Pink Ribbon - Het heeft zo moeten zijn | Leef Intens

Vrouw Magazine (editie voor Pink Ribbon)

 

“het heeft zo moeten zijn”

Vrouw magazine, Pink Ribbon editie, Oktober 2016.

Sandra van Heel (39) is getrouwd met Roel (42). Samen hebben ze twee kinderen, Yuna (10) en Ravi (8). Na de behandeling van borstkanker stopte ze bij de kinderopvang en geeft ze nu massages.

 

We waren op vakantie toen ik opeens een knobbeltje in mijn borst ontdekte. Gek genoeg bleef ik op dat moment heel rustig. Wegens overmatig klierweefsel in mijn borsten stond ik al lange tijd onder controle, dan konden ze dit toch niet gemist hebben ? Toch zat het me niet lekker. Om het zekere voor het onzekere te nemen, liet ik mijn borsten opnieuw controleren. Het bleek inderdaad borstkanker. Dat was een klap in mijn gezicht. Hoe moest ik nu verder ? En hoe moest ik mijn kinderen vertellen dat ik misschien dood zou gaan ? Ik had geen idee.

In sneltreinvaart zag ik mijn leven aan me voorbijgaan en ineens greep het mij naar de keel. Wat had ik de afgelopen jaren allemaal gedaan? Ik had alleen maar gewerkt, mijn hoofd was altijd vol met alles wat ik nog moést doen. Stress was onderdeel van mijn leven geworden. Genieten van de kleine dingen in het leven kon ik niet… en nu ? Nu was het misschien wel te laat. Ze weggen weleens dat kanker je kijk op het leven verandert. Dat is echt waar. Als je leven aan een zijden draadje bungelt, ervaar je ineens wat je echt gelukkig maakt : een glimlach van mijn dochter, de enthousiaste verhalen van mijn zoon, de volgens die fluiten in de ochtendzon of een kus van Roel op mijn voorhoofd. Dát zijn de dingen die er echt toe doen.

“Als je leven aan een zijden draadje bungelt, ervaar je wat echt gelukkig maakt”

Tijdens de loodzware behandelingen die volgden, nam ik stukje bij beetje afscheid van mijn oude leven. Want als er iets was wat ik niet meer wilde, dan was het mijn stressvolle bestaan weer oppakken. Het was tijd voor een nieuw avontuur. Tijd om echt te genieten van het leven. Roel en ik droomden al jaren van een eigen bedrijf, maar door tijdgebrek is het altijd bij dromen gebleven. Dit voelde voor ons als hét perfecte moment om het roer om te gooien. Als we het nu niet zouden doen, zou het er waarschijnlijk nooit meer van komen. Roel ging minder werken, ik nam afscheid van mijn kinderopvang en een paar maanden was “Leef Intens” geboren.

Samen proberen we aan de hand van coaching, workshops en massages mensen met ernstige stressklachten, depressie of burn-out weer bewust te maken van de mooie dingen in het leven. Ze weer intens te laten genieten. Ik weet zelf als geen ander hoe moeilijk dat kan zijn en voel me dan ook gezegend dat ik nu mijn eigen ervaring kan gebruiken om andere mensen te helpen. Waar Roel vooral focust op coaching, probeer ik mensen tot rust te brengen met massages. Na mijn behandeling heb ik een opleiding tot masseuse gevolgd. Waanzinnig leuk en het geeft ook nog eens heel veel voldoening. Ik geniet intens als mensen vol enthousiasme vertellen dat ze door de massages veel meer rust ervaren. Onlangs nog kreeg ik een berichtje van een moeder. Haar zoon sliep al vanaf jongs af aan niet voor middernacht. Maar na al de eerste massage was hij om half negen in slaap gedommeld. Geweldig toch ? Daar doe ik het allemaal voor.

Met “Leef Intens” willen we zoveel mogelijk mensen behoeden voor de situatie waarin wij jarenlang zaten. Het leven is te kort om de mooie dingen aan je voorbij te laten gaan. Natuurlijk had ik liever geen borstkanker gehad, maar het heeft mijn ogen wel geopend. Door mijn ziekte doe ik alleen nog maar dingen die ik écht leuk vind, geniet ik intens en ben ik gelukkiger dan ooit. Het klinkt misschien cliché, maar het voelt voor mij alsof het allemaal zo heeft moeten zijn.

tekst : eline doldersum, fotografie : chantal spieard, visagie : petra neumann

>