De eerste signalen van langdurige stress, welke zijn dat? | Leef Intens

De eerste signalen van langdurige stress, welke zijn dat?

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

mei 14

Als ik naar de onderzoeksresultaten kijk die op het gebied van stress gedaan zijn, schrik ik soms wel even. Een op de zeven mensen in Nederland kampt met burn-out verschijnselen. Dat is maar liefst 16% ! 20% tot 25% van de mensen om ons heen zijn extra gevoelig voor stress. 80% van de werkende moeders geeft aan het gevoel te hebben dat ze meerdere ballen hoog moeten houden en niet echt gelukkig zijn. 30% tot 50% van de nieuwe kankergevallen heeft als oorzaak een ongezonde leefstijl. Wordt het dan niet eens tijd dat we kritisch naar onszelf gaan kijken ? Dat we niet als maar gas blijven geven, maar dat we eens stilstaan bij waar we mee bezig zijn en dat we gaan kijken naar de eerste signalen van stress die we ervaren ? Signalen die ons helpen om onszelf bij te sturen zodat we niet keihard de bocht uit vliegen ?

Multi-tasken houdt ons constant bezig

Stress ontstaat doordat we te veel in ons hoofd bezig zijn. Dat hebben we geleerd van de maatschappij die zich de afgelopen decennia ongelofelijk hard ontwikkeld heeft. De technologie stelt ons in staat om nog meer op een moment te doen. We multi-tasken constant en daar zijn we maar wat trots op. We zijn altijd en overal online, lezen overal onze mail en zijn constant bezig met het onderhouden van vriendschappen via whats-app. Deze trend biedt natuurlijk veel uitdagingen en veel leuks, maar onze hersenen kunnen dat niet altijd bijbenen.

Gebruik een stressmeter om de eerste signalen op te pikken

Hoe geweldig zou het zijn als jij een soort van stressmeter bij je had, die uitslaat zodra stress begint te ontstaan ? Dat in plaats van dat je telefoon piept, jouw stressmeter piept en je waarschuwt dat je even moet bijsturen omdat het anders verkeerd dreigt te gaan ? Hoe geweldig zou het zijn als je met zo’n apparaatje kan voorkomen dat je stress ervaart ? Nou, zal ik je een geheimpje verklappen ? Die stressmeter heb je al bij je, maar je gebruikt hem niet. Hoe zonde is dat ?

Opbouwen van lichaamsbewustheid

Je lichaam is jouw stress meter. Doordat je nu op de automatische piloot leeft, en dingen doet zonder er bewust bij stil te staan, pakt cortisol, het stresshormoon zijn kans en zorgt hij ervoor dat jouw systeem ontregelt raakt. Je schiet direct in je hoofd en luistert niet meer naar de signalen die je lichaam afgeeft om je te waarschuwen. De oplossing ligt dan ook bij het uitschakelen van de vele gedachten in je hoofd en je weer bewust worden van het signaal wat je lichaam afgeeft. Dat doe je door heel bewust te kijken naar de eerste signalen van stress. Door elke dag meerdere malen per dag bewust te kijken naar deze signalen kun jij jezelf leren om jouw systeem bij te sturen en jezelf te herprogrammeren.

herken de fysieke signalen van stress

herken de fysieke signalen van stress

fysiek signaal 01 : je hart en bloedvaten

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 1

Stress begint wanneer je hersenen het signaal afgeven dat er meer nodig is om de situatie aan te kunnen. Het stresshormoon cortisol racet dan door je lichaam en zorgt ervoor dat alle organen harder en sneller gaan werken. Een van de eerste fysieke signalen is dat je hart dus harder gaat werken om alle zuurstof door je lichaam heen gepompt te krijgen. Tegelijkertijd kan het ongezond eten en de drang naar suiker en vetten ervoor zorgen dat het cholesterol gehalte stijgt in je lichaam. Daarnaast wordt het collageen gehalte bij stress verminderd, het stofje wat zorgt voor de flexibiliteit van huid, organen en bloedvaten. Bloedvaten kunnen dus dikker en stugger worden waardoor het hart zich nog meer moeite moet doen. Het cholesterolgehalte verhoogt het risico op vernauwingen en opstoppingen. Veel mensen weten niet dat ze hartklachten oplopen, maar realiseren zich bijvoorbeeld later wel dat ze soms hartkloppingen ervaren. Geen zorgen, echte hartklachten ontstaan niet zomaar hoor. Alleen als je jarenlang op het gaspedaal blijft drukken loop je kans dat je daadwerkelijk klachten ontwikkeld. In de tussentijd kun je jouw hart en bloedvaten helpen door voldoende vitamine C in te nemen. Vitamine C helpt om je bloedvaten schoon en flexibel te houden.

“Wanneer het stresshormoon Cortisol door je lichaam racet, zorgt het ervoor dat alle organen harder en sneller gaan werken. Het zorgt er echter ook voor dat je lichaam sneller ouder wordt en dat er op de lange termijn allerlei klachten kunnen ontstaan.”

fysiek signaal 02 : maag en darmen

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 2

Wanneer je hersenen het overlevingssignaal afgeeft en het stresshormoon in een rap tempo door je gehele lichaam wordt verspreid, gaan alle organen dus in overdrive. De focus van je lichaam ligt echter niet bij alle organen, maar voornamelijk bij onze hersenen, ons hart, onze spieren en ons zicht. De maag en de darmen krijgen minder aandacht omdat het op dit moment minder belangrijk is. In maag en darmen zit een universum aan goede bacteriën die zich bezig houden met het opnemen van voedingsstoffen, het afbreken en afvoeren van afvalstoffen en andere zaken die je lichaam in balans houden. In de overlevingsmodus wordt dit universum beschadigd waardoor je spijsvertering van slag raakt en zijn werk minder goed doet.

fysiek signaal 03 : immuunsysteem

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 3

In dat universum van goede bacteriën in je maag- en darmstelsel, zitten ook bacteriën die zich bezighouden met je immuunsysteem. Wanneer je stress ervaart, en dat universum beschadigd raakt, wordt dus ook je immuunsysteem verzwakt. Een verkoudheid of een griepje, maakt dan ook meer kans om zich te nestelen in je lichaam om op die manier jouw systeem verder te ontregelen.

fysiek signaal 04 : hersenen

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 4

Het stresshormoon, cortisol, zorgt er ook voor dat je frontale lob, het voorste gedeelte van je hersenen, wordt geblokkeerd. Hier zitten allerlei cognitieve functies, zoals het houden overzicht, plannen, complexe problemen analyseren, keuzes maken en nog veel meer. Het is dan ook niet zo gek dat je blackouts ervaart, niet meer de kwaliteit kan leveren die je altijd al leverde, dingen vergeet, snel afgeleid bent en je niet meer kan concentreren. Wanneer jij meer rustmomenten pakt, verspreid over de dag, zul je merken dat het cortisol hormoon sneller afneemt en dat je daarmee je frontale lob weer kan deblokkeren.

fysiek signaal 05 : ademhaling

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 5

In de overlevingsmodus verbruikt je lichaam veel meer zuurstof dan normaal. Zuurstof is een soort van brandstof dat je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Je hart gaat sneller kloppen om al die zuurstof in een noodgang over je hele lichaam te verspreiden. Tegelijkertijd vinden je longen het moeilijk om de zuurstof uit je longen in je bloed te filteren. Je kan je voorstellen dat je lichaam dus constant hard aan het werk is ! Deze disbalans in je manier van ademhalen kan resulteren in een versnelde ademhaling, waarbij er te weinig zuurstof wordt opgenomen in je bloed, en koolzuurgehalte, de afvalstof, in te hoge aantallen in je lichaam achterblijft. Dit kan resulteren in hoofdpijn, benauwdheid, sufheid, concentratiestoornissen en hyperventilatie.

fysiek signaal 06 : vlekken en eczeem

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 6

Er zijn behoorlijk veel auto-immuunziekten : ziekten waarvoor de huisarts geen verklaring heeft. Wat er vaak gebeurt is dat de huisarts een pilletje meegeeft om het symptoom te bestrijden. Een pilletje tegen de hoofdpijn, een anti-biotica kuur. Iets wat ervoor zorgt dat de klachten verdwijnen. Er wordt echter niet naar de oorzaak gekeken. Vaak is de daadwerkelijke oorzaak van veel fysieke klachten stress. Eczeem en huiduitslag is zo’n voorbeeld. Het ontstaat bijna als vanzelf en niemand weet waar het vandaan komt. Vaak verdwijnt het als vanzelf als je aan stress gaat werken. Dan heb je de daadwerkelijke oorzaak te pakken.

fysiek signaal 07 : andere zwake plekken in je lichaam

eerste signalen bij stress : fysiek signaal 7

Stress uit zich altijd als eerste in de zwakke plekken van je lichaam. Mijn zoon heeft bijvoorbeeld glutenallergie. Wanneer hij stress ervaart zijn zijn darmen als eerste van slag. Mijn dochter is geboren met een slokdarmafwijking waarbij ook haar luchtpijp verslapt was. Wanneer zij stress ervaart begint ze weer te gorgelen doordat haar luchtpijp even lastig doet. Mijn vrouw Sandra heeft borstkanker gehad. Wanneer zij stress ervaart, verschijnt de extreme vermoeidheid weer, die nog steeds het gevolg is van haar ziekte. Ik zelf krijg dan pijn in de onderrug. Cortisol en adrenaline gaan vaak samen en nestelen zich in die hoeken van je lichaam waar jij als eerste klachten ervaart. Dit is jouw lichaam die je zachtjes en voorzichtig probeert te waarschuwen dat je te ver bent gegaan. Dat is dus bij iedereen anders, want elk lichaam is anders en elk lichaam heeft zijn eigen zwakke plekken. Jouw zwakke plek zou zomaar een van de volgende kunnen zijn:

 • hoofdpijn of migraine
 • misselijkheid
 • oorsuizen
 • kramp in hoofd, nek en rug
 • duizelig zijn
 • hormonale schommelingen
 • zweten
 • klamme handen
 • snel schrikken
 • rusteloosheid
 • zenuwtics
 • beven en trillen
 • eczeem en huiduitslag
 • slecht slapen
 • vermoeidheid

herken de mentale signalen van stress

herken de fysieke signalen van stress

mentaal signaal 01 : vele emoties wisselen zich in een snel tempo af

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 1

Wanneer je stress ervaart, blokkeren je hersenen dus ook een beetje. Belangrijke functies die je hard nodig hebt, waaronder het overzicht houden en het helder kunnen nadenken, zijn dan even niet beschikbaar. Je bent eigenlijk niet jezelf, maar een ander persoon. Je bent gevoelig voor kritiek, bent sneller op je teentjes getrapt, besluit opeens dat je je niet langer wil aanpassen aan je omgeving (terwijl je dat normaal gesproken wel doet), je voelt je onbegrepen door je begrepen, alleen of machteloos. Kortom : in je hoofd wisselen gevoelens en emoties zich in een rap tempo af. Grote kans dat een van de onderstaande emoties keihard binnenkomt:

 • somber
 • neerslachtig
 • gespannen
 • nerveus
 • prikkelbaar
 • kort lontje
 • boos
 • angst
 • paniek
 • schrikken
 • piekeren
 • stemmingswisselingen
 • ongeduldig zijn
 • lachbui
 • minderwaardig voelen

mentaal signaal 02 : wegdrukken van gevoel

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 2

De vraag is nu : hoe ga jij om met al die gevoelens die door je hoofd spoken ? Het gebeurt zo vaak dat een partner vraagt hoe het met je gaat, en dat jij zegt “goed”. Of dat hij vraagt “wat is er ?” en dat jij zegt : “niets hoor”. Misschien vind je het moeilijk om over je gevoel te praten en druk je het liever weg. Ik vergelijk dat altijd met een grote ijzeren put met allerlei hangsloten erop. Wij stoppen het gevoel angstig in die grote put omdat we dat nare gevoel niet willen voelen. Maar gevoel laat zich niet wegstoppen. Het blijft tegen de deksel aan drukken totdat het een kans ziet om te ontsnappen. Deze onrustige toestand in die ijzeren put voelt vaak aan als een somber of neerslachtig gevoel. Je hele lichaam voelt eigenlijk al dat het binnenkort fout dreigt te gaan omdat je te lange tijd al die emoties hebt weg proberen te drukken. Het is beter om af en toe alle emoties toe te laten, alsof je het als een kaarsje laat opbranden. Als je de emotie toelaat en er dwars doorheen gaat, hoe moeilijk ook, brand de emotie op en zal de emotie volledig verdwijnen.

Het stresshormoon Cortisol blokkeert ook de werking van een deel van je hersenen, de frontale lob. Hier zitten allerlei cognitieve functies zoals overzicht houden, keuzes maken, kunnen relativeren, observeren en analyseren. Wanneer deze functies tijdelijk wegvallen, kan dat allerlei gevolgen hebben, waaronder kortsluiting, emotioneel zijn en depressief worden.

mentaal signaal 03 : depressief

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 3

Depressie is een manier van je lichaam om alles te vertragen. Er gebeurt gewoon te veel tegelijkertijd in je hoofd en in je lichaam. Het is alsof de hangsloten op de ijzeren put, in het vorige signaal, zijn doorgeroest en de deksel van de ijzeren put met een enorme klap openvliegt en alle emoties er tegelijkertijd uitvliegen. De neiging om op die manier met je emoties om te gaan, gaan vaak gepaard met een dieper liggend patroon. Je hebt jezelf een manier van denken aangeleerd die je gespiegeld hebt uit je omgeving. Misschien hebben je vader of je moeder, een broer of een zus dezelfde neiging en heb je dat gedrag gekopieerd. Maar ook een gebrek aan plezier, begrip en interesse kan uiteindelijk resulteren in een depressie.

mentaal signaal 04 : futloos en niet uit bed te branden

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 4

Stress uit zich meestal als een vicieuze cirkel. Je voelt je onrustig en gaat (te) laat naar bed, je wordt enkele malen wakker en voelt een enorme weerstand wanneer de wekker ’s morgens gaat. Je hebt het gevoel dat je helemaal niet geslapen hebt. Je hebt weinig energie, een kort lontje en wordt al bijna chagrijnig bij het idee dat de drukte van het gezin zometeen gaat losbarsten. Het kan ook een teken zijn dat er onder water meer aan de hand is dan alleen maar een dagritme wat verstoord is geraakt. Voel je je onder druk gezet ? Voel jij je begrepen en gesteund door je omgeving ? Heb je plezier in je werk ?

mentaal signaal 05 : niet in staat tot het leveren van topkwaliteit

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 5

Wanneer je frontale lob geblokkeerd raakt, ben je niet meer in staat om helder na te denken. Jouw gaven en talenten blokkeren ook en komen niet meer duidelijk uit de verf. Je kunt je niet meer concentreren en wanneer je ook nog perfectionistisch bent aangelegd en/of een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt, kun je er enorm van balen dat het niet meer zo goed lukt. Je kan niet meer zo snel schakelen in je hoofd waardoor onverwachte veranderingen nog meer stress veroorzaken. Er kan weerstand ontstaan, in je hoofd, maar ook in je lichaam omdat je vindt dat jij dat gewoon moet aan kunnen. Hierdoor kun je depressief of emotioneel raken.

mentaal signaal 06 : controleverlies

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 6

Ik behandel veel mensen die perfectionistisch zijn aangelegd, soms gecombineerd met een vleugje hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is een fatale combinatie. Je bent gewend om je op 200% in te zetten en alles wat je doet moet goed zijn. Hoe groot is de kans dat als jij op 75% van je kracht functioneert, iedereen om je heen nog steeds laaiend enthousiast is over wat je doet ? Jij bent waarschijnlijk de enige die er enorm van baalt dat je mindere kwaliteit levert en denkt dat je de controle verliest ! Zeg vaak tegen je zelf : “goed is goed genoeg” en realiseer dat je niet van anderen kan verwachten dat ze net zo streng zijn over zichzelf als dat jij bent voor jezelf.

mentaal signaal 07 : wantrouwend en achterdochtig

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 7

Kritisch zijn en een gezonde vorm van wantrouwen of achterdochtig zijn hoeft niet verkeerd te zijn. Wanneer je stress ervaart bescherm je jezelf omdat alle extra prikkels die je nu nog binnenkrijgt aanvoelen als een directe aanval op jezelf. Wanneer dit wantrouwen en achterdocht toenemen kost het alleen veel meer energie dan normaal. Energie die je nu te weinig hebt. Je blijft dan in rampscenario’s denken en piekeren over dingen. Het kan je functioneren in sociale situaties enorm belemmeren.

mentaal signaal 08 : belemmerende gedachten

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 8

Belemmerende gedachten duiden vaak op een patroon wat zich in je leven heeft genesteld en wat niet meer bij je past. Stel dat je vader altijd een voorkeur heeft gehad voor je broer of zus. Daarmee gaf hij je wellicht het gevoeld dat je niet goed genoeg bent. Diep van binnen heb je faalangst opgebouwd en wil je aan de wereld bewijzen dat je het wel degelijk kan. Deze faalangst kun je dan gaan compenseren met perfectionisme en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Realiseer je dat je goed bent zoals je bent. Voor wie probeer je je nu te bewijzen ? Het beschermingsmechanisme dat je vroeger hebt ingezet, mag nu worden uitgezet.

mentaal signaal 09 : alles moeten

eerste signalen bij stress : mentaal signaal 9

Die onrust in je lichaam wordt waarschijnlijk gevormd door het gevoel dat je van alles moet. Als je in de ochtend je ogen voor het eerst open doet, verschijnen er automatisch allerlei takenlijstjes voor je ogen. Je verliest je zelf en bent meteen bezig met de buitenwereld en alles wat ze van jou verwachten. Je leeft binnenstebuiten.

herken veranderend gedrag

herken veranderend gedrag

ander gedrag 01 : meer of minder eten

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #1

Je spieren moeten in de overlevingsmodus ook heel hard werken. Spieren leven van suiker, dus wanneer ze harder moeten werken gaan ze ook meer om suiker vragen. Dat resulteert in een enorme drang naar suiker. Je gaat dus bijna als vanzelf meer suiker maar ook meer vetten eten. Sommige mensen ervaren daar ook nog allerlei emoties bij, omdat een lange stressperiode uiteindelijk ook een depressie kan veroorzaken. Zij verwerken hun emoties door meer te gaan eten, ook omdat hun spieren daarom vragen.

Wanneer je in een depressie raakt, kan het ook zijn dat je juist minder gaat eten. Vaak kamp je dan met schuldgevoel o waardeloosheid en hopeloosheid, vermoeidheid, bezorgdheid, rusteloosheid, langzamer praten en bewegen.

Doordat je hersenen en je lichaam beiden compleet uit balans zijn, ontstaan ook slechte gewoonten. Je lichaam vraagt meer om suiker waardoor je ongezond gaat eten. Maar ook je lichaam willen verdoven met alcohol en medicatie kan een gevolg zijn.

ander gedrag 02 : meer roken

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #2

Meer roken is bij stress heel gewoon. Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat nicotine minder effect heeft op je lichaam. Je hebt dan meer cigaretten nodig om hetzelfde effect te bereiken. Minder roken levert echter ook stress op omdat je dan wordt blootgesteld aan ontwenningsverschijnselen.

ander gedrag 03 : meer drinken

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #3

Veel mensen willen het gestresste gevoel van onrust in hun lichaam verdoven. Meer alcohol drinken is daar een oplossing voor. Het vermindert het stresshormoon in je lichaam waardoor je je tijdelijk beter voelt. Alcohol lost niet alle problemen op : wanneer je spanning voelt in je lichaam, zorgt het ervoor dat je die spanning juist langer voelt en dat dit gevoel aanhoudt. Stress kan het plezierige gevoel dat je ervaart bij alcohol drinken, te niet doen.

Koffie verhoogt de alertheid en waakzaamheid. Je kan er echter ook in doorschieten. Een voortdurende staat van alertheid en waakzaamheid verhoogt uiteindelijk ook de stress in je lichaam.

ander gedrag 04 : meer verdovende middelen

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #4

Een ander middel om stress te verminderen is je te verdoven met medicatie of door het roken van een joint (soft-drugs). Het is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing, zonder de waarschuwingssignalen die je lichaam afgeeft wordt het extreem moeilijk om stress op tijd te signaleren. Vroeg of laat zul je toch moeten leren hoe je met gevoelens van stress en spanning moet omgaan. Alleen op die manier kun je voorkomen dat het niet meer uit de hand loopt.

ander gedrag 05 : druk en actief zijn

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #5

Stress gaat vaak hand in hand met adrenaline. Alsof het vriendjes van elkaar zijn, de ettertjes op school, die het leuk vinden om de boel onveilig te maken. Dat uit zich in jouw lichaam doordat je sneller gaat praten, of drukker gaat doen. Je energieniveau gaat omhoog en je wordt hyper. Extra bewegen en sporten helpt je in zulke situaties.

ander gedrag 06 : multi-tasken

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #6

We zijn er altijd zo trots op dat we zoveel dingen tegelijk kunnen doen. “Vrouwen kunnen multi-tasken, en mannen niet”, wordt er altijd voor de gein geroepen. In feite is dat niet waar… multi-tasken is niets om trots op te zijn. Je geeft je hersenen het signaal dat het oké is om je te focussen op meerdere dingen tegelijk. Dat betekent ook dat het niet belangrijk is om een activiteit goed te doen, met voldoende aandacht. Het is oké dat je meerdere dingen doet en dat je op halve kracht doet. En dat het oké is, dat het resultaat ook van mindere kwaliteit zal zijn.

ander gedrag 07 : meer klagen en cynisme

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #7

De kortsluiting in je hoofd kan er voor zorgen dat je niet meer helder kan nadenken. Sommige mensen zeggen dat je dan van een mug een olifant maakt. Je kan niet langer alle opties overwegen en wanneer iemand je op emotioneel vlak raakt, komt dat extra hard aan. Bij stress is het niet zo gek dat je meer gaat klagen of dat je cynische opmerkingen gaat maken. Het is ook een vorm van steun zoeken, waarbij je niet direct om hulp vraagt, maar via een omweg.

ander gedrag 08 : onhandig zijn

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #8

Er gebeurt te veel tegelijkertijd in je hoofd. Je bent aan het multi-tasken en doet van alles, zonder structuur, zonder overzicht. Doordat je er met je hoofd letterlijk niet bij bent, niet meer de kwaliteit levert die je normaal levert, ga je fouten maken. Je hebt allerlei kleine ongelukjes, botst overal tegenaan, laat dingen vallen, enzovoorts. Dit heeft niets te maken met een overschot of gebrek aan energie, je bent niet in staat om de energie die je hebt te focussen als gerichte aandacht op één ding.

ander gedrag 09 : geen zin in intimiteit

eerste signalen bij stress : signaal van ander gedrag #9

Het is bewezen dat intimiteit en sex stress verlaagt. Maar soms leidt het idee tot het hebben van sex tot stress en heb je er geen zin in. Als er een enorme druk op komt te liggen, kan het leiden tot impotentie, erectieproblemen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>