Waarom zijn familierelaties soms zo giftig ? | Leef Intens

Waarom zijn familierelaties soms zo giftig ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

dec 28

De meeste gesprekken die ik voer zijn met klanten die een ongezonde band ervaren met familieleden. Soms lijkt het net alsof we een onzichtbare, maar spirituele band hebben opgebouwd met de mensen die het dichtste bij staan. Het zijn ook deze mensen die ons het hardste kunnen raken. Het zijn juist deze mensen die weten waar je zwakke plekken zitten en zodra er onenigheid dreigt te ontstaan, zijn het deze plekken waar misbruik van gemaakt wordt. Het is niet voor niets zo dat de meeste mensen die therapie zoeken, mensen zijn die een giftige relatie ervaren met familieleden. Zo’n giftige band kan je emotioneel uitputten maar je ook mentaal raken.

zowel emotionele als mentale schade

emotionele en mentale schade
emotionele en mentale schade

Een giftige band met een familielid kan voor ongewenste patronen zorgen die zich in je leven nestelen. Als kind of puber zijnde kun je beschermingsmechanismen creëeren die je als volwassene vergeet uit te zetten. De manier waarop je partner, kinderen of vrienden reageren kan dit patroon opnieuw doen opleven waardoor pijn, verdriet, boosheid, paniek of woede opnieuw naar boven komt. Dit is dan ook precies waarom zo’n giftige band niet alleen emotioneel maar ook mentaal zoveel schade kan aanrichten.

“Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen, zeggen ze altijd. Waarom blijven we ons dan keer op keer aan diezelfde steen stoten, alleen maar omdat het om familie gaat ?”

waar ligt de grens?

waar ligt de grens ?
waar ligt de grens ?

Je kan natuurlijk het familielid waarom het gaat confronteren met de giftige aard van je relatie. Dit wordt echter behoorlijk complex als het om een ouder en kind relatie gaat. Als kind zijnde hoor je respect te hebben voor je ouders en begrip te tonen voor het feit dat het ouderschap niet altijd makkelijk is. Op het moment dat je merkt dat elk bezoek het effect op je krijgt dat je daar 2 a 3 dagen van moet bijkomen wordt het nodig dat je echt gaat ingrijpen. Op zo’n moment krijgt de giftige relatie naast een emotioneel aspect ook een mentaal aspect. Dit kan een enorm effect hebben op zowel jouw leven als dat van je eigen gezin.

een bizar cadeautje ?

een bizar cadeautje
een bizar cadeautje

Je kan het ook zien als een cadeautje wat je krijgt, een leermoment om dingen anders te gaan doen. Zie het als een tik op je vingers, een signaal dat het tijd wordt dat je meer aan jezelf denkt. Wellicht heb je toegestaan dat het familielid al te lange tijd over je grens is gegaan. Er is niets mis mee om die persoon een nieuwe, andere positie te geven in jouw leven. Om je omgeving het signaal te geven dat je vanaf nu eerst aan jezelf denkt en acties neemt om je eigen energie in balans te houden. Soms is het voldoende om die persoon een minder belangrijkere positie te geven in je leven. Soms kan het nodig zijn om die persoon letterlijk uit je leven te snijden. De belangrijkste vraag die jij je kan stellen is : “hoelang sta je het toe dat die persoon een vernietigend effect blijft houden op je leven ?”. Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen, zeggen ze altijd. Waarom blijven we ons dan keer op keer aan diezelfde steen stoten, alleen maar omdat het om familie gaat ?

In feite ben jij het zelf die toestaat dat mensen je op een bepaalde manier raken. Hoe lang blijf jij jezelf dan pijnigen en wat moet er nog gaan gebeuren voordat jij eindelijk voor jezelf kiest ?

bescherm je eigen grenzen

bescherm je grenzen
bescherm je grenzen

Voordat je überhaupt de keuze maakt om iemand een andere positie te geven in je leven, is het belangrijk dat je de signalen die je ontvangt op een andere manier kan interpreteren. Probeer met voldoende afstand te zien wat er echt speelt en dat het in vele situaties niet eens om jou gaat. Doe dat door jezelf in een veilige en vertrouwde omgeving te plaatsen, waar er mensen zijn die zonder oordeel naar jouw verhaal luisteren. Probeer te zien dat het familielid in kwestie eigenlijk een zwakke kant van zichzelf laat zien :

tip 1 – ze laten hun eigen onzekerheid zien

Wanneer jij met een enthousiast verhaal aankomt, horen en zien deze familieleden niet dat jij het over je passie hebt, dat het je zoveel energie geeft en dat je er zo gelukkig van wordt. Ze zien vaak alleen de risico’s van je verhaal en confronteren je met iets negatiefs. Als je goed kijkt zie je soms dat er hun eigen onzekerheid achter steekt. Zij zouden ook graag die verre reis willen maken, die nieuwe keuken willen kopen, maar hebben wellicht het geld niet. Met hun reactie laten ze vaak hun eigen frustratie zien dat jij de droom realiseert, waarvan zij dat ook zouden willen, maar het momenteel niet lukt.

tip 2 – ze hebben snel een oordeel klaar en spelen daarnaast spelletjes

Er is een zeer dunne scheidingslijn tussen je mening geven en iemand onderuit halen. Wanneer iemand zijn mening geeft, laat die persoon in feite alleen zien hoe zijn belevingswereld eruit ziet. Tegenwoordig kijk ik daar altijd zo naar. Soms denk ik dan bij mezelf : “zooooo, jouw belevingswereld ziet er wel behoorlijk negatief uit !” en daarmee laat ik het bij die persoon zelf liggen. Soms gaat het verder dan alleen het geven van een mening en worden er spelletjes gespeeld met het doel je op subtiele wijze te laten weten dat je een verkeerde stap zet. Iemand krijgt een familiekalender waar jouw foto bewust niet op staat, of er is een gezinsapp waar jij nog niet in zit. Wees je ook hier bewust van dat het spelletjes zijn, allerlei verschillende manieren om te laten zien hoe de belevingswereld van het bewuste familielid eruit ziet.

tip 3 – ze voelen zich snel aangevallen

Het heeft niet altijd zin om in te gaan op een opmerking van het familielid die jou pijn doet. Zodra je het aangeeft, wordt er vaak gezegd dat het niet waar is, dat het nooit zo gebeurd is, of erger nog : dat het alleen tussen jouw oren zit. In plaats van te luisteren naar jouw verhaal, wordt het verhaal opeens omgedraaid en gaat het erom dat jij degene bent die niet luistert en mensen pijn doet. Realiseer je ook dat het je EN weinig oplevert wanneer iemand overtuigd raakt van jouw gelijk, dat het dus helemaal niet zo belangrijk is (tenzij je dat zelf zo belangrijk maakt) EN dat het je alleen maar energie kost. Kies voor jezelf en zorg ervoor dat je dierbaren, die wel naar je verhaal luisteren, begrijpen hoe jij erin staat.

tip 4 – ze laten nooit een kans aan zich voorbij gaan

Een kans om de macht te grijpen is voor iemand waarmee je een giftige relatie hebt te verleidelijk om voorbij te laten gaan. Geef ze een vinger en voordat je het weet nemen ze je hele arm. Beter is om jezelf voor te nemen nooit een keuze of beslissing te maken, vooral niet wanneer je onder druk gezet wordt. Zeg in zulke situaties iets als : “Daar heb je een punt, weet je…? Ik ga er een nachtje over slapen en ik laat je morgen weten wat ik besloten heb.” Op deze manier las je een pauze in zodat je afstand kan creëeren en daarmee rust in je hoofd krijgt. Vanuit die rust kun je de situatie overzien en een keuze maken die goed bij jou past en hou je de controle in eigen hand.

Leef in Balans

Een giftige band met een familielid werkt uitputtend. Het kan makkelijk al jouw energie kosten. Maar weet je ? Jij bent degene die toestaat dat dit gebeurt. Je kan dit alleen oplossen doordat jij zelf je grenzen beter in de gaten houdt en beter aangeeft. Dat is een lastig proces, zo lastig dat veel mensen alleen niet uitkomen. Een langdurige giftige relatie kan je zodanig uitputten dat je chronische vermoeidheid opbouwt, in een burn-out terecht komt of doordat je er letterlijk ziek van wordt. In zo’n situatie heb je het nodig dat je eerst in rustig vaarwater terecht komt. Nadat het in je hoofd en lichaam weer rustig is, kun je langzaam gaan opbouwen. Moeilijke gesprekken voerenen je grenzen aangeven zijn in feite de laatste twee stappen in het proces.

Ook in de methode die ik hanteer om mensen te helpen om uit te groeien tot de beste versie van zichzelf, sta ik eerst bij andere zaken stil die je helpen om zo stevig en stabiel mogelijk te worden. Hoe steviger en stabieler jij bent en hoe veiliger jij je voelt hoe makkelijker het wordt om de keuzes te maken die je moet maken. Laat je leven niet langer bepalen door mensen met een negatieve energie. Niemand heeft het recht om jouw leven voor je te bepalen. Jij mag je eigen keuzes maken. Stoot je dus niet langer meer aan diezelfde steen die inmiddels een blauw paarse vlek heeft achtergelaten waarvan het misschien wel jaren duurt voordat die weer verdwenen is. Schakel professionele hulp in en begin vandaag nog aan een nieuw leven volgens een compleet nieuwe levensstijl. Een levensstijl die beter bij jouw past, niet bij degene die het probeert op te leggen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>