Kek Mama - Papa Rubriek | Leef Intens

"Ik voel het gewoon zo"

bron : Kek mama, nummer 11, 2017

Roel van Heel (43) is getrouwd met Sandra (40) en vader van Yuna (11) en Ravi (9)

“Ik ben hooggevoelig. Mijn zintuigen zijn extra scherp afgesteld en prikkels van buitenaf komen intenser binnen. Als kind had ik daar veel last van. Mijn broer en zussen waren heel sociaal, terwijl ik moeilijker op kinderen afstapte – ik voelde ál hun emoties, ook de dingen die ze niet aan de buitenwereld wilden laten zien. “Je broer is zoveel makkelijker”, zeiden mijn ouders vaak. Over gevoelens spraken we niet, vooral mijn vader was op dat gebied erg zakelijk. Ik heb me daardoor vaak alleen gevoeld.

Mijn kinderen zijn ook hooggevoelig. Met hen praat ik wel over hun gevoelens. Zo vond mijn dochter het lange tijd lastig om haar klas binnen te gaan : dan voelde ze de emoties van al die kinderen en sloeg ze compleet dicht. Ik heb haar uitgelegd dat een stemmetje in haar hoofd – we noemen hem Mister Mind – haar leven soms lastig maakt, maar dat ze er niet altijd naar hoeft te luisteren. Laatst kwam ze blij thuis : ze had Mister Mind denkbeeldig in de boeien geslagen, in de greppel gegooid en was gewoon met haar klasgenoten gaan praten. Ik was zo trots, dat had ze maar mooi gedaan.

Mijn vrouw is de enige in ons gezien die niet hooggevoelig is. In het begin vond ze dat lastig: dan was Ravi ineens boos of keerde Yuna in zich zelf als ze overprikkeld waren. Nu weet ze dat als de kinderen een half uurtje voor zichzelf nodig hebben, er daarna niets aan de hand is.

Begin dit jaar heb ik mijn baan opgezegd. Ik werkte jarenlang in de IT, maar de werkdruk was hoog. Tegelijkertijd was ik bezig met mijn passie : het opzetten van een eigen coachingspraktijk waarin ik andere gezinnen wilde helpen met stress om te gaan. Ontslag nemen in de IT was lange tijd geen optie. Ik was kostwinner, mijn vrouw werkte parttime en ik maakte me zorgen over de toekomst : wat zouden de financiële gevolgen zijn ? Uiteindelijk besloot ik toch naar mijn gevoel te luisteren en koos ik voor mezelf. Toegegeven : het is soms hard werken, maar ik voel me veel vrijer. Bovendien geef ik mijn kinderen hiermee het goede voorbeeld en ben ik nog een leukere vader voor ze ook.”

tekst : Mirthe Diemel

 

>