Een week vol stress...! | Leef Intens

Een week vol stress…!

Door Roel van Heel | stress verminderen

sep 10

Stress. Je kent het vast wel. Opeens kom je op je werk en gaat er van alles mis. Je gaat samen met een collega werken aan een nieuw project, en je hebt er zin in! Alleen op de eerste dag van het project blijkt opeens dat je collega ziek is. De manager vraagt of je toch even alleen wil beginnen. Hij vindt het geweldig dat je er begrip voor hebt, ook voor het feit dat de deadline niet verschuift, en dat het knap is dat je toch alleen aan het werk gaat. En de sfeer is gezet. Ergens ver weg, verstopt in je lichaam, voel je de paniek. Maar ondanks alles ben je nog rustig.

Een dag later komt een andere collega je helpen. Je kent hem niet zo goed. Hij gaat de hele week naast je zitten. Maar tot je grote schrik heeft hij een behoorlijk negatieve energie om hem heen hangen. Het voelt voor jou op een of andere manier niet zo goed. Hij maakt ook soms van die botte opmerkingen, niet alleen over jou, maar ook over anderen. Je probeert er het beste van te maken. Later hoor je van je baas dat je collega geweldige ideeën heeft aangedragen. Deze ideeën waren echter niet van hem, maar van jou…!

Negatieve manier van doen

Zijn negatieve manier van doen kost je veel energie. Hij zuigt je leeg. Uitgeput kom je thuis. Je vrouw heeft op je gewacht, en vind het maar niks dat je zo laat thuis bent. De kinderen hebben de hele dag stil moeten zitten in de schoolbanken en moeten hun energie kwijt. Zodra je de woonkamer binnenloopt rennen ze om je heen, spelen ze tikkertje, en dat moet natuurlijk met veel gelach en gegil. Je voelt een soort van boosheid opkomen, maar weet hem nog maar net te onderdrukken. Je vrouw vraagt of je even de badkamer wil doen, want is jou beurt. Of je dan ook even de vuilnis buiten wil zetten en de kinderen naar bed wil brengen. Dan ben je echt een schat..! Je bent te moe om een discussie te starten en begint braaf aan je opdrachten. Terwijl je bezig bent, schiet opeens te binnen dat de boekhouder heeft gemaild, hij wil nog wat input. Of je nog allerlei papieren wil gaan scannen, bankafschriften downloaden, en noem maar op. Dat moet ook nog!

Gewoon even botvieren…?

Iedereen heeft wel eens zo’n week. En hoe heerlijk is het dan om als je thuiskomt van je werk bij het minste en geringste even je woede of frustratie in een keer te uiten ? Gewoon even botvieren op je vrouw en kinderen ? Tenminste… dat lijkt even fijn. Maar levert uiteindelijk alleen maar problemen op. Ik zie zulke dingen vaak gebeuren, en ik maak het zelf ook wel eens mee.

Wat ik dan doe, is eerst eens even zitten, en wat rust nemen. Desnoods ga je op je werk even naar de wc. Dat is ook even tijd voor jezelf. Haal dan eens diep adem, en concentreer je op de adem die door je neus je longen instroomt. Concentreer je hoe de adem ook weer via je luchtpijp je mond uitstroomt. Door deze oefening te doen wordt je weer rustig. Vervolgens, realiseer ik me dat ik eigenlijk alleen maar met mijn omgeving bezig was. Op de collega die zo negatief was, op de manager die mij heel leuk meer werk geeft. Maar ook op mijn vrouw die mij extra taken geeft. Op de kinderen die zo druk waren. Maar waar was ik ? Ik was mezelf even vergeten. En vrijwel meteen wordt je dan op de vingers getikt. Stress noemen we dat.

Verander hoe jij er zelf mee omgaat 

Dit besef doet op zich al heel veel. Er zullen altijd mensen om je heen zijn die dingen doen die niet zo leuk zijn. Die je op een bepaalde manier enorm weten te irriteren. Dat zal ook altijd zo blijven. Je kan die andere mensen niet veranderen. Je kan wel veranderen hoe jij er zelf mee omgaat. Het is eigenlijk net als een lopende band met cadeautjes erop. De cadeautjes zijn de prikkels (positief of negatief). Jij pakt elke cadeautje van de band en trekt het je aan. Maar jij bent zelf degene die dat doet. Je kan er ook voor kiezen om het te laten voor wat het is.

Als je moe en overprikkeld bent, lukt dat niet meer. Het enige wat je dan kan doen, is zorgen dat je genoeg rust krijgt. Ga door de prikkel heen. Stop het niet weg. Wees even heel boos, of verdrietig of hoe je je dan ook voelt. Zie het als een kaarsje die moet opbranden. Als het kaarsje is opgebrand is het gevoel weer weg. Dan kun je weer rustig nadenken over hoe je de volgende keer beter met zo’n ervaring moet omgaan.

Stress en overprikkeling

Stress en overprikkeling gaan hand in hand, en zijn echt niet makkelijk. Je hebt eigenlijk maar twee keuzes. Of je grijpt in voordat er stress komt, omdat je in contact staat met je gevoel (en dus je lichaam). Of je accepteert dat je stress hebt, en kijkt achteraf (zodra je bent uitgeraasd) wat er verkeerd ging. Hier zit niets tussen. Tijdens je overprikkeling is er geen discussie mogelijk. De meeste prikkelgevoelige mensen zijn dan zelfs heel onredelijk en kunnen dan dingen roepen die ze niet menen. Maar achteraf ben je weer rustig en kun je goed zien wat er fout ging. Leer ervan. Dan gaat het de volgende keer zeker beter!

gratis Online Training : hoe kun je nu jezelf zijn met al die drukte om je heen ?

Ik neem je in 5 dagen mee en laat je zien hoe je stap voor stap een begin kan maken met een nieuwe levensstijl die beter bij je past. In onze drukke prestatiemaatschappij leren we van jongs af aan al hoe we ons moeten gedragen om erbij te horen, om ons geaccepteerd en gerespecteerd te voelen. Vroeg of laat ontdekken we echter dat we ons wellicht te veel aanpassen en dat het ware geluk waar we zo hard naar op zoek zijn niet op die plek te vinden is. Voor jezelf kiezen is echter moeilijk. Zodra jij voor jezelf kiest voel je je nog meer anders, je steekt je hoofd als het ware boven het maaiveld uit. Voor jezelf kiezen vergt moed en lef. We willen graag gelukkig zijn, maar ook niet te veel opvallen.

In deze 5 daagse krijg je 5 puzzelstukjes van mij. Elk puzzelstukje vormt een stap tot de sleutel van je ware geluk. Combineer de 5 puzzelstukjes na afloop van de 5 daagse en je zult zien dat je leven onder je eigen ogen meteen begint te veranderen ! Leer om meer in je eigen kracht te staan om je te concentreren wat je zelf nu eigenlijk echt wil. Want daar zit de sleutel tot geluk verborgen. Wanneer jij je echt verdiept in deze 5 daagse, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn…

ja, ik doe mee

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen ?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen, of wil je graag meedoen aan de gratis online training die binnenkort van start gaat en wil je daar nog meer over weten ? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik bied je een gratis sessie aan waarin ik je meteen al drie waardevolle tips meegeef waar je meteen mee aan de slag kan !

ja, ik wil graag een gratis sessie

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>