Ego, Mr. Mind… ! | Leef Intens
okt 11

Ego, ik heb er al veel blogs over geschreven, en er zullen er nog vele volgen. Maar ik blijf het bizar vinden hoe vaak ik het ego tegen blijf komen. Hoe vaak mensen er blind voor kiezen om hun ego controle te laten nemen over hun leven. Hoe het hun leven negatief beïnvloed, en hoe ze het gewoon toelaten! Echt bizar. En als je goed om je heen kijkt, lijken de ego situaties als paddenstoelen uit de grond te schieten. Mr. Mind.

Zo ken ik iemand die het heel belangrijk vind om zijn auto altijd op dezelfde plek te parkeren. Hij heeft zijn eigen favoriete parkeerplek uitgekozen en houdt die angstvallig in de gaten. Mocht hij dan een keertje weggaan met zijn auto, stapt hij samen met zijn vrouw naar buiten, haalt hij zijn auto weg, en zet zij haar auto ervoor in de plek. En waarom eigenlijk? Waarom is die plek zo belangrijk? En waarom is die plek zo heilig? Waarom zou je het een ander niet gunnen om zijn auto daar neer te zetten?

Buurtbarbecue

Een andere vrouw uit de buurt, kreeg het laatst spaansbenauwd toen ze een buurt barbecue moest organiseren. De groep mensen die altijd aanwezig was op zo’n event had blijkbaar sterke meningen over wie er wel en wie er niet mochten komen. En hoe kun je nou zo’n barbecue organiseren en tegelijkertijd iedereen tevreden houden? Waarom zo moeilijk ? En waarom niet gewoon iedereen uitnodigen en gewoon niet praten met de mensen waarmee je geen mee klik hebt? Waarom al die spelletjes?

De moeilijke weg

Waarom doet iedereen nou zo moeilijk ? Dat vraag ik me vaak af. Mensen praten niet meer met elkaar. Besluiten om boos te zijn op elkaar, om een reden die ze al snel weer vergeten zijn. Programma’s als “Bonje met de buren” en “familie-diner” schieten als paddenstoelen uit de grond, en laten zien hoe we tegenwoordig steeds vaker met ekaar omgaan. Buren die de deur voor je neus dichtsmijten met de opmerking “We drinken geen wijn!!” als je ze wil uitnodigen voor een borrel. En waarom??

Mr Mind

Je ego trotseren is en blijft een van de moeilijkste dingen die er zijn. Net zoals in het filmpje wat ik hierboven heb geplaatst. Het filmpje laat heel goed zien hoezeer het ego kan flippen als hij de macht dreigt te verliezen. Natuurlijk is het fimpje wat overdreven, maar het laat wel heel goed zien hoe het ego, het stemmetje in ons hoofd, werkt. Het stemmetje wat ons opstookt… “Nou ja, zet die vent alweer ZIJN auto op MIJN plek??”, “Nou ja, hoe haalt ze het in haar hoofd dat ZIJ op MIJN feest mag komen?”. Het is makkelijk om meteen gehoor te geven aan dit stemmetje. Maar wat bereik je er eigenlijk mee? Vaak kost het veel energie, veel negatieve energie, en word jij er uiteindelijk alleen maar gefrustreerd en uitgeput van.

Een stapje terug

Waarom niet eens een stapje terug doen, en kijken naar het grotere geheel. Naar je eigen gedrag, je gedragspatronen, en zien, ervaren dat je verkeerd bezig bent? Dat is absoluut niet makkelijk. Je kan ervoor kiezen om niet naar het stemmetje te luisteren, en af te gaan op je gevoel. Dat levert vaak vele mooiere ervaringen op. Een lange weg. Het ego zal je in het begin vaak verrassen, overvallen, en je meenemen, “ontvoeren” als het ware, naar een plek uit het verleden waar je nare herinneringen aan over hebt gehouden. Een dominante vader, een moeder die je in de steek liet, noem maar op. Een nare herinnering waar allerlei alledaagse zaken je aan doen herinneren en die het stemmetje in je hoofd triggeren.

Als je het blijft volhouden, zul je op een gegeven moment je eigen gedragspatroon ontdekken. Zul je het spelletje wat je ego met je speelt doorhebben. En dan kun je hem voor zijn. En kun je ervoor kiezen om het spelletje eens niet mee te spelen.

Blijf Bij Jezelf

Na veel oefenen zal het steeds vaker lukken. En dan blijf je rustig, net zoals de man uit de lift. Zo gun ik de man met zijn favoriete parkeerplaats zijn pleziertje. Als hij er gelukkig van wordt, veel plezier. Zo heb ik medelijden met de vrouw die het alweer spaansbenauwd krijgt zodra er een buurtfeest in aantocht is. Moeilijk doen om niks. Er zit geen goed of fout aan. Maar wel jammer, vooral voor hun, dat het zo moet en dat ze er zoveel last van hebben. Terwijl ze het zelf niet eens lijken te weten.

Andere dingen zijn belangrijker

Ik vind andere dingen belangrijker. Zoals het nieuws dat ik vandaag ontving dat een andere moeder op het schoolplein vandaag is overleden aan de gevolgen van kanker. Mijn vrouw Sandra heeft zonet kanker overwonnen en voelde een connectie met haar. Sandra heeft het met veel moeite de ziekte overwonnen. Deze andere moeder heeft haar strijd helaas verloren. Toch vraag je je dan af, waarom hadden wij het geluk om deze ziekte te overwinnen, en waarom moest deze jonge moeder haar strijd verliezen? Zeer confronterend. Veel respect hebben wij voor de manier waarop ze het heeft aangepakt. Tot op het allerlaatste moment is zij blijven vechten tegen haar ziekte, en bleef zij haar eigen kinderen in de klas brengen. Hoe confronterend, hoe moeilijk ook, met alle blikken van al die mensen om je heen. Petje af. Heel hard gevochten, veel respect. Maar nu heb je eindelijk je rust gevonden. Rust zacht, Debby. En veel sterkte aan je man en kinderen die dit zware verlies moeten verwerken.

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>