Drukke feestjes... is dat hetzelfde als een bijennest waar je keer op keer bewust in gaat zitten ? | Leef Intens

Drukke feestjes… is dat hetzelfde als een bijennest waar je keer op keer bewust in gaat zitten ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

mei 31

Drukke feestjes… Het jaarlijkse familiefeest komt er weer aan. Iedereen gaat er naar toe. Je komt er iedereen tegen, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, broers en zussen. Je komt er ook mensen tegen die je liever niet meer wil zien. Mensen die je eigenlijk jaren lang niet meer spreekt, zonder dat je nog weet waarom. Het enige wat je weet is dat het je veel energie kost en dat je dan enorm je best gaat doen om normaal te doen. Om iedereen te laten zien hoe goed je het hebt. Aan de ene kant schreeuwt je lichaam dat je niet moet gaan. Aan de andere kant voel je je verplicht, want iedereen gaat altijd naar dat feest. Wat als je nu de enige bent die niet gaat ? Dat kan je toch niet maken ?

Dilemma : kies je voor de ander of kies je voor jezelf ?

Ik hoor natuurlijk van bijna elke klant dat familiefeestjes, uitgaan, concerten, stappen, soms een echt dilemma is. Iemand nodigt je uit, of vraagt of je nog even mee gaat stappen. Eigenlijk wil je niet, wil je liever naar huis, even op jezelf. Maar dan bemerk je vrijwel meteen de tweestrijd op in je hoofd. Alsof er aan de ene kant een duiveltje zit, en aan de andere kant een engeltje. En ze zijn het nooit met elkaar eens. Het duiveltje fluistert je in dat je het niet kan maken om niet mee te gaan, dat je wel verplicht bent om te gaan. Wat voor signaal geef je nu eigenlijk door egoïstisch voor jezelf te kiezen ? Je wil graag in de smaak vallen, bij je familie of je vrienden die mee gaan stappen. En dus zet je je eigen gevoel maar weer opzij en kies je voor het grotere belang. Daarmee ga je over je eigen grenzen, want je was al moe, en had eigenlijk geen zin. Maar hoe zou het zijn om ergens een paar uur rond te hangen, terwijl je er eigenlijk helemaal niet wil zijn ? Kun je de schijn ophouden ? Zul je in de smaak vallen ?

“als je wilt dat je leven anders is, moet je bereid zijn om eerst iets anders te doen”

Het gemiddelde van 5 is…

Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat je op deze manier naar de situatie kijkt. Je bent gevoelig van aard en kan heel goed aanvoelen wat er in de ander omgaat. En dus weet je ook heel goed wat je moet zeggen of doen om in de smaak te vallen. Maar op deze manier ben je bezig met de ander, en zet jij jezelf bewust op een laag pitje. Wat blijft er dan van jou over ? Jij hebt toch ook het recht om echt even helemaal jezelf te zijn ? Misschien heb je al van alles geprobeerd om je leven, je relatie te verbeteren, maar ben je nog steeds niet waar je graag wil zijn. En toch heb je meer controle over de situatie dan dat het lijkt. Jij bent het gemiddelde van de 5 personen die het dichtste bij je staan. Ga eens na voor jezelf, hoe positief zijn die vijf mensen ? Zit er eentje tussen die wat negatief ingesteld is ? Iemand waar jij je aan irriteert ? Iemand die je uit balans haalt ? Jij bent degene die die vijf mensen uitkiest. En jij kan ook bepalen dat iemand van die vijf personen ietsje verder af mag gaan staan. Dat hoeft niet te betekenen dat je het contact verbreekt, maar het kan wel betekenen dat je die persoon even wat minder belangrijk maakt omdat jij je wil gaan richten op mensen die iets positiefs uitstralen. Gewoon omdat jij dat nodig hebt. Ik ken diverse mensen die er zelfs voor gekozen hebben om het contact met hun familie voor een tijdje op een laag pitje te zetten zodat ze zichzelf kunnen gaan vinden. Want hoe moet je nu weten wie je bent als je de hele dag tussen een drukke mensenmassa staat ?

“naar een druk feestje gaan onder deze omstandigheden is dan hetzelfde als bewust keer op keer in een bijennest gaan zitten”

De truc… is er een truc dan ?

De truc is om jezelf eens uit die zone te halen die jij als negatief ervaart. Dat kan door gewoon eens een uurtje te gaan wandelen alleen, dat kan ook door sommige mensen die jij momenteel als negatief ervaart even wat verder af te zetten. Dan is het weer even stil, het wordt rustiger in je hoofd. In de stilte die overblijft, vind jij jezelf weer. Dan kijk je naar het grote geheel en kun jij je weer gaan realiseren wat je nodig hebt. Dan kun jij je misschien weer realiseren dat jij jezelf onnodig aan het pijnigen bent. Naar een druk feestje gaan onder deze omstandigheden is dan hetzelfde als bewust keer op keer in een bijennest gaan zitten. Waarom wil je zo graag de ander ‘pleasen’ ? In de smaak vallen bij de ander ? Wat maakt het dat de mening van de ander zo belangrijk voor je is ? Soms voel jij je daar ook niet goed bij, alsof mensen jou het signaal geven dat je niet goed genoeg bent. Maar wie bepaald dat ? Wie bepaalt wat ‘goed’ is ? Dat bepaal je zelf. Jij hebt het recht om jezelf te zijn. En als jij jezelf gevonden hebt, ga je langzaam weer iets positiefs uitstralen. Je zal dan gaan zien dat mensen anders met je omgaan, en dat ze je accepteren zoals je bent.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>