puzzelstukjes na afloop van de 5 daagse en je zult zien dat je leven onder je eigen ogen meteen begint te veranderen ! Leer om meer in je eigen kracht te staan om je te concentreren wat je zelf nu eigenlijk echt wil. Want daar zit de sleutel tot geluk verborgen. Wanneer jij je echt verdiept in deze 5 daagse, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn…

ja, ik doe mee

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen ?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, of wil je graag meedoen aan de gratis online training die binnenkort van start gaat en wil je daar nog meer over weten ? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik bied je een gratis sessie aan waarin ik je meteen al drie waardevolle tips meegeef waar je meteen mee aan de slag kan !

ja, ik wil graag een gratis sessie

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>