Help, mijn partner is een narcist ! | Leef Intens

Help, mijn partner is een narcist !

Door Roel van Heel | narcisme

jan 29

Als je zelf gevoelig bent van aard en extra vatbaar bent voor prikkels van buitenaf, vind je het fijn om een partner te hebben die stevig in zijn schoenen staat en jou goed kan beschermen. Dat is niet meer dan logisch. Ik ben hoogsensitief en 15 jaar geleden had ik dat nog niet onder controle en was ik vatbaar voor stress. Ik kwam mijn vrouw Sandra tegen, iemand die heel goed haar eigen grenzen kon bewaken en dat de mensen om haar heen ook goed liet weten (niet dat ze een monster was of zo). Ik was meteen tot over mijn oren verliefd. Het voelde fijn en we vulden elkaar goed aan. Mede dankzij haar ben ik enorm gegroeid in 15 jaar tijd en mede dankzij mij heeft Sandra haar eigen gevoeligheid kunnen omarmen en gebruikt ze het nu ook. Maar wat als dat nu niet lukt en je partner een narcist blijkt te zijn ?

Samen gestresst of samen in balans?

Bijna elke klant die ik spreek in mijn praktijk heeft een partner die steviger in zijn schoenen staat. Iemand die een meer nuchtere kijk op het leven heeft. Vaak is dat ook nodig. Veel klanten zijn hoogsensitief en zoeken veiligheid en stabiliteit in een meer nuchtere partner. Wanneer je als hoogsensitief persoon een hoogsensitieve partner hebt, heb je er immers een extra uitdaging bij. Hoe voorkom je dat je samen overprikkeld en samen gestresst raakt als je elkaar zo goed kan aanvoelen ? Er is altijd iemand nodig die wat sterker is. Dat kan zich afwisselen natuurlijk. De ene keer is de hoogsensitieve partner sterker, de andere keer de meer nuchtere partner. Op die manier kunnen beide partners zich veilig voelen in een relatie. En wanneer jij je veilig voelt, ben je niet alleen gelukkig, maar je maakt dan ook de snelste persoonlijke groei door.

“Narcistisch zijn of een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis hebben zijn twee aparte dingen. Tot op zekere hoogte gedraagt iedereen zich wel eens narcistisch. Dat wil niet zeggen dat je dan ook echt een stoornis hebt. Iemand die een stoornis heeft denkt en gedraagt zich letterlijk anders, dat gaat vaak veel dieper dan wanneer iemand bepaalde trekjes vertoont.”

Narcistisch of een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis ?

Narcistisch zijn of een Narcistische Persoonlijkheidsstoornis hebben zijn twee aparte dingen. Tot op zekere hoogte gedraagt iedereen zich wel eens narcistisch. Dat wil niet zeggen dat je dan ook echt een stoornis hebt. Iemand die een stoornis heeft denkt en gedraagt zich letterlijk anders, dat gaat vaak veel dieper dan wanneer iemand bepaalde trekjes vertoont. Met de volgende aanwijzingen help ik jou om te herkennen wanneer iemand zich narcistisch gedraagt.

aanwijzing 01 – een narcist streeft zijn eigen doel na

tip 01De grootste prioriteit van een narcist is het nastreven van roem, success, geld en macht. Vaak komt de relatie pas daarna. Wat in eerste instantie aantrekkelijk leek, het zelfvertrouwen, zijn sterke eigen wil, kan na verloop van tijd in een compleet ander daglicht komen te staan wanneer duidelijk wordt dat de relatie echt op de tweede plaats komt. Dan pas wordt duidelijk dat in alles wat hij doet, hijzelf eerst komt en al het andere daarna.

aanwijzing 02 – een narcist houdt van aandacht

tip 02

Een narcist houdt van aandacht en zal er altijd naar streven om die te krijgen. Ze vinden dat zij meer bijzonder zijn dan anderen en laten dat ook duidelijk merken. Ze willen graag bewonderd worden en genieten daar enorm van. Dat gebeurt soms ten koste van de mensen die hem dierbaar zijn.

Een verhaal wat ik ooit eens hoorde in mijn praktijk is dat van een narcistische vrouw die op bezoek was bij haar zus die op dat moment ernstig ziek was. De vrouw vond het zo vervelend dat haar zieke zus alle aandacht kreeg dat ze daar de hele dag plat op de bank heeft gelegen. Een narcist wordt snel jaloers. Ze was zo moe en zo ontdaan dat ze de aandacht wilde trekken door zelf ziek te zijn. De beste manier om met zo’n situatie om te gaan is door het zo te laten. Wanneer je het spelletje van de narcist onderbreekt en de illusie doet verdwijnen, zal de narcist dat niet zomaar accepteren en wellicht diep beledigd en briesend de kamer verlaten.

aanwijzing 03 – een narcist manipuleert

tip 03

Een narcist kan voor de buitenwereld heel charmant overkomen. Hij of zij kan de ideale partner lijken wanneer jullie samen naar een verjaardag gaan of wanneer er bezoek komt. Maar wanneer het bezoek weg is, blijkt zijn gedrag gespeeld te zijn. Het is een soort van spelletje voor hem omdat hij verslaafd is aan de aandacht die hij ermee krijgt. Hij laat zijn werkelijke zelf dus niet zien aan zijn omgeving en manipuleert de boel daarmee. Dat spelletje kan wel eens heel naar worden als je ruzie met hem hebt. Hij zal namelijk ook je hele omgeving erbij betrekken en ze een kant laten kiezen waardoor hij nog sterker en machtiger overkomt.

aanwijzing 04 – een narcist heeft een gebrek aan empathie

tip 04

Als je een narcist wijst op zijn fouten en hoe het je kwetst, zal hij in eerste instantie volhouden dat hij zelf niets verkeerd doet. Hij zal de bal meteen terugleggen bij jou. Hij kan zich niet in jouw verhaal inleven en zal zich alleen maar bedreigd voelen. Het ligt nooit aan hem, maar altijd aan jou. Wat helpt is hem niet te vertellen wat hij verkeerd doet, maar wat je nodig hebt. Vertellen wat hij verkeerd doet ziet hij als een persoonlijke aanval, het gooien van dartpijltjes. Vertellen wat je nodig hebt kan hem wel raken. Je profiteert dan van zijn drang naar aandacht. Je hebt hem nodig, hij zal ervan opleven.

aanwijzing 05 – een narcist is jaloers

tip 05

Er is jaloezie en afgunst. Jaloers zijn is normaal, het is een lichamelijke toestand waarin je graag zou willen wat de ander heeft, maar je het de ander wel nog gunt. Bij afgunst gun je het de ander niet. Er komen dan gedachten als “waarom jij wel en ik niet”. Er zijn relaties waarin de narcist zo’n macht heeft dat hij extreem jaloers wordt wanneer de vrouw met haar vriendinnen gaat stappen. Ze mogen dan niet weg zonder dat de narcist weet waar ze naar toe gaan, met wie en hoe laat ze weer thuis zijn. Uiteraard hoeft de narcist zelf geen verantwoording af te leggen. Hij mag gaan en staan waar hij wil, zonder overleg. Maar zijn partner moet zich vaak aan de regels houden die hij in het leven roept.

aanwijzing 06 – een narcist verbergt zijn werkelijke gevoelens

tip 06

Een narcist kan op twee manieren met zijn werkelijke gevoel omgaan. Een narcist is heel gevoelig voor afwijzing, voelt zich kwetsbaar en eenzaam. Wanneer hij kritiek ontvangt voelt dat voor hem dat je hem als persoon afwijst. Hij wordt er enorm onzeker van. De ene narcist laat die onzekere kant enorm naar de oppervlakte komen, terwijl de andere narcist het compleet uit zijn leven bant en het nooit zal toegeven. Het ontvangen van kritiek zal vaak resulteren in een emotionele uitbarsting. Bij degene die daar open over zijn kan dat verdriet zijn, bij degene die dat vaak verbergen kan dat boosheid zijn.

Het helpt voor jou als partner al enorm als je dit spelletje kan doorzien. Dat de narcist eigenlijk een spelletje speelt om zichzelf te beschermen alsof hij in feite roept : “doe me alsjeblieft geen pijn”.

“De belevingswereld van een narcist staat vaak loodrecht op die van een gevoelig persoon. De gevoelige persoon is heel empatisch en ziet dat als iets positiefs, terwijl de narcist niet in staat is om zich te verplaatsen in een ander en voornamelijk aan zichzelf denkt.”

hoe ga jij om met een narcist ?

In de weggever die ik op deze pagina met je deel, ga ik dieper in over hoe je het beste met een narcist kan omgaan. Voor nu wil ik je vertellen dat jij jezelf kan wapenen door regelmatig afstand te nemen. Dat kan al in je eigen huis door een eigen ruimte te claimen waar je naar toe kan gaan als het je even wat te veel wordt. Het kan ook door even een wandeling te maken, buiten, alleen.

Wat je enorm gaat helpen is om de narcist in een compleet ander daglicht te zetten. Realiseer je dat alle acties die hij onderneemt niet over jou gaan. Het gaat om het wanhopig vasthouden van aandacht en macht. Wanneer hij naar jou uithaalt, voel je dan niet persoonlijk aangevallen, maar realiseer je dat hij zich bedreigt voelt en dat hij in feite heel onzeker is. Dat gaat voor jouw beleving al veel veranderen. Je wapent jezelf op deze manier. Dat kan alleen als je voldoende tijd voor jezelf claimt en voldoende afstand neemt wanneer dat nodig is.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>