Een pot vol knikkers | Leef Intens

Een pot vol knikkers

Door Roel van Heel | hooggevoeligheid

jun 29

Vertrouwen is onmisbaar bij het opbouwen van vriendschappen. Vertrouwen kun je zien als een pot met knikkers. Als je elkaar net leert kennen, bijvoorbeeld op de kleuterschool, is de pot nog leeg. Ook tijdens de eerste gesprekjes met je klasgenoten, wat nog onwennig is want je kent elkaar nauwelijks, is de pot nog leeg. Elk gesprekje, elke portie energie die je in de ander stopt, levert een knikker op in de pot. In het begin kan dat nog behoorlijk spannend zijn. Wat als de ander niet reageert, of wat als je een botte reactie terugkrijgt? Dat kan veel gevoelige kinderen ervan weerhouden om de stap tot contact alsnog te zetten. Het risico dat je de deksel op de neus krijgt doordat je een botte reactie krijgt, of nog erger, geen enkele reactie, is te groot. Maar wat dan ?

Een meisje die de “ik ben oké training” heeft gevolgd in mijn praktijk had ook moeite met vertrouwen. Thuis praatte ze voluit, was ze enthousiast en had ze veel enthousiaste verhalen. Op school klapte ze dicht, en praatte ze niet zoveel. Haar klasgenoten merkten dat, en vonden het raar. Ze werd niet gepest, maar haar klasgenoten vonden het raar dat ze zo stil was. Ik heb het meisje voorgelegd dat vriendschap een kwestie van vertrouwen is. Vertrouwen kun je vergelijken met een pot knikkers. In het begin is de pot met knikkers leeg. Als je in dat stadium opeens begint met praten, zal iedereen verbaasd opkijken. “Het meisje kan praten”, lijken ze dan hardop te denken. Gevoelige kinderen zijn uiteraard heel vatbaar voor dergelijke opvattingen, en voelen ze aan, ook al worden ze niet uitgesproken. Dat maakt het extra moeilijk om vol te houden.

Bewust worden van “oh jee” gedachten

Tijdens de training, leerde ik het meisje om zich bewust te worden van de “oh jee” gedachten die binnen kunnen komen. De opvattingen van andere kinderen uit de klas, kunnen resulteren in een nieuwe “oh jee” gedachte: “Oh jee, ze vinden me stom” of “Oh jee, ze gaan me vast uitlachen”. Ik leerde haar om een handige oplossing, een “oké gedachte” te verzinnen. Het bewust worden van het stemmetje in je hoofd, het stemmetje dat deze oh jee gedachten verzint, begint al op deze leeftijd. Het stemmetje dat altijd roet in het eten gooit. Ik leer de kinderen om zich af te vragen, “klopt het eigenlijk wel, wat het stemmetje zegt ?”. Uiteraard hebben ze hier veel hulp bij nodig van papa en mama. Maar deze eerste stap is cruciaal.

Positieve bevestiging

Als we wat verder zijn gevorderd in de training, zijn de ouders thuis ook al aan de slag geweest met positieve stimulering, positieve bevestiging. Dit bevordert het zelfvertrouwen van het kind, iets wat gevoelige kinderen vaak hard nodig hebben. Je  kan het zelfvertrouwen van je kind stimuleren, door ervoor te zorgen dat de thuisbasis stabiel is. Thuis is een veilige haven, een plek waar je kind altijd zichzelf mag zijn (al dan niet overprikkeld). Alles mag. Zodra het kind eraan toe is, geef ik haar de oefening met de knikkers mee.

Een pot met knikkers

Ik gaf het meisje een pot met knikkers. Elke keer als ze de “oh jee” gedachte opzij zou zet, een handige oplossing verzint en toch doorzet, is ze bezig met het opbouwen van vertrouwen. Dan gaat er een knikker in de pot. Mocht haar oplossing werken, en ze krijg een positieve reactie terug, gaat er een extra knikker in de pot. Dit vormt een extra stimulans om nog beter haar best te doen. Denkbeeldig heeft het kind waar ze energie in steekt ook een knikkerpot en stopt zij er ook knikkers in. Elke keer als het meisje uit mijn praktijk energie in een ander stopt, stopt de ander ook een knikker in zijn pot.

Uiteindelijk krijg je de situatie dat er aan beide zijden knikkers in de pot gaan. Als de pot voller wordt, krijg je de situatie dat het meisje echte vrienden heeft opgebouwd. Is de pot vol, dan heb je er een hartsvriendin bij, die altijd en overal voor je klaar staat. Het mooie vind ik, dat het opbouwen van vriendschap visueler wordt voor het kind. Ook is de knikkerpot een extra stimulans om extra goed je best te doen.

Hard werken aan vertrouwen

Het bewust meisje uit mijn praktijk is vervolgens hard gaan werken om knikkers te bemachtigen. Op een zaterdag heeft ze zelf de telefoon gepakt en klasgenootjes gebeld om mee af te spreken. En dit keer niet de klasgenootjes die ze al kende, en waarbij het makkelijk was om een knikker te verdienen (omdat de pot al redelijk gevuld was), maar klasgenootjes waarbij het spannend was om ze te bellen en te vragen of ze wilde afspreken. Bij hun was de pot nog leeg. Ze was goed voorbereid op deze actie. Ze wist dat er misschien wel “oh jee” gedachten zouden volgen, maar ze was vastbesloten om te werken aan haar angsten. Gewapend met handige oplossing heeft ze toch de telefoon gepakt en heeft ze toch haar klasgenootjes gebeld.

Hulp en tijd

Uiteraard heeft het meisje hier wel hulp bij nodig. Aan je angst werken heeft veel tijd nodig. Een te sterke stimulans van papa of mama kan dan ook averechts werken. Positieve peptalks van papa en mama, positieve bevestiging (je kan het!) zijn van groot belang. Met veel oefening zal de motivatie en de vastbeslotenheid van het meisje gaan groeien. Ze wil graag de pot met knikkers gevuld krijgen en zal zich meer moeite doen om zich over haar angsten heen te zetten. Met de juiste hulp, steun, tijd en geduld gaat dat zeker lukken.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>