Geprikkeld | Leef Intens

Geprikkeld

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

sep 19

Geprikkeld… soms lijkt het net alsof er een gevoelsantenne op mijn hoofd staat. Hoe bizar! Op zo’n moment dat je even niet lekker in je vel zit, lijken opeens alle mensen om je heen ook niet lekker in hun vel te zitten. Kinderen zijn extra moe en vervelend, mensen in het verkeer letten niet op, en alles om je heen lijkt irritant. Tijd voor een pas op de plaats…?

Je komt het overal tegen. Mensen die niet opletten, zich niet bewust zijn van wat ze doen. Een collega die heel bot “NEE!!” roept als je vraagt of hij je even wil  helpen. Vrienden en/of vriendinnen die je tegenkomt op school of in de stad, en die net alsof doen, alsof ze je niet gezien hebben. Een vriendin die op school net eventjes wat verderop gaat staan, je niet aankijkt als ze voorbij loopt. Een andere moeder op het schoolplein die je vanaf een afstand wat kil zit aan te kijken. Spanningen tussen klanten waarmee je een gesprek voert.

Even niets voelen…!

Allerlei signalen die waarschijnlijk niemand zou opvallen. Maar iemand die hooggevoelig is, ziet alles en voelt alles. Dat zeg ik altijd tegen mijn eigen gezin. Maar je ziet en voelt ook alles als je er niet op zit te wachten. Ook als je er even geen zin in hebt. Op zo’n moment lijkt het me zooo heerlijk om even NIETS te voelen! Daar zijn natuurlijk middeltjes voor, maar hoe verleidelijk ook, het is toch echt beter om daar vanaf te blijven.

Hulpmiddelen

En dan probeer ik weer even terug te grijpen naar de hulpmiddelen die ik zelf geleerd. Probeer je er bewust van te zijn dat het maar prikkels zijn. Prikkels komen en gaan. Als je er geen aandacht aan besteed, verdwijnen ze vanzelf. Probeer niet een te zijn met de prikkel, met de emotie of gedachte. Die collega stond gewoon onder druk. Niet jouw probleem. Die vriendin in de stad had waarschijnlijk andere dingen aan haar hoofd. Ligt niet aan jou. Die vriendin op het schoolplein… ik spreek haar wel eens aan als ze wat beter in haar vel zit. En die klant…? Nou ja, vervelend voor dat team, er speelt waarschijnlijk meer dan je zou denken. In principe niet mijn probleem, maar ik kan er eens over nadenken of ik hun erbij kan helpen.

Identificeren met prikkels

Na alles wat ik geleerd heb op gebied van gevoeligheid, zie ik dat veel mensen zich identificeren met zowat elke prikkel die voorbij komt. Ik ben dik!! Ik ben kaal!! Ik ben verkouden!! Ik ben gehaast!! Die persoon doet gemeen!! Maar probeer eens een stapje terug te doen, en te kijken naar jezelf! Realiseer je dat je niet een bent met die prikkel en dat je ervoor kan kiezen om hem zomaar voorbij te laten gaan. Om er geen aandacht aan te besteden. En kijk eens wat hij doet…? Hij gaat vanzelf weer weg.

Makkelijk praten ?

Natuurlijk, ik hoor je al zeggen… “zo makkelijk is dat niet hoor! Makkelijk praten!!”. Dat is zeker waar. Ik heb ook niet gezegd dat het makkelijk is. Maar met veel oefening word je er wel steeds beter in. Ik kan je erbij helpen als je wil. Ik kan je anders naar dingen laten kijken. Binnenkort is er een masterclass waar jij gratis tips en adviezen kan krijgen die je meteen op weg helpen in jouw zoektocht naar meer rust. Aarzel niet en meld je meteen aan. Wij helpen je graag.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>