fbpx

8 tips : hoe ga je om met een narcist ?

Het is frustrerend wanneer een narcist naar de buitenwereld zo lief en charmant is, terwijl jij als enige lijkt te weten hoe de narcist 180 graden kan omdraaien zodra het bezoek weer weg is. De belevingswereld van een narcist kan loodrecht op die van jou staan, en als jij je daar niet tegen wapent, kan het behoorlijk veel energie kosten. Hoe zorg je ervoor dat het jou minder raakt en dat zijn spelletjes minder grip op je krijgen ?

Narcistische trekjes kunnen voor vreemde situaties zorgen


Ik had ooit een vriendin met narcistische trekjes. Mijn vrouw en ik hadden net ons huis gekocht waar we nu in wonen en de zomer brak aan. Wij kochten een grote parasol met een betonnen voet. Die parasol kon je allen kanten opdraaien zodat je in elk gedeelte van de tuin schaduw kon maken. Mijn vriendin kwam langs en nam de parasol in haar op. Dat was ook niet zo moeilijk, want je kon er letterlijk niet omheen lopen zonder dat je hem zag. Eerst riep ze nog dingen als “oh wat een mooie parasol” en vroeg ze hoe duur die was. Daarna eindigde abrupt het gesprek met de opmerking “oh… ik zou hem niet willen”. En daar was het gesprek mee afgerond. Later bleek dat ze een cadeautje mee had genomen, die alleen voor mijn vrouw bestemd was. Er zat een kaartje bij met de tekst : “alleen voor Sandra”. Een vreemd signaal, vond ik destijds.


Horen wat er wel maar ook wat er niet gezegd wordt

Er gebeurde wel meer rare dingen in de jaren die volgden. Maar toch ook bleef het gevoel dat me vertelde dat het niet helemaal klopte. Te veel gesprekken gingen meer over haar en ze toonde niet echt interesse hoe het met ons ging. Uiteindelijk is onze vriendschap stukgelopen op meerdere communicatie probleempjes. Mijn vriendin was op haar tenen getrapt en eiste excuses van mijn kant, terwijl ze absoluut niet wilde luisteren naar mijn kant van het verhaal. Als ik verkeerd zit, wil ik best mijn excuses aanbieden, maar om dat te doen zonder normaal gesprek... Bovendien voelde ik me niet gehoord omdat ik mijn verhaal niet mocht doen. De vriendin liep op hoge poten, briesend mijn huis uit. Ik heb haar sindsdien niet meer gesproken.


Tips hoe om te gaan met een narcist


In eerste instantie stoorde ik me er enorm aan, de negativiteit die ze veroorzaakte en die ze uitstraalde. Je kon er gewoon nooit omheen en het speelde regelmatig. Toch heb ik door de jaren heen geleerd hoe je met dominerende en narcistische persoonlijkheden moet omgaan. Graag deel ik mijn tips met jullie.

1

Een narcist denkt letterlijk anders

Een narcist denkt letterlijk anders. Ik vergelijk de verbindingen in je hersenen met zandpaadjes en snelwegen. Die paden die jij het vaakste neemt vormen jouw gaven en talenten. Die paden verbreden zich vanzelf. Zo is bijvoorbeeld de gave "empathie" ooit begonnen als een zandpaadje in je hoofd. Door hem steeds weer te volgen wordt het zandpaadje een snelweg. Je hersenen nemen bij elke keuze die je moet maken automatisch dit pad. Zo wordt het empathie paadje met de jaren steeds groter. Bij de narcist is dit paadje echter geen snelweg en zelfs geen zandpad. Het is een verbinding die hij nooit echt heeft gebruikt. Elke verbinding die niet gebruikt wordt, wordt vanzelf opgeruimd. En eenmaal opgeruimd, is het weg en komt het ook niet meer terug. De narcist heeft dus geen empathie verbinding meer en zal dus ook echt geen empathie voor een ander kunnen opbrengen omdat zijn hersenen niet meer weten hoe ze dat moeten doen. Als je dit weet, weet je dus ook dat je een narcist nooit zal kunnen veranderen. Je kan alleen veranderen hoe jij tegen zaken aan kijkt.

2

Trek het je niet persoonlijk aan

Ik weet dat deze tip nogal makkelijk klinkt. Trek het je niet persoonlijk aan, terwijl de woorden van een narcist die niet lekker in zijn vel zit nogal pijnlijk en hard kunnen aankomen. Probeer anders naar de situatie te kijken. Een narcist is van nature heel onzeker en verbergt die onzekerheid door van zich af te bijten en het probleem bij iemand anders neer te leggen. Bij jou dus. Het is alleen de vraag of jij zijn spelletje doorziet en of je er nog intrapt. Het helpt mij om te denken dat wanneer een narcist aanvalt, hem te zien als een klein kind wat stampvoetend in de woonkamer staat om het zijn zin niet krijgt. Dat zorgt ervoor dat ik wat meer afstand kan nemen van de narcist en als het ware een pauze inlas voordat ik op hem reageer. Tijdens die pauze kan ik me realiseren dat de hele voorstelling niet over mij gaat, maar over zijn onzekerheid.

3

Zijn of jouw belevingswereld ?

Het minder persoonlijk aantrekken van een aanval door een narcist wordt al veel makkelijker als je door hebt wat hij doet. Een narcist wil altijd machtig en krachtig overkomen en doet zich soms anders voor dan dat hij is. Wat hij niet doorheeft is dat hij met zijn aanval juist zijn onzekerheid laat zien. Wat hij op dat moment doet is een stukje van zijn belevingswereld laten zien aan jou. Hij laat zien hoe hij tegen de wereld aankijkt, en dat is op dat moment niet zo heel positief. Laat het voor jou een trigger zijn. Hoe vervelend en misschien wel zielig het is dat hij elke dag zo door het leven moet gaan. Een trigger die jou vertelt hoe moeilijk hij het zichzelf maakt terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Wees blij dat jouw belevingswereld er heel anders uit ziet en dat jij waarschijnlijk veel vaker gelukkig bent dan dat hij dat op deze manier is.

4

Laat je nooit dwingen om een keuze te maken

Een narcist weet precies waar jouw zwakke plek ligt. Hij zal daar ook zeker gebruik van maken als hem dat uit komt. Wanneer jij hem ook maar één vinger geeft, zal hij al snel je hele arm pakken. Tijdens een confrontatie weet hij dat jij het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven. Het komt hem goed uit om juist in dat moment van verwarring jou keuzes te laten maken omdat die keuzes op dat moment waarschijnlijk in zijn voordeel gaan uitvallen. Neem je daarom voor om nooit een keuze te maken tijdens een confrontatie. Zeg eerder dingen als : “Weet je, je hebt een goed punt. Ik ga er nog even over nadenken en kom er later op terug” of “Ik geef je vanavond mijn antwoord”. Stel het moment van beslissing uit zodat jij weer kan kalmeren en in een rustig moment een beslissing kan nemen waar je voor 200% achter kan staan.

5

Las voldoende herstelmomenten in

Als je jouw narcist te veel tegenkomt en te weinig herstelmomenten voor jezelf kiest, wordt het steeds moeilijker om weerstand te bieden en je eigen grenzen te trekken. Claim daarom een ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken en je eigen hobby’s kan uitoefenen of gewoon een ontspanningsoefening kan doen. Ga wat vaker wandelen buiten, in de natuur, of laat je hond wat vaker uit. Het zijn juist deze momenten die je ruimte geven waardoor je weer kan realiseren wat jij zelf wil en welke keuzes goed bij jou passen.

6

Vertel wat je nodig hebt in plaats van wat je voelt

Als je met een narcist praat over je gevoel, kun je bijna beter tegen een boom in het park gaan praten. Een narcist kan zich niet inleven in jouw situatie, die vaardigheid heeft hij gewoon niet. In plaats daarvan kun je beter vertellen wat je nodig hebt om je relatie te verbeteren, zoals de herstelmomenten uit tip 4.

7

Verdiep je in zijn stoornis

Kennis is macht. Wanneer jij nog meer weet over hoe en waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt, hoe makkelijker het voor jou wordt om daar mee om te gaan. Volg een online training, volg webinars, lezingen, lees boeken… er zijn vele manieren waarop jij kennis kan opdoen zodat je er beter mee kan om gaan.

8

Volg zelf een anti-stress training

Het belangrijkste van alles is nog dat jij leert om je grenzen aan te geven. Wanneer jij stevig in je schoenen staat en weet hoe jij meer bij jezelf kan blijven, kan de narcist je nog zo vaak aanvallen. Jij blijft dan gewoon rechtop staan omdat jij weet dat het niet over jou gaat, jij trekt het je niet persoonlijk aan en jij weet wat je moet doen om rustig te blijven. Volg daarom een training die je met stress leert omgaan, die je helpt om een nieuwe levensstijl aan te meten die voornamelijk bij jou past

Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen ?

Ik weet uit eigen ervaring dat het niet bepaald makkelijk is om met een narcist om te gaan. Het kost veel energie en je wordt er af en toe zwaar onzeker van. Toch ligt de oplossing niet zozeer in het veranderen van de narcist, maar in het veranderen van je eigen houding. Met redelijk kleine ingrepen kun je al flinke meter maken !


Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen of zou je nog een half uurtje met me willen verder praten, dan kun je met dit formuliertje je vraag aan me stellen. Ik denk graag met je mee !

Copyright 2019, Leef Intens

>