Een "milde" pubers in huis, wie wil dat nu niet ? | Leef Intens

Een “milde” pubers in huis, wie wil dat nu niet ?

Door Roel van Heel | pubers

feb 26

Pubers. Mijn dochter is inmiddels al flink aan het puberen. En ik zag aan haar dat ze daar best mee worstelt. Alles verandert weer, en ze is weer op zoek naar zichzelf. Welke vriendinnetjes in de klas passen nu bij haar ? Verandert haar positie in de groep ? Hoe moet ze omgaan met de grote stapels huiswerk die alleen maar groter lijken te worden ? En hoe gaan wij als ouder om met haar puber buien ? Maar vooral… hoe kan ik er nu voor zorgen dat ze weer wat rust vindt, voor zichzelf, en dat ze zelf kan gaan realiseren dat het ook echt voor haar werkt ?

Het ochtendritueel

Ik besteed al enige tijd aandacht aan het ochtendritueel van mijn dochter. Want het komt regelmatig voor dat ze ’s morgens opstaat en niet lekker in haar vel zit. Puberende kinderen zullen merken dat ze steeds meer moeite krijgen met opstaan, en bij mijn dochter is dat niet anders. In een mum van tijd heeft ze ruzie met haar twee jaar jongere broertje. Ik probeer haar te leren dat ze meer aandacht moet besteden aan haar ochtendritueel. Ik leg haar uit hoe ze dat kan doen, maar neem daarna bewust afstand. Pubers hebben begeleiding nodig, maar willen ook zelf ondervinden of iets wel of niet werkt.

Sandra en ik hadden al een soort van ochtendritueel in gedachten. En samen hebben we dat met onze dochter besproken. Eerst rustig wakker worden, misschien een boekje lezen. Daarna de aardende essentiële olie onder je voeten smeren en de aardingsoefening doen. Tien hele minuten. Daarna de crème op je gezicht smeren, opfrissen, en naar beneden om te ontbijten. Af en toe deed ze keurig wat er van het ochtendritueel werd verwacht, maar soms werd ze ook afgeleid en wilde ze snel beneden zijn omdat beneden haar broertje een spelletje aan het doen was waar ze echt bij wilde zijn. De gevolgen van het ochtendritueel bleven nog niet echt hangen. En dat is het probleem bij pubers vaak, ze vinden het moeilijk om de gevolgen van het ochtendritueel op lange termijn in te schatten.

Yuna 2.0

Ik heb zelf een drukke tijd achter de rug, en realiseerde me dat het wel eens leuk was om extra aandacht aan mijn dochter te besteden. Dus op zaterdagochtend kwam ze even lekker bij me in bed zitten, en begonnen we eens heerlijk te kletsen. Ik had van de week ook al een aantal goede gesprekken gevoerd, waarbij ik haar stimuleerde om echt bij zichzelf te blijven, met de aardingsoefeningen, het ochtendritueel en een aantal inzichten uit de volwassen training. Dat had er al voor gezorgd dat ze op een hele andere manier naar school ging. Ze had meer ruimte in haar hoofd, en ik hielp haar om te realiseren dat niet elk probleem op school of thuis haar probleem is. Ze zat lekker in haar vel. Wij noemen dat “Yuna 2.0”.

Playmobil poppetjes en paardjes

Tijdens het gesprek vertelde mijn dochter me dat ze het moeilijk vindt om afscheid te nemen van het kind zijn. Ze is nu bijna 11 jaar. En dat is ook precies de fase waar ze in zit. Ik vertelde haar dat ze ook nog geen afscheid hoeft te nemen, en dat ze op haar eigen manier, op haar eigen tempo dat mag doen. Ik vertelde haar dat er misschien wel kinderen in haar klas zitten die wellicht sneller afscheid nemen van het kind zijn, of waarbij dat zo lijkt, maar dat zij zich daar niet aan hoeft te meten. Dat willen meten aan andere kinderen, dat is je verstand (wij noemen dat Mr Mind). Je kan je beter op je gevoel richten en daarop afgaan. Dat creëert rust. Ze gaf aan dat de pubertijd een moeilijke tijd voor haar is. En dat ze nu eindelijk doorhad, waarom tijd voor jezelf nemen zo belangrijk is. Ze vertelde zelf al dat ze het heerlijk vindt om tijd voor zichzelf te nemen, en dat ze nu pas gerealiseerd heeft wat dat voor haar doet. Naar haar kamer gaan en spelen met de playmobil poppetjes vind ze heerlijk. Ze heeft een hele verzameling paardjes die haar zeer dierbaar zijn. Daar kan ze uren mee spelen. Dat vindt ze zo heerlijk dat ze alles om haar heen vergeet (inclusief ook de taken die ze soms moet doen). Maar nu doet ze dat op de vloer van haar kamertje, en dan moet ze na het spelen de poppetjes meteen weer opruimen.

Inzoomen op haar behoeften

Deze zaterdag heb ik ingezoomd op haar behoeften. Sandra en ik weten al een tijdje dat haar kamertje te druk is geworden. De muur hangt vol met van alles en nog wat, de vloer ligt bezaaid met speelgoed. Nu ze aan het puberen is wordt het nog belangrijker dat ze een eigen plek heeft waar ze tot rust kan komen. Waar ze het heerlijk vindt om te zijn. En daarom zijn we samen aan tafel gaan zitten en hebben we samen een plan gemaakt. Ik liet haar haar grootste wensen opschrijven, wat ze daar wil doen, waar ze van tot rust komt. En uiteraard kwamen daar twee dingen in terug: ze wil haar paardjes, playmobil huis en alle attributen kunnen opstellen en laten staan. Dat kan nu niet. En ze wil muziek op haar kamer. Samen zijn we meteen aan de slag gegaan met opruimen. Eerst alles de kamer uit, het bed verzet (en alle zooi die daaronder lag !). De muur leeggehaald. Een nieuwe kast gekocht die tegen de muur kan staan en waarop ze haar playmobil dorp mag bouwen (en laten staan !). Nieuwe dozen die je in die kast kan schuiven. Haar kast opgeruimd en alles weggedaan wat er niet meer hoorde. Op deze manier kwam er weer rust in haar kamer. En ook al vond ze al die veranderingen wat moeilijk, ze straalde de hele dag, al vanaf het gesprek wat we die ochtend voerden samen.

Mooie energie tussen vader en dochter

De energie die tussen ons ontstond was zo mooi. Ik vertelde haar hoe belangrijk ze voor me is en dat ik haar dolgraag wil helpen om de persoon te zijn die ze graag wil zijn. Yuna 2.0. Ik vertelde haar dat de pubertijd inderdaad een verwarrende periode voor haar kan zijn. En dat ook de reden is waarom ik met haar haar kamer heb aangepakt. Dat ik zo trots op haar ben, dat ze nu zelf heeft ervaren wat een goed ochtendritueel en tijd voor jezelf nemen met je kan doen. Maar het meest belangrijke kwam net voor ik haar naar bed bracht. Doordat ze nu meer de rust vindt omdat de inrichting van haar kamer meer is afgestemd op haar grootste wensen en ze daar optimaal tot rust komt, komen alle dingen die ik haar eerder geleerd heb weer naar boven. Dat ze aan haar lichaam kan voelen dat ze overprikkeld dreigt te raken. Dat het stemmetje in haar hoofd (Mr Mind) weer actief wordt, en dat het weer tijd wordt voor een oefening. Als extraatje heb ik haar een wierrookbrandertje gegeven. Als je de oefening doet, kun je nu al je zintuigen prikkelen. Rustgevende muziek opzetten, wierook aansteken, een lekkere warme pyjama aan doen, en de oefening doen. Zo vindt zij haar rust.

De volgende ochtend, weer een stralende dochter

En de volgende ochtend zag ik een stralende dochter toen ik beneden kwam. Een glimlach van oor tot oor. En automatisch kreeg ik een dikke knuffel. Ze vond het heerlijk dat ik haar wat extra aandacht gaf, een dag lang. Ze was zo blij met haar kamer, en met de kast. Dolblij vroeg ze aan me of ik haar wilde helpen met het inrichten van haar playmobilhuis. Een hele eer. Nog even genieten samen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>