De zintuigenboom | Leef Intens

De zintuigenboom

Door Roel van Heel | hooggevoeligheid

mrt 21

Kinderen komen na een lange dag op school vaak overprikkeld thuis. Als ouders staan we niet altijd stil bij het feit dat kinderen veel te verduren hebben op school. Misschien was de juf wat streng vandaag. Veel prikkelgevoelige kinderen zien dat meteen en voelen dat ook. Als ze het niet kunnen verklaren nemen ze de meest logische verklaring die ze zelf kunnen vinden: “De juf is boos op mij!”. De zintuigenboom biedt een oplossing.

Er kunnen ook allerlei andere dingen gebeuren op school. Je zoon moest misschien wel een toets maken, iets wat zijn opperste concentratie vergt. En om hem heen zaten kinderen te klikken met hun pen, te spelen met de rits van hun nieuwe schoenen, viel een kind achterover van zijn stoel af, moesten er veel kinderen naar de WC, en dat allemaal tijdens de toets! Hoe dan ook, aan het einde van de dag is je kind overprikkeld en moe.

Zodra hij de deur opendoet ziet hij zijn jongere broertjes al druk in de weer met de spelletjescomputer. Ze zijn boos op elkaar, ruziën wie er nu aan de beurt is. Schreeuwend trekken ze aan de console. In paniek kijk je zoon om zich heen, totdat hij jou ziet staan. In plaats van bij zijn broertjes te gaan zitten, komt hij bij jou zitten. Daar is het lekker rustig. Vroeger zocht je zoon de prikkels meer op. Hij ging dan ook bij de drukke broertjes zitten. Dat resulteerde vaak in een extra dosis prikkels, en als moeder hoorde je dan binnen een half uur je zoon boos schreeuwen, naar boven lopen en met de deuren smijten. Er kwamen dan allerlei woorden uit zijn mond die hij nooit van je mag zeggen.

Oefeningen doen

Trots kijk je je zoon aan en geeft hem een complimentje dat hij zo goed met zijn prikkels omgaat. Je kan zien dat hij overprikkeld is of er tegenaan zit, maar toch blijft hij rustig. “Hoe doe je dat ?”, vraag je nieuwsgierig. “Nou”, begint hij. “Ik heb de oefening van de zintuigenboom geleerd. Als ik mijn ogen even dicht doe, dan zie ik mijn eigen zintuigenboom voor me. Die staat in mijn eigen tuin, naast mijn eigen huis. Als ik overdag niet goed oplet, dan staan er allemaal mensen in mijn tuin. Ze zitten ook in mijn huis. Ze zijn binnengeslopen op het moment dat ik niet thuis was en mijn ramen en deuren open liet staan. De zintuigenboom helpt mij om de prikkels op te ruimen die ik heb ervaren die dag. Ik voel, zie, ruik, proef en hoor zoveel op een dag! Alles wat ik niet meer nodig heb aan die prikkels, ruim ik op en gooi ik weg. Daarna loop ik mijn tuin in en stuur iedereen weg die er niet mag zijn. Ik doe dan alle ramen en deuren weer dicht en sluit de poortjes van mijn tuin. Zo kan er niemand ongevraagd binnenkomen.”

“Die oefening doe ik al een tijdje. Dan ga ik naar boven en doe ik de oefening. Deze week heb ik een andere oefening gedaan die ik ook in mijn tuin kan doen. Ik doe mijn ogen dicht en ga op zoek naar de zon in mijn tuin. Deze week waren er veel donkere wolken in mijn tuin die de zon niet wilden doorlaten. Mijn hele tuin werd er donker van! Ik werd even een beetje boos op de wolken en zei dat ze de zon moesten doorlaten. En langzaam kwam de zon tevoorschijn en verdreef mijn boze wolken. En dan ben ik weer rustig!”.

Prikkelverwerking

Deze oefening van de zintuigenboom is een mooie oefening om kinderen op een speelse wijze hun prikkels te laten verwerken. Het huis is het lichaam van je kind, de tuin zijn directe omgeving. Je kan je kind helpen door aan het einde van de dag te vragen wie er allemaal in zijn huis of tuin rondlopen. Laat je kind ze maar allemaal wegsturen en de ramen en deuren weer sluiten. Kinderen passen de oefening graag aan door het huis, tuin of boom te vervangen door objecten uit minecraft. Helemaal goed om er hun eigen draai aan te geven. Na verloop van tijd merken kinderen dat het rustiger wordt in hun hoofd als ze deze oefeningen doen. En dan ontstaat er ruimte. Ruimte om dingen anders te doen, om anders naar dingen te kijken. Dan kunnen ze zelf handige oplossingen verzinnen om prikkels tegen te gaan. Je staat soms verstelt van de oplossingen waar ze zelf mee komen!

Ik heb de oefening bijgesloten die mijn eigen dochter zelf bedacht heeft. Ze heeft er een prachtig verhaal van gemaakt ! Tijdens dit verhaal zag ik haar rustiger worden en straalde ze opeens iets anders uit. Geweldig hoe dit ook jouw kind kan helpen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>