fbpx

gratis e-boek

Ik wil rust in mijn hoofd, 

hoe doe ik dat?


gouden tip 02


Telefoon als vluchtmiddel 

Wegvluchten in je telefoon als afleiding
Als ontspanningscoach zie ik veel mensen de telefoon gebruiken als vluchtmiddel. Ze gebruiken het als afleiding waardoor ze zelfs niet hoeven te voelen of te denken. Alsof je verstand even op nul wordt gezet. Dat geeft blijk in eerste instantie wat rust. Is dat ook zo? In het televisieprogramma "Ver van huis" van Angela Groothuizen, gaan gezinnen naar het buitenland naar een Amish gezin omdat ze elkaar als gezin zijn kwijtgeraakt. 1 gezin zit daar omdat ze niet praten met elkaar maar wegduiken in telefoons en Ipads. Als ze leren om weer te gaan samenwerken is er veel ruzie en irritatie. Dat is toch zonde? Ze hebben elkaar enorm gemist en signaleerden zelfs geen emoties meer bij hun ouders of hun kinderen. 

Stress opbouwen deur verveling
De trend zie je vooral bij kinderen. Zij groeien op met de digitale wereld waardoor ze eigenlijk geen idee hebben, hoe hun leven eruit zou hebben gezien zonder telefoons. Kinderen krijgen paarden meer klachten waar wij ons zorgen maken. Gelukkig kunnen ze ook veel van de digitale wereld leren, laat het alleen toe met mate.

De digitale wereld ontwikkeld enorm snel. Onze hersenen ontwikkelen niet in dit tempo mee.
De telefoon is 1 van de grootste factoren van het opbouwen van stress. Je hersenen zijn alsmaar bezig met het verwerken van prikkels en informatie. Ze kunnen overbelast raken. 

Uiteindelijk kun je klachten gaan ontwikkelen als: 
- Concentratie stoornissen
- Vergeetachtigheid
- Vol hoofd
- Mentale klachten
- fysieke klachten
- oververmoeidheid
- onrustig gevoel
- enz.

Het klinkt misschien heel suf, maar als jij de eerste stap neemt en bewust wordt van je telefoongebruik zal de rust je vanzelf volgen en zie je pas wat jij al die tijd hebt gemist. Je toont weer interesse in elkaar en je bent er weer voor elkaar. Je kind heeft jou nodig, vergeet dat nooit! Het is heel belangrijk dat jij als ouder zelf de kaders schept en vertel ze eerlijk wat de gevolgen zijn. Daar hebben ook zij recht op.

Maak samen als gezin afspraken over het gebruik van de telefoon en Ipad.

Succes!

Ben je al lid van de besloten facebook groep Opvoeden met minder drukte en stress? Woord  hier lid als je er helemaal klaar mee bent met al die drukte en stress. Hier vind je dagelijks gratis waardevolle tips, informatie en inspiratie.

>