fbpx

gratis e-book

Ik wil rust  in mijn hoofd, 

hoe doe ik dat ?


gouden tip 07


Neem je gedachten minder serieus

Gedachten kan overgaan naar piekeren.

Iedereen piekert weleens over een afspraak bij de dokter of over een functioneringsgesprek bij je werkgever. Dat is gezonde spanning en gaat vanzelf weer weg als het voorbij is. Alleen als je chronisch piekert, dan word het anders.


Verschil tussen nadenken en piekeren

Als je boodschappen gaat doen, gaan je gedachten naar wat je wilt gaan eten. Als je naar je vriendin gaat, heb je de gedachten wat je voor haar wilt meenemen of de route die je zometeen gaat fietsen. Bij nadenken komt er dus altijd een oplossing.
Bij piekeren is dat juist niet zo. Dan ga je als het ware malen. Dat zijn de "wat als...." scenario's. Piekeren kan je heel onrustig en oververmoeid maken en mensen kunnen er zelfs depressief van raken als ze er niets mee doen. Piekeren lost dus niets voor je op.


Piekeren is een eindeloos reeks gedachten die nergens toe leiden 

Mensen die last hebben van een angst of een angststoornis, staan er niet altijd bij stil dat het kan worden veroorzaakt door piekeren. Een eindeloos reeks gedachten die niet ophouden. Je denkt vaak even wat dingen voor jezelf op een rijtje te zetten of je proberen voor te bereiden op een gesprek. Dat is alleen niet mogelijk omdat je gedachten niet tot een oplossing, juist lijden naar meer stress.

  • 50% van de gedachten waar je over piekert komt niet uit
  • 30% waar we over piekeren is al gebeurd
  • 12% van het piekeren gaat over wat anderen van jou vinden
  • 4% waar je over piekert ligt buiten je controle (denk aan brand, overlijden)
  • 4% waar je over piekert heeft enige invloed over je toekomst (Heeft het dan toch zin om te piekeren als die 96% nergens toe leid?

Bewustwording

Je kan piekeren stoppen door je bewust te worden van je gedrag. Als je bemerkt dat je gedachtes afdwalen naar dingen waar je geen oplossing voor kan vinden of het helemaal niet noodzakelijk is, stop ze dan gelijk. 
Zoek steun bij familie, zoek afleiding , leer jezelf ontspannen of ga je problemen direct te lijf.


Ga er meteen mee aan de slag !


Ben je een echte piekeraar en levert je dat de laatste tijd veel stress op? Ben je het zat en wil je er nu echt vanaf? Volg dan het stop met piekeren jaarprogramma en je krijgt elke week een mail in je mailbox die er voor zorgt dat het piekeren voor eens en altijd stopt! 
Is mails lezen en zelfstandig aan de slag gaan niet iets voor jou? Vraag dan een vrijwillig 
gratis gesprek van een half uur aan en wij kijken met je mee naar een oplossing voor jou! Vul hier het formulier in voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Ben je al lid van de besloten facebook groep 
meer regie over drukte en stress ? Word hier lid als je er helemaal klaar mee bent met al die drukte en stress. Hier vind je dagelijks gratis waardevolle tips, informatie en inspiratie.

>