Ik voel me elke dag gejaagd, waar zit de 'uit' knop ? | Leef Intens

Ik voel me elke dag gejaagd, waar zit de ‘uit’ knop ?

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

mrt 26

Tegenwoordig zijn we overal en altijd online. Dat was vroeger wel anders, toen je via een telefoonlijn en een piepend modum het internet letterlijk moest activeren. Ik moest toen altijd snel zijn en opschieten want je hield de telefoonlijn open en het koste veel geld. Nu kun je in de supermarkt of in de kappersstoel nog even snel je facebook berichtjes controleren, in contact blijven met je broer uit China via whats-app en letterlijk alles opzoeken vanuit google waar je op dat moment aan denkt. Het levert ons een gejaagd gevoel op en onze hersenen kunnen die snelheid echter niet bijbenen. De technologische ontwikkeling is zo snel gegaan de afgelopen twintig jaar, terwijl de ontwikkeling van onze hersenen veel langzamer gaat en bijna stil lijkt te staan. Het resultaat : je hebt constant haast en op het moment dat jij je realiseert dat het even niet meer lukt, ga je nog meer je best doen om het alsnog te laten lukken.

Altijd druk, altijd haast, nooit tijd

Op het moment dat we de hele dag hard gewerkt hebben, gaan we achterover leunen en krijgen we een voldaan gevoel. Je hebt een hele berg aan werk weggewerkt en jezelf van je goede kant laten zien. Dat dat gejaag ervoor gezorgd heeft dat je een uur langer hebt gewerkt en zelfs enkele pauzes hebt overgeslagen was een prijs die je maar wat graag betaalt. Als je op school komt, wil de juf nog even een afspraak met je maken om over je kind te praten. Wanneer jij in je agenda kijkt, heb je geen idee waar je dat moment moet plannen, dus streep je dat momentje voor jezelf gewoon door en plan je de afspraak gewoon daar. Later belt een vriendin op en wil ze met jou een terrasje pikken, jouw laatste moment voor jezelf verdwijnt als sneeuw aan de horizon.

Ons hoofd vult zich constant, 24 uur per dag, met drukte, chaos en onrust. Hoever moet het nog komen voordat we ingrijpen ?

Je hoofd vol met drukte, chaos en onrust

Met een zuchtend en puffend gevoel plof je ’s avonds op de bank. Je voelt je onrustig en in je hoofd is het een enorme chaos. Maar ook nu je op de bank zit, voel je ergens nog de behoefte om op te staan en nog wat te gaan doen, want er is nog genoeg wat eigenlijk nog gedaan moet worden. Op deze manier vult jouw hoofd zich zowat constant met drukte, chaos en onrust. Hoe kom je daar ooit nog vanaf ?

Meer invloed dan je denkt !

Rust krijgen in je hoofd is een proces waar je zelf enorm veel invloed op hebt. We zijn het alleen verleerd omdat we in ons hoofd met andere dingen bezig zijn. In onze maatschappij leren we dat het belangrijk is om bij te blijven, op de hoogte van de laatste nieuwtjes en lijken we het soms belangrijker te vinden om bij een bepaalde groep mensen te horen dan dat we echt kijken naar waar we zelf nu eigenlijk gelukkig van worden. Wat zou er gebeuren wanneer we het vele denken in ons hoofd stopzetten ?

Denken is de taal van onze hersenen. Gedachten worden ons lichaam in gestuurd, terwijl onze hersenen stilletjes blijven luisteren naar elk signaal dat terugkomt.

Denken is de taal van onze hersenen

Ons hoofd spreekt een andere taal dan ons lichaam. Denken is de taal die ons hoofd spreekt. Gevoel is de taal van ons lichaam. Doordat we veel in ons hoofd zitten en we door de snelle technologische ontwikkeling niet alles meer kunnen bijbenen ontstaat er een noodsituatie. Miljoenen gedachten volgen elkaar op en door de snelheid waarmee we alles moeten doen raken we gestresst. Die gedachten worden door ons lichaam verspreid, waar ons lichaam op reageert door bijhorende gevoelens aan te maken. In korte tijd voelen we de stress in ons lichaam. We krijgen hoofdpijn, kramp in onze spieren, de neiging om veel suiker te gaan eten, maag- en darmproblemen, en ons immuunsysteem werkt minder goed.

Gevoel is de taal van ons lichaam

We zijn ons er al jaren bewust van dat het vele denken ons voelen bepaald. Wanneer je in je hoofd stress ervaart, is het een kwestie van tijd voordat je lichaam aangeeft dat het niet langer meer kan. Maar andersom werkt het ook heel goed. Door bepaalde gevoelens en emoties te maken, kun je ook je gedachten aanpassen.

Op het moment dat onze hersenen gemengde signalen terug ontvangen ontstaat er ‘kortsluiting’ en gaan je hersenen actief aan het werk om de schade zo snel mogelijk te herstellen.

Alarmbellen af laten gaan

Je hersenen luisteren heel goed naar elke reactie uit je lichaam. Ze sturen een gedachten je lichaam in en blijven goed luisteren naar het signaal wat terugkomt. Als ze stressvolle gedachten uitsturen, verwachten ze stressvolle gevoelens terug. Als dat overeenkomt is er niets aan de hand en verkeert je lichaam in “rust”. Wanneer je lichaam echter een signaal teruggeeft wat niet overeen komt met uitgestuurde signaal, gaan er echter allerlei alarmbellen af. Je hersenen zullen ingrijpen en gedachten gaan uitsturen die overeenkomen met wat je lichaam teruggeeft.

Fake je gevoel en doe alsof !

Dit betekent als jij je hersenen lang genoeg het teken geeft dat jij ontzettend veel zelfvertrouwen hebt en dat je volledig ontspannen bent, je hersenen vanzelf zullen volgen door bijhorende gedachten terug te sturen. Dit houdt wel in dat jij je lichaam in eerste instantie voor de gek houdt. Je bent helemaal niet volledig ontspannen en beschikt al helemaal niet over voldoende zelfvertrouwen als jij je zo gestresst voelt. Je doet alsof. Maar weet je ? Als je lang genoeg blijft doen alsof, zul je er later opeens achterkomen dat er ergens onderweg iets veranderd is, alsof er letterlijk een knop om ging en je lichaam opeens volledig tot rust kwam.

Met een ontspanningsoefening, die je op elk moment van de dag kan doen terwijl niemand het door heeft, komt zelfs de grootste prikkelzoeker echt tot rust.

Maar hoe dan ?

Jij kan op elk moment van de dag besluiten om de drukte in je hoofd uit te schakelen door er bewust voor te kiezen dat je het anders wil. Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen die de drukte in je hoofd uitzetten en die je aandacht verplaatsen naar andere delen van je lichaam. Zo haal ik elke ochtend 10 keer langzaam en diep adem voordat ik aan mijn werk begin. Als ik merk dat het onrustiger wordt in mijn lichaam doe ik een “M&M”, een mini-meditatie van 5 minuten. Op die manier verplaatst jij bewust je aandacht van je hoofd naar je lichaam.

Bodyscan

Ik heb twee kinderen die allebei op hun eigen manier elke dag veel prikkels moeten verwerken en daar onrustig van worden. Mijn zoon noem ik wel eens “ons drukke exemplaar” omdat hij prikkels opzoekt en altijd energie voor tien heeft. Mijn dochter is “ons rustigere exemplaar”, omdat ze meestal eerst nadenkt voordat ze tot actie overgaat. Nadat ik terugkeerde van mijn retraite besloot ik om een bodyscan met ze te doen. Ze klaagden allebei al een tijdje dat ze moeilijk in slaap konden komen.

Ik heb een aantal dekens en kussen gepakt en midden in de woonkamer geplaatst. Ze gingen er allebei liggen en ik deed een volledige bodyscan met ze, waarin ik met een meditatie-oefening hun hele lichaam af ging. Binnen enkele minuten kwamen ze beiden, zelf het drukke exemplaar, volledig tot rust en vertelden ze allebei dat ze enkele keren bijna waren weggezakt in een diepe slaap, terwijl het nog veel te vroeg was om te gaan slapen. Hoe geweldig is dat ?

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>