Injecteer jij jezelf elke dag met een flinke injectie cortisol...? | Leef Intens

Injecteer jij jezelf elke dag met een flinke injectie cortisol…?

Door Roel van Heel | burn-out

feb 01

Ik weet het nog zo goed, toen ik zelf in een burn-out belandde. Ja, achteraf zag ik natuurlijk wel dat ik verkeerd bezig was. Maar op een of andere manier was ik zo in mijn eigen wereld terecht gekomen door alle dingen die ik moest doen. Aan de ene kant was ik in loondienst voor een grote IT leverancier binnen Nederland. Een bedrijf met verschillende vestigingen. Daar werkte ik 40 uur voor. Daarnaast had ik mijn eigen praktijk waar ik vol enthousiasme veel energie in stopte. Daar besteedde ik makkelijk nog 40 uur aan. Dus in de week was ik in totaal al snel 80 tot 100 uur aan het knallen. En dat ging twee jaar goed. Of nou ja, goed… het is hoe je het bekijkt. In feite gaf ik mezelf elke dag een flinke injectie cortisol…

Je ziekmelden en je dan alsnog schuldig voelen

Het was op het moment dat ik me moe en grieperig voelde dat ik me ziek meldde. Elke keer als ik me ziek meldde, voelde ik me schuldig. De klant waarvoor ik werkte had me immers nodig. Ik wilde mijn werk afmaken, de deadline halen. Ik voelde me te verantwoordelijk voor mijn werk. Maar toch bleef ik, met enige tegenzin, thuis. Ik voelde aan mijn lichaam dat ik moe was. Ik had weinig energie over. Het idee om weer aan het werk te gaan maakte me angstig. En toch voelde ik tegelijkertijd ook die verantwoordelijkheid. Het zorgde voor enorme chaos in mijn hoofd. Echt tot rust komen lukte niet. Ik had een kort lontje en merkte dat ik soms wat kortaf was tegen mijn vrouw en mijn kinderen. En voordat ik het wist, waren er twee weken voorbij. Ik voelde me niet beter. Mijn energieniveau wisselde enorm. Het ene moment voelde ik me prima en wilde ik meteen weer van alles gaan doen. Als ik dat dan toch deed, werd ik een uurtje later meteen gestraft met een enorm vermoeid gevoel. Mijn lichaam was duidelijk van slag en nog steeds moe. Zou ik last hebben van een burnout ?

Bij elke druk op de snooze knop een flinkje injectie met het stresshormoon

Opstaan was voor mij al jaren een enorm probleem. Ik was een avondmens, of dat hield ik mezelf voor. Ik lag dus laat in bed en keek veel series op TV. Als in de ochtend mijn wekker ging drukte ik meteen op snooze (tot wel 5 keer toe). Als ik dan eindelijk opstond, had ik meteen een gestresst gevoel. Ik moest namelijk vaak 15 minuten later al in de auto zitten ! Het ontbijt sloeg ik over, daar had ik immers geen tijd voor. Met de jas half aan en mijn sleutels zoekende, rende ik naar de auto en ging ik op weg naar mijn werk. Als ik achteraf terugkijk verklaar ik mezelf wel eens voor gek. Maar toen ik er midden in zat realiseerde ik het me niet. Ik wist ergens in mijn achterhoofd wel dat ik verkeerd bezig was, maar had of maakte geen tijd om veel verder te kijken dan dat mijn neus lang was. Nu weet ik dat het stresshormoon cortisol met elke druk op de snooze knop al torenhoog aanwezig was in mijn lichaam. Alsof ik met elke druk op de knop mezelf injecteerde met een flinke dosis.

tip 1 : luister naar de signalen van je lichaam

De situatie haalde me in toen ik een burn-out kreeg. Toen werd ik met de neus op de feiten gedrukt en moest ik wel kritisch kijken naar mijn eigen situatie. Ik ben eens kritisch gaan kijken naar mijn eigen ritueel. Door jezelf uit de situatie te halen waarin je stress ervaart, rust te nemen, een wandeling te maken in de natuur, kun je weer de signalen ervaren die je lichaam afgeeft. Ik zag toen pas dat mijn lichaam al een hele tijd allerlei waarschuwingssignalen afgaf waar ik maar niet naar wilde luisteren. En wie niet horen wil, moet maar voelen. Ik besloot op dat moment om meer rust te nemen en om te gaan werken aan het versterken van mijn lichaamsbewust zijn.

“Door jezelf uit de situatie te halen waarin je stress ervaart, rust te nemen, een wandeling te maken in de natuur, kun je weer de signalen ervaren die je lichaam afgeeft.”

Roel van Heel

tip 2 : stop met snoozen

Het eerste wat ik deed is stoppen met snoozen. Toen mijn vrouw me vertelde dat ik gewoon eerder moest opstaan, heb ik haar bijna heel hard uitgelachen. Eerder opstaan ? Terwijl het al zo’n ramp was om eerder op te staan ? Ik heb uiteindelijk een wake-up light gekocht. Dat is een wekker die de natuurlijke opkomst van de zon nabootst. Een half uur voor tijd gaat het lichtje aan. Heel zacht. Een half uur lang wordt het steeds sterker totdat de “zon” volop aan de hemel staat te branden. En dan gaat het alarm af. En geen irritant gezoem waar je meteen chagrijnig van wordt, maar een vrolijk en zacht geluid. Deze natuurlijke manier van opstaan was heerlijk ! Ik ben toen gaan werken aan stapsgewijs steeds 15 minuten eerder opstaan. Op die manier kon mijn lichaam langzaam wennen. De kinderen bleven nog even in bed liggen, zodat ik uiteindelijk een uur lang de tijd had om rustig wakker te worden.

tip 3 : vraag je partner om hulp

Het vinden van een nieuw dagritme is soms best moeilijk. Omdat ik in een burn-out zat en veel energiewisselingen had, had mijn lichaam ook de tijd nodig om te wennen aan een compleet nieuw ritme. De steun van mijn vrouw was daarbij onmisbaar. Wanneer je in een burn-out zit, is het veilige gevoel thuis, een situatie waarin mensen met je meeleven en je steunen van groot belang. Mijn vrouw steunde me enorm in die tijd. Als ze zag dat ik moe was, gaf ze me de ruimte om even bij te komen. Als de kinderen naar bed waren kwam ze naar me toe, bracht ze haar hand naar mijn schouder en vroeg ze hoe het met me ging. Dan gingen we samen praten en dacht ze met me mee hoe we het beste konden omgaan met de uitdagingen waar ik destijds tegenaan liep.

“Wanneer je in een burn-out zit, is het veilige gevoel thuis, een situatie waarin mensen met je meeleven en je steunen van groot belang.”

Roel van Heel

tip 4 : zet jouw aandachtspunten op een rijtje

Samen zijn we toen een lijstje gaan maken met aandachtspunten. Een lijstje gaf me in eerste instantie een gestresst gevoel. Een opsomming van wat er niet goed gaat. Een lijstje met allemaal dingen die ik nog moet doen ! Maar niets was minder waar. Het was eigenlijk gewoon een stukje bewustwording. Eerder opstaan was een van de dingen die ik meteen noemde. Vaker naar buiten met onze hond was een tweede. Eerst rustig ontbijten en tijd aan de kinderen besteden in plaats van na het ontbijt meteen aan het werk. Om de 45 minuten even een korte pauze. Tijdens de lunch ook echt de tijd nemen om even te praten met de kinderen hoe hun dag was. Na de lunch niet meteen aan het werk maar eerst even een rondje met de hond. Stapsgewijs en door veel te praten met mijn vrouw begon ik te zien waar mijn uitdagingen lagen en hoe ik ze moest aanpakken. Nog heeft het toen maanden geduurd voordat ik zover was dat ik voor mezelf een tevreden gevoel had waar ik stond en wat ik allemaal veranderd had. Maar ik zag het als een cadeautje aan de horizon. Ik wist niet hoe lang mijn pad was, maar ik wist dat ik er ooit zou komen. Hoe lang ik daarover zou doen was niet van belang. Of het nu 1 week, 1 maand of 1 jaar zou zijn.

“Ik zag het als een cadeautje aan de horizon. Ik wist niet hoe lang mijn pad was, maar ik wist dat ik er ooit zou komen. Hoe lang ik daarover zou doen was niet van belang. Of het nu 1 week, 1 maand of 1 jaar zou zijn.”

Roel van Heel

tip 5 : let op wat je eet

Toen ik wat verder in mijn veranderde ochtendritueel zat ben ik ook gaan kijken naar wat ik at. Wanneer ik een energiedipje had, reed ik wel eens naar het tankstation. Daar kocht ik twee repen chocola. Toen ik die naar binnen had gewerkt voelde ik me een stuk beter. Het gaf me meer energie. Dacht ik. Nu weet ik dat je lichaam ontzettend hard moet werken als je ongezond eet. Dat er in zo’n reep als het ware vele suikerklontjes zitten. Ik dronk toen ook liters koffie. Vooral in de ochtend was de koffie onmisbaar. Nu weet ik dat cafeïne het stresshormoon cortisol ook verhoogt. Toen een collega van me aankondigde voor 100 dagen geen koffie meer te drinken besloot ik impulsief om mee te doen. het was echt afkicken hoor ! Maar ik voelde ook dat mijn lichaam er ontzettend goed op reageerde (uiteindelijk).

Het begin van een nieuwe levensstijl

Natuurlijk laten de bovenstaande 5 tips slechts zien hoe je een begin kan maken aan een nieuwe levensstijl die wellicht ook beter bij jou past. Er zijn veel factoren die een grote rol spelen bij het aanpassen van jouw levensstijl. De manier waarop jij je werk doet, hoe jij je dag afbouwt, de manier waarop je slaapt, hoe jij om gaat met je gevoel en nog veel meer dingen zijn dingen die een enorme impact kunnen hebben op je dagritme. Voor mij hielp het enorm om hulp te zoeken bij mensen die echt om me gaven. Met een veilig gevoel thuis, het stap voor stap aanpassen van mijn gewoontes, een helpende hand op mijn schouder en iemand die echt naar mijn verhaal wilde luisteren ben ik een heel eind gekomen. Als ik nu terugkijk zie ik hoeveel rust het me gegeven heeft. Hoe bizar het eigenlijk was hoe ik toen mijn leven leefde. Dat ik de signalen uit mijn lichaam helemaal niet serieus nam en dat ik maar bleef doorgaan totdat ik er bijna letterlijk bij neer viel. Nu weet ik beter. En natuurlijk, ook als coach heb ik nu soms nog wat uitdagingen in mijn ritueel. Maar het gaat niet zozeer dat je dagritme perfect is. Het gaat er meer om dat je luister naar je lichaam. En dat als je merkt dat je lichaam je als het ware terugfluit, je kritisch gaat kijken naar wat je gedaan hebt de afgelopen dagen en wat er beter kan.

Ontspanning als een nieuwe levensstijl

 

De tips die ik hierboven geef kunnen een leiddraad voor je zijn om een begin te maken aan een leven met meer rust en harmonie. Sommige mensen zien er enorm tegenop om deze stap te zetten. Dat is ook niet zo heel gek. Je hebt er jaren lang over gedaan om zoveel stress op te bouwen zoals je die nu ervaart ! Neem de tijd om je leven terug te veranderen. Uiteraard zal je lichaam zich in eerste instantie verzetten tegen de rust die je zo hard nodig hebt. Eigenlijk is het niet je lichaam die zich verzet, maar de hormonen waaronder cortisol en adrenaline die je lichaam uit balans maken. Begin stap voor stap aan de tips die ik in deze blog geef. Schakel ook zeker de hulp in van je partner. Hoe meer steun je krijgt uit je directe omgeving, hoe makkelijker het voor je wordt. In een situatie waarin jij je veilig voelt zul je het hardste groeien.

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan meer ondersteuning ? In de training “ontspannen als een nieuwe levensstijl” help ik jou om de rust terug te vinden die je zo hard nodig hebt. Ik vertel je alles over wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stress ervaart. Ik vertel je over de hormonen die als kleine duiveltjes door je lichaam jagen. Ik help je om stap voor stap je dagritme te veranderen zodat je een dagritme krijgt die echt bij je past. In de training werk ik samen met een echte voedingsspecialist die jou ook helpt om met eenvoudige recepten je lichaam te ondersteunen. De training is er in diverse vormen. In een groep met lotgenoten kun je optimaal sparren over je ervaringen en de uitdagingen waar je tegenaan loopt. In 1-op-1 sessies krijg je mijn volledige aandacht en help ik jou bij elke uitdaging om die samen te baas te worden.

Wil je meer weten over de training ? Klik dan op de onderstaande knop of boek een gratis en vrijblijvende sessie. Ik denk graag met je mee.

vertel me meer

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>