Een hoogsensitief kind in het gezin | Leef Intens

Een hoogsensitief kind in het gezin

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jul 27

Binnen het gezin is er altijd wel iemand die niet hoogsensitief is, en dat verschil is meestal duidelijk zichtbaar. Het ene kind is druk en actief, denkt niet na bij wat hij doet. Krijgt er bijna bij voorbaat al een schaafplek bij omdat hij van de glijbaan afspringt zonder nadenken. Het andere kind, denkt eerst na. Kijkt eerst hoe de andere kinderen het doen. Overweegt welke keuze ze, ze moet nemen. En na lang nadenken past ze de voor haar beste keuze toe. Een hoogsensitief kind in het gezin.

Dit valt natuurlijk op binnen het gezin. Ik hoor vaak vaders en moeders zuchten. “Mijn kind is weer van slag”, of “mijn kind is dan wel gevoelig, maar het gaat vast wel weer over”. Vaak roepen ze dit hardop, waar hun kind bij staat. Alsof het hooggevoelige kind het niet kan horen. Onbewust zetten vaders en moeders hun kind hiermee onder druk. Ze geven hun kind het gevoel dat hij het niet goed doet. Dat het kind zichzelf niet mag zijn. In sommige gevallen wordt er zelfs gezegd, “was jij maar wat meer zoals je broer, dat zou veel makkelijker zijn”. Vaak beseffen ouders zich niet hoe pijnlijk zo’n opmerking kan zijn.

Hooggevoelig zijn is genetisch bepaald

Een hoogsensitief kind heeft meestal een ouder die het ook is. In gevallen waarin vader of moeder het zelf ontkent te zijn, wordt het lastig. Een gevoelig kind heeft juist de behoefte aan het signaal dat hij niet de enige is, die zo is. Het kind weet vaak al dat hij of zij anders is dan de andere kinderen om zich heen. Het kind heeft juist behoefte aan warmte, liefde, een arm op zijn schouder. Het signaal dat het niet erg is dat hij of zij gevoelig is. Dat het normaal is, en dat zoveel mensen gevoelig zijn. Papa is gevoelig, oma is gevoelig, tante is gevoelig, enz.

Leer je kind om met zijn gevoel om te gaan

Kinderen die leren hoe ze met hun gevoeligheid moeten omgaan, veranderen vaak van een voor vele introvert kind, in een kind die veel socialer is. Een kind met een warm karakter, een kind die meeleeft met andere kinderen die ziek zijn, of een standje krijgen. Als het broertje een flinke bult op zijn voorhoofd krijgt doordat hij uitglijdt tijdens het springen in een doornatte badkamer, zijn zij juist degene die zich zorgen maken dat hij pijn heeft. Een mooie eigenschap!

Druk druk druk

Ouders van nu hebben het druk. Druk bezig met werken. Als ze ’s avonds thuiskomen zijn ze moe, en zijn ze maar wat blij als de kinderen in bed liggen. Even rust. Maar hoogsensitieve kinderen nemen de dingen die gebeurd zijn, met hun mee naar huis. Als ze thuis aan de keukentafel zitten, gaan de scenario’s nog een keer door hun hoofd. Het kind in de klas dat het op een gillen zette toen ze haar zin niet kreeg. Dat moment dat de juf even haar geduld verloor toen die jongen weer op zijn stoel ging staan. Dat moment op het speelplein toen ze met die ene jongen wilde praten die niets terug zei. Vaak denken ze na over dingen waarin ze zelf niet eens een rol in hebben gespeeld. Maar ze trekken het zich wel aan. En kunnen er soms wel dagen mee rondlopen voordat papa en mama het opmerken.

Neem de tijd voor je kind

Het is dan ook belangrijk dat papa en mama de tijd nemen om hun kind ook buiten schooltijd in de gaten te houden. Als een gevoelig kind thuiskomt en zich vrijwel meteen afzondert en weinig zegt, zouden er alarmbellen af moeten gaan. Een signaal dat het kind overprikkeld is, dat er iets mis is. Yuna heeft die momenten ook vaak gehad. Ik had dat meteen door, omdat ik zelf ook hoogsensitief ben. Yuna en ik hebben dan geen woorden nodig.

Vaak neem ik haar dan even op schoot, geef haar een knuffel. En laat haar dan een aardingsoefening doen, om weer terug te keren naar zichzelf. Even niet meer die focus op al die andere mensen, maar de energie naar binnen. Even het signaal dat het eigenlijk helemaal niet belangrijk is, wat die andere mensen allemaal te zeggen hebben. Dat die reactie van het jaloerse kind meer over dat kind zelf zegt dan dat het iets over Yuna zegt. Ook mijn vrouw, die niet hoogsensitief is, heeft geleerd om Yuna aan te voelen. Om te zien wanneer Yuna even wat meer aandacht nodig heeft. En vijf a tien minuten later, rent Yuna dan weer dolenthousiast met de andere kinderen mee, op naar de speeltuin.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>