Durf je eigen keuzes te maken, ook al vinden anderen dat misschien gek ! | Leef Intens

Durf je eigen keuzes te maken, ook al vinden anderen dat misschien gek !

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

feb 23

Mijn dochter vond het spannend op school. Elke keer als ze de school binnen liep was het er zo ontzettend druk. Ouders die in de klas rondlopen, de drukte van de spelende kinderen, de gangen die vrij vol waren. Het was er zo druk dat ze er angstig van werd. Alsof een klein stemmetje in haar hoofd zei dat ze vooral niets moest zeggen. Want als ze dat wel zou doen, zou ze misschien iets zeggen wat iedereen stom zou vinden. Mijn dochter vond het fijner om 1-op-1 gesprekken te voeren. Minder druk, meer focus. Het gevolg was dat ze een ander meisje liet zien dan dat ze echt was. Thuis zagen we een hele andere versie van haar dan op school. Eigenlijk zou ze moeten leren dat ze altijd zichzelf kan zijn. Dat haar omgeving zich maar aanpast. Dat ze eigen keuzes mag maken. Alsof ze dan zegt : “what you see is what you get, take it or leave it !”.

De voorbeeldige leerling

Op school was ze de voorbeeldige leerling. Ze haalde goede punten, deed overal goed aan mee, ze was nooit vervelend. Altijd heel behulpzaam. De juf wilde wel meer dan twintig meisjes zoals mijn dochter in de klas hebben. Maar als vader zag ik dat het niet goed met haar ging. Het meisje wat ze op school liet zien, was niet mijn dochter. Ze was erg stil, bang om te praten. En tijdens dat stil zijn, nam ze nauwlettend haaromgeving in haar op. De observeerde en analyseerde iedereen. Met haar enorm gevoel voor empathie voelde ze wat alle andere mensen voelden. De drukte die ouders met zich meenamen. De stress van andere kinderen die gehaast naar school moesten lopen. Het was erg moeilijk voor haar om dat zomaar los te laten. Vooral omdat alles zo hard binnenkwam.

“Met haar enorm gevoel voor empathie voelde ze wat alle andere mensen voelden. Het was erg moeilijk voor haar om dat zomaar los te laten. Vooral omdat alles zo hard binnenkwam.”

Roel van Heel

Vermijdend gedrag bij volwassenen

Dit vermijdende gedrag zie ik ook vaak terug bij volwassenen. Meestal hebben deze mensen dan vervelende ervaringen gehad in hun jeugd. Dat kan een dominante vader zijn, maar het kan ook zijn dat ze gepest werden op school. Op een of andere manier hebben ze destijds een beschermingsmechanisme opgebouwd dat ze als kind zijnde nodig hadden om te overleven. Nu zijn ze volwassen en gebruiken ze dat mechanisme nog steeds. Ik help mensen om zich te realiseren dat ze dat mechanisme niet meer nodig hebben. Je mag het mechanisme uitzetten door te realiseren dat jij dat kind niet meer bent. Je bent nu volwassen en heb je omringd met mensen die om je geven. Mensen die je niet zomaar kwetsen. Mensen die juist luid applaudiseren op het moment dat jij besluit om aan jezelf te gaan werken. Door je hier bewust van te zijn, kun je langzaam het mechanisme uitschakelen.

“Volwassenen hebben destijds op een of andere manier een beschermingsmechanisme opgebouwd dat ze als kind zijnde nodig hadden om te overleven. Nu zijn ze volwassen en gebruiken ze dat mechanisme nog steeds.”

Roel van Heel

De echte persoon van binnen

Ik heb veel gesprekken gevoerd met mijn dochter. Ik begeleid haar al met haar gevoeligheid vanaf het moment dat ze vier was. We praten dan over de echte persoon die binnen in haar zit. Die zit nu wat verstopt. Niet iedereen mag haar zien, uit angst dat ze wordt uitgelachen. Of dat iemand haar stom vindt. “Maar weet je ?”, vroeg ik haar eens. “Die persoon die nu diep van binnen verstopt zit, vind ik het mooiste. Ik zou het zo mooi vinden als ik haar wat vaker mag zien”, ging ik verder. “Op school weten ze niet eens hoe mooi die persoon is. Laat iedereen maar zien hoe mooi je bent. Er zullen altijd mensen zijn die iets stom vinden. Die mensen zie ik ook elke dag. Maar jij mag gaan stralen en laten zien hoe mooi je bent. Je vriendinnetjes waar je elke dag mee speelt, zullen het geweldig vinden. De pestkoppen uit de klas zullen misschien wat stom gaan doen. Maar dat is eigenlijk niet jouw probleem.

“Er zullen altijd mensen zijn die iets stom vinden. Die mensen zie ik ook elke dag. Maar jij mag gaan stralen en laten zien hoe mooi je bent.”

Roel van Heel

Opstaan in een overvolle treinwagon

Zo werkt het ook bij volwassenen. Soms is het zo gewoon geworden om je aan te passen aan wat iedereen van je verwacht. Zo zit onze maatschappij in elkaar. Op school, op je werk, binnen je eigen gezin, binnen je ouderlijk gezin, bij je schoonfamilie, elke omgeving heeft stiekem zo zijn eigen verwachting. En op het moment dat jij je eigen ding wil doen en je eigen keuzes wil maken kijkt iedereen opeens op. Het is alsof je in een overvolle treinwagon opeens opstaat omdat je de sfeer in die wagon niet meer zo fijn zit. Iets in je roept dat je in de andere wagon wil gaan zitten. Maar op het moment dat je opstaat en weg wil lopen, lijken de andere mensen om je heen opeens aan te kijken. Alsof ze willen zeggen : “Wat doe jij nou ?!”, terwijl ze met grote ogen op kijken. Veel gevoelige mensen horen dan een stemmetje in hun hoofd roepen… “nee joh, ga weer zitten, anders krijg je gezeik”. Sommige mensen gaan dan weer zitten. Maar wie ben je nou eigenlijk als jij je constant aanpast aan die verwachtingen van andere mensen ?

“Soms is het zo gewoon geworden om je aan te passen aan wat iedereen van je verwacht. Zo zit onze maatschappij in elkaar. Op school, op je werk, binnen je eigen gezin, binnen je ouderlijk gezin, bij je schoonfamilie, elke omgeving heeft stiekem zo zijn eigen verwachting.”

Roel van Heel

Jouw persoonlijke groei

Wanneer jij opstaat in die wagon laat je eigenlijk aan je omgeving zien dat jij een persoonlijke groei doormaakt. Dat werkt altijd confronterend op de mensen die samen met jou in de wagon zitten. Op het moment dat je niet alleen opstaat maar naar de volgende wagon loopt, ben je daadwerkelijk die groei aan het beleven. Voor veel mensen is dat zo confronterend, omdat ze stiekem eigenlijk ook wel naar die wagon willen maar dat nog niet aandurven. Maar wat zegt dat over jou ? Waarom zou jij dat stemmetje in je hart niet volgen ? Waarom zou je blijven zitten en het leven leven dat je eigenlijk niet wil volgen ? Jij bent een vrij mens. En als vrij mens mag jij je eigen keuzes maken, terwijl de mensen die je dierbaar zijn je daar in steunen. Dan krijg je dat veilige gevoel. Dat mensen die je dierbaar zijn luid applaudisseren wanneer jij dit besluit maakt. Omdat ze weten dat het goed voor je is. Iedereen die raar op kijkt heeft misschien wel zijn eigen agenda. Maar dat zegt veel meer over hun dan over jou. Je mag best zeggen : “This is me. What you see is what you get. Take it or leave it”.

“Je mag soms best zeggen : ‘This is me. What you see is what you get. Take it or leave it.'”

Roel van Heel

Tips van de Coach

Ik ken dat heel goed hoor, dat gevoel dat je hebt als je ergens komt. Je ziet die blikken in de ogen van mensen wanneer een mening deelt die net even wat meer afwijkt van de standaard. Die blikken van de mensen om je heen als  jij je kop boven het maaiveld uitsteekt. Wanneer je even niet op let wat iedereen van je verwacht, hoe jij je behoort te gedragen. Ik heb in de afgelopen twintig jaar zoveel bedrijven van binnen gezien. Bij sommige bedrijven heerste een goede leuke teamsfeer. Een omgeving waar je jezelf kan zijn en niet opvalt. Maar in sommige bedrijven durfden mijn collega’s niet eens hardop met elkaar te kletsen. Als je dat wel deed viel je op en kon je wel eens gezeur krijgen omdat je niet hard genoegd doorwerkte. Ik heb me zelf ook jarenlang aangepast om mezelf vooral het gevoel te geven dat ik erbij hoor.

Maar op een gegeven moment begon het te knagen. Ik merkte dat ik dat thuis ook deed, en binnen mijn ouderlijk gezin. En nog op veel meer plaatsen. Op een gegeven moment vroeg iemand me waarom ik me zoveel aanpaste aan mijn omgeving. En wat ik nu zelf eigenlijk wilde. Ik ben daarover gaan nadenken en kwam er tot grote schrik toen pas achter dat ik me constant aan het aanpassen was. Ik verloor het contact met mezelf en was eigenlijk het leven aan het leiden dat andere mensen wilde dat ik zou leiden. Maar waar was de echte ik gebleven ?

Op een gegeven moment ben ik keuzes gaan maken. En op het moment dat je een keuze maakt die echt bij je past, dan krijg je een magisch gevoel. Het gevoel “dit wil IK”. Als er dan mensen om je heen roepen dat je dat vooral niet moet doen, die keuze nemen, voel je van binnen iets magisch rondstromen. Ik dacht toen meteen : “dat kun je wel zeggen, maar ik voel aan alles in mijn hele lichaam dat dit een keuze is die bij me past. Dat ik dit MOET doen”. Een van die keuzes was om te stoppen met consultancy. Iets wat ik bijna twintig jaar had gedaan. Ja, natuurlijk was dit een grote stap met flink wat risico’s. Maar het was ook een stap waarvan mijn hele lichaam aangaf dat ik het gewoon moest doen.

Merk je nou ook dat je met die strijd worstelt ? Dat je het moeilijk vind om te zeggen : “this is what you get, take it or leave it” ? Dat het moeilijk is om in zo’n drukke westerse maatschappij vol verwachtingen te voelen en te vinden wat jij nu eigenlijk zelf wil ? Graag bied ik je een gratis sessie aan waarin ik je help met deze strijd. Ik herken die strijd zooo goed. Ik heb er zelf ook lang mee geworsteld. Maar tegenwoordig kies ik steeds vaker mijn eigen pad. En hoe moeilijk dat soms ook is, en hoe snel mensen ook kunnen oordelen, voor mij voelt het goed. En mijn vrouw Sandra en mijn kinderen steunen me in elke stap die ik zet. Dat is toch het belangrijkste ?

ja, ik wil graag even sparren

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>