Hoe blijf ik overeind als mijn lichaam mij in de steek laat ? | Leef Intens

Hoe blijf ik overeind als mijn lichaam mij in de steek laat ?

Door Roel van Heel | dagritme & energie

mrt 12

’s Morgens vroeg op staan is moeilijk. Je merkt dat je hoofd zich meteen vult met allerlei gedachten, dingen die je moet doen en waar je de tijd vandaan moet halen om alles op tijd af te krijgen. Naast de vermoeidheid waarmee je elke dag opstaat, ben je kortaf, je hebt regelmatig hoofdpijn en pijn in je schouders. Je bent prikkelbaar. Je zit vast in een vicieuze cirkel waar je niet meer uit lijkt te komen. Toch beschikt jouw lichaam over een ingebouwd waarschuwings- en herstelmechanisme. Jouw lichaam is in feite heel goed in staat om zichzelf stabiel en in balans te houden, alleen lijkt dat systeem momenteel niet te werken. Hoe kan dat ?

op de automatische piloot

Voor een deel komt dat omdat we op de automatische piloot leven. De eerste zeven jaar van ons leven spiegelen we van alles uit onze omgeving en zijn we nog niet bewust van onze eigen ik, onze eigen dromen en verlangens. We nemen allerlei waarden, normen en meningen over uit onze omgeving. Als we aan het puberen zijn weten we heel goed wat er van ons verwacht wordt en hoe we ons moeten gedragen om ons geaccepteerd en gerespecteerd te voelen. Maar is dit het leven waarvoor je zelf gekozen hebt ? Of is dit het leven dat gevormd is door jouw omgeving ? Veel mensen komen er op latere leeftijd achter dat ze hun leven eigenlijk anders hadden willen inrichten en vinden het moeilijk om alsnog het roer om te gooien.

“als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, zul je altijd blijven krijgen wat je altijd al kreeg”

krampachtig in je comfort-zone blijven zitten

Dezelfde gedachten zullen altijd blijven leiden tot dezelfde emoties en gevoelens. Als we alles hetzelfde blijven doen zoals we dat altijd al gedaan hebben, zullen we ook altijd blijven krijgen wat we altijd al gekregen hebben. We vertellen onszelf dat wanneer iets goed voelt en iets goed blijft voelen we dat fijn vinden en we dat vooral zo moeten houden. Maar weet je ? Persoonlijke groei moet altijd een beetje pijn doen. In die veilige zone waar jij je in begeeft heb je elke hoek al verkend en heb je elke mogelijkheid al opgezocht. Daar ligt geen winst meer. In dat diepe zwarte gat, waar je niet in durft te springen, daar liggen de nieuwe mogelijkheden voor het oprapen. Maar dan moet je wel met je ogen dicht in het diepe durven springen !

zandpaden en snelwegen in je hoofd

zandpaden en snelwegen
Ons hoofd zit vol met zandpaden en snelwegen. Die verbindingen die we het meest gebruiken, onze gaven en talenten, veranderen vanzelf van zandpaden in snelwegen. Maar let op… alle zandpaden die je niet meer gebruikt worden opgeruimd!

Je hersenen maken in een rap tempo allerlei verbindingen aan. Deze verbindingen ontstaan doordat de ene zenuwcel zich verbindt met wel 40.000 andere zenuwcellen. Zo’n verbinding kun je vergelijken met een zandpaadje wat net is aangelegd. Wanneer je zo’n zandpaadje veel gebruikt zal het vanzelf uitgroeien tot een snelweg. Alle zandpaden en snelwegen samen vormen je neuraal netwerk ofwel neurocircuit genaamd. Dit is hoe jouw unieke netwerk wordt gevormd. Elke karaktereigenschap, gave en talent is in principe zo’n verbinding in je hersenen. Die eigenschappen die je het meest gebruikt worden snelwegen. Je hersenen zullen automatisch, zonder dat je het door hebt, deze snelwegen gebruiken en de zandpaadjes negeren.

“Je hersenen sturen je lichaam aan, maar luistert ook naar hoe je lichaam reageert. Wanneer je hersenen opmerken dat een gedachte niet overeenkomt met wat je voelt, zullen ze de gedachten aanpassen om het met elkaar overeen te laten komen.”

wat niet gebruikt wordt, wordt opgeruimd

Dit verklaart ook waarom sommige personen zo enorm met elkaar kunnen botsen. Je ziet vaak dat een hooggevoelig persoon nogal kan botsen met een narcistisch persoon. Wanneer je weet dat empathie, zichzelf in een ander kunnen verplaatsen, een snelweg is in het hoofd van de hooggevoelige persoon, verklaart dat veel over zijn manier van denken en handelen. Maar het verklaart ook veel als je weet dat diezelfde verbinding in het hoofd van de narcist is opgeruimd omdat hij hem niet gebruikte ! Empathie is in zijn hoofd nooit een snelweg geweest, maar een zandpaadje. Dat zandpaadje werd nooit bewandeld en dus is het overwoekerd met onkruid, net zolang totdat je hersenen het paadje voorgoed hebben opgeruimd. Nadat het is opgeruimd kan die verbinding nooit meer gemaakt worden !

wat kun je zelf doen om je natuurlijk waarschuwings- en herstelmechanisme te (her)activeren ?

tip 01 – hak knopen door en ga ervoor

tip 01

Realiseer je dat je lichaam al een hele tijd om aandacht schreeuwt, vaker dan dat jij nu denkt. De levensstijl die jij jezelf aangemeten hebt heeft er al die jaren voor gezorgd dat je op dit punt uitgekomen bent. Met diezelfde levensstijl zul je niet zomaar het roer om kunnen gooien. Neem jezelf voor om knopen door te hakken en actief aan de slag te gaan met je dagritme, gezond eten, op tijd naar bed, meer tijd voor jezelf en neem keuzes omdat jij dat zelf wil. Niet omdat je omgeving dat van je verwacht.

tip 02 – kies wat vaker bewust voor het zandpaadje

tip 02

Als je steeds dezelfde gedachten houdt, zullen ook steeds dezelfde snelwegen worden gebruikt. Als jij niet zelf bewust een keuze maakt, zullen je hersenen automatisch de snelwegen gebruiken. Daarom zal een hooggevoelig persoon altijd de “empathie snelweg” gebruiken en de narcist de “controle houden snelweg”. Om iets daadwerkelijk te kunnen veranderen zul je bewust moeten kiezen voor de zandpaadjes in je hoofd. Dat lukt alleen als je daar bewust voor kiest. Je zult dus dingen moeten doen die je spannend vindt, misschien wel spreken voor een grote groep mensen, duidelijker je grenzen aangeven of wat vaker nee zeggen tegen mensen die opdringerig kunnen zijn.

tip 03 – weet dat verandering in eerste instantie ongemakkelijk aanvoelt

tip 03

Zodra jij ervoor kiest om te veranderen, kies je ook vaker voor de zandpaadjes in je hoofd. Op het moment dat je merkt dat je met knikkende knieën een keuze moet maken, een keuze die je moeilijk vindt, is de makkelijkste manier om terug te keren en niets te doen. “Dat voelt beter”, zeggen we dan. Maar datgene wat op dit moment goed voelt, zal je geen verandering brengen. Realiseer je dat op het moment dat het ongemakkelijk begint te voelen, je lichaam actief bezig is met opruimen. Elke keer als jij je ongemakkelijk voelt, veranderen oude, belemmerende overtuigingen in kleine zandpaadjes. Hoe langer jij dat volhoudt, hoe sneller dat gaat en hoe sneller ze daadwerkelijk worden opgeruimd (voor altijd !

tip 04 – doe alsof

tip 04

Onderzoekster Amy Cuddy toonde aan dat niet alleen je hersenen je lichaam aansturen, maar dat je lichaam ook je hersenen kunnen aansturen! Gedachten sturen de auto’s aan die over de zandpaadjes en snelwegen rijden die in je hersenen en lichaam zijn aangemaakt. Je lichaam reageert met een emotie, een signaal wat uiteindelijk ook weer de hersenen bereikt. Wanneer er een verschil ontstaat tussen de gedachte die in je hoofd is ontstaan en de emotie die je lichaam voelt, zullen je hersenen deze discrepantie willen opheffen. Ze zullen uiteindelijk gedachten gaan maken die bij de lichamelijke emotie past.

In de praktijk betekent dit dat jij je hersenen goed kan foppen. Stel dat je bang bent om op een podium voor een grote groep mensen te spreken. Door toch op dat podium te gaan staan en je ongemakkelijk te voelen, kun jij je realiseren dat je in je hoofd bezig bent met het opruimen van belemmerende overtuigingen. Je kan nog een stap verder doen door jezelf te vertellen dat je heel goed in staat bent om voor een grote groep mensen te spreken (ook al voelt dat op dat moment helemaal niet zo). Door dit lang genoeg vol te houden en regelmatig met knikkende knieën op een podium te gaan staan, zullen je hersenen uiteindelijk dit signaal oppakken en bijhorende gedachten aanmaken. Op een gegeven moment kom je er “opeens” achter datje angst verdwenen is als sneeuw voor de zon !

tip 05 – doe vaker een “high power pose”

tip 05

Onderzoekster Amy Cuddy heeft naast haar onderzoek ook aangetoond dat je naast het doen alsof je een nog sterker signaal kan versturen naar je hersenen met bepaalde lichaamshoudingen. Ze onderscheidt een “high power pose” en een “low power pose”. Mensen die zich angstig en onzeker voelen, zullen zich kleiner maken en de neiging hebben om zich kleiner te maken (de “low power pose”). Mensen met meer zelfvertrouwen, die sterk en machtig overkomen hebben de neiging om zich groter te maken (de “high power pose”). Denk maar eens aan een middelbare schoolklas, waarin de populaire jongens en meisjes als vanzelf de “high power pose” aannemen en de minder populaire, meer verlegen jongens en meisjes als vanzelf de “low power pose” aannemen.

de "high power pose"
de “high power pose”

Haar theorie komt erop neer dat je met een high power pose je hersenen kan herprogrammeren om meer zelfvertrouwen uit te stralen en je uiteindelijk ook daadwerkelijk te gaan voelen ! Daar hoort dan wel bij dat je in het begin sterk het gevoel hebt dat je iedereen voor de gek houdt en dat het eigenlijk helemaal niet zo is. Maar… de aanhouder wint !

de "low power pose"
de “low power pose”

tip 06 – bekijk de volledige TED talk van Amy Cuddy

tip 06

Luister vooral eens naar het mooie verhaal van Amy Cuddy. Het heeft mij al enorm geïnspireerd ! Haar onderzoek sluit heel goed aan bij het onderzoek die andere wetenschappers hebben uitgevoerd waarbij ze de werking van je hersenen nauwkeurig hebben bestudeerd.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>