Het meest bizarre idee ooit... eerder opstaan als medicijn ? | Leef Intens

Het meest bizarre idee ooit… eerder opstaan als medicijn ?

Door Roel van Heel | dagritme & energie

mei 29

Stel je bent een avondmens. Je vind het heerlijk om in de avond nog even op het terras te zitten, terwijl je geniet van een glaasje wijn en de ondergaande zon. Even genieten van de rust en van het goede gesprek dat je voert met je partner. Ergens weet je dat je op tijd naar bed moet gaan, want je moet morgen vroeg weer op. En toch houdt iets je tegen. Je ligt er te laat in en elke ochtend voer je een enorme strijd om op tijd op te staan. In een half uur tijd moet je van alles doen. Opstaan, opfrissen, ontbijten, hond uit laten… en terwijl je snel je laatste boterham in je mond duwt, ben je rennend onderweg naar je auto. Ergens klopt er iets niet. Maar wat dan…? Zou eerder opstaan een oplossing zijn ?

Genieten van je avond en dan toch gestresst opstaan…?

Als je gevoelig van aard bent, heb je voldoende rust nodig om alle prikkels te kunnen verwerken. En natuurlijk geniet je als gevoelig persoon er dubbel van als je in de warme zon op een terras zit, terwijl de klok gewoon verder tikt. Maar je hebt ook voldoende nachtrust nodig om de volgende morgen weer fris op te staan. Tijdens je slaap ben je tegelijkertijd bezig om je stress te verwerken. Als je te veel stress hebt, doe je met een beetje pech geen oog dicht. Of misschien wordt je een aantal keer wakker en kun je je draai niet vinden. Te weinig slaap zorgt ervoor dat jij de onverwerkte stress van de dag ervoor ’s morgens weer gewoon met je mee neemt. En daar komen alle prikkels van de dag, die nog moet beginnen gewoon weer bij ! Voordat je het weet heb je een enorme achterstand opgebouwd, dat even een uurtje bijslapen ook niet meer werkt. Er gaat hier dan iets structureels fout.

Ook een flinke boost in je carrière heeft zo zijn prijs…

Als ik dan met de mensen uit mijn praktijk praat over hun avond- en ochtendritueel en hoe dat zonder twijfel aan elkaar gekoppeld is, beginnen ze vaak al te lachen. “Ja, maar ik ben een echt avondmens !”, zeggen ze dan. “Uiteraard”, zeg ik dan, “dat was ik ook. Maar eigenlijk is de term ‘avondmens’ een smoesje om vooral niet aan het dagelijkse ritme te sleutelen. Daar weet ik als ‘avondmens’ alles van !”. Ook ik heb jarenlang zeer ongezond geleefd. Ik stond vroeg op, altijd te laat, drukte de wekker een aantal keer uit voordat ik opstond. Hierdoor was mijn ochtendritueel een echt drama. Het ontbijt sloeg ik vaak over en half gestresst en moe, stapte ik in de auto. Achteraf had ik beter moeten weten. Als je gevoelig bent voor de prikkels om je heen, weet je dat je op tijd rust moet nemen. Jouw gave en talent om alles op te pikken, ook wat niet gezegd wordt, en wat alleen via non-verbale communicatie wordt uitgezonden is een mooie gave die jouw carrière een flinke boost kan geven. Maar die flinke boost heeft ook een prijs. Verplicht tijd voor jezelf nemen, elke dag. Ook al heb je er geen zin in. Bovendien, als je de tijd voor jezelf niet neemt, met alle slim bedachte redenen die je daarvoor kan verzinnen, wordt er wel op andere manier duidelijk gemaakt dat je over je eigen grenzen bent gegaan.

Eerder opstaan, wat een bizar idee !

Toen Sandra me vertelde dat ze bezig is met een nieuwe ontspanningstraining en dat ze voortaan vroeg ging opstaan, om 6 uur maar liefst, was ik degene die haar het hardste uitlachte. Ik vond het een bizar idee om jezelf zo te pijnigen om zo vroeg op te staan…! Dat hou je toch nooit vol ?! En dus liet ik haar haar gang gaan, en hoorde ik rustig haar verhalen aan over hoe geweldig het was om buiten met de hond te lopen terwijl iedereen nog in zijn bed lag. Over hoe heerlijk het is om de dag te beginnen met een kopje thee en een aantal flesjes essentiële olie. Bovendien doe je elke ochtend een ontspanningsoefening, waardoor je de dag met veel rust begint. Maar toch… de gesprekken die ik met Sandra voerde over haar nieuwe passie maakte wel het een en ander in mij los. Hele verhalen over te hoge cortisol gehaltes en hoeveel stress je niet opbouwt door elke keer weer op snooze te drukken, bleven me wel bij. Ik moest uiteindelijk toch toegeven dat mijn dagelijks ritme, zeker met mijn onverzadelijke neiging tot perfectionisme, nogal een chaos was. En ergens, diep van binnen, wist ik heel goed dat ik er vroeg of laat toch iets aan moest doen.

Toch maar op zoek naar mijn eigen ochtendritueel

Na een aantal weken dacht ik bij mezelf… “doe eens gek, ik ga het gewoon proberen”. Ik stond tegelijkertijd met Sandra op, om 6 uur ’s morgens. In eerste instantie deed ik braaf wat Sandra ook deed. Kopje thee, zakje SOUL, essentiële olietjes onder mijn voeten smeren, ontspanningsoefening. Het leek wel alsof ik uren bezig was, alleen al met het ochtendritueel, terwijl alles bij elkaar niet eens een uurtje duurde. De eerste twee weken waren pittig, mijn hele ritme stond op zijn kop. Maar na twee weken keerde langzaam de rust terug. Mijn hele dagritme is twee uur naar voren geschoven. En geloof het of niet, ik was op een geven moment om 06:00u klaar wakker, en ik werd ook echt moe rond 22:00u ! Hoe bizar ! En die rust die je in de ochtend ervaart, neem je inderdaad mee de rest van de dag in. Langzaam maar zeker begon ik ook mijn eigen voordelen te zien.

Later ben ik er mijn eigen draai aan gaan geven. Ik werk in mijn praktijk veel met de wet van de aantrekkingskracht. Ik ben mijn eigen affirmaties gaan schrijven en lees die elke ochtend nog even door. Ook het beroemde dagboekje, wat ik ook in mijn trainingen gebruik en adviseer, haalde ik weer te voorschijn. Ik ben mijn eigen meditatievorm gaan zoeken, de houding, de muziek de duur, precies wat ik prettig vind en wat bij mij past. Weer later ben ik het gaan uitbreiden met een lange wandeling met de hond, of een half uurtje hardlopen. Als ik nu kijk wat het doet, en zeker wat het doet als ik het in het weekend ook maar een dagje oversla, wil ik nooit meer terug !

Zorg voor jezelf

Als gevoelig persoon krijg je alles mee. Je ziet alles en je hoort alles. Empathie is een hele mooie eigenschap, doordat onze zintuigen zo scherp zijn afgesteld kunnen we precies aanvoelen wat de ander nodig heeft. Niet iedereen kan dat ! Maar om deze eigenschappen ook echt als iets positiefs te kunnen zien, en ze op een positieve manier te kunnen toepassen moeten we er wel voor zorgen dat het op een gegeven moment weer rustig wordt in ons hoofd. Op momenten dat het superdruk is op je werk en er allerlei mensen van alles van je verwachten, moet je je ook weer kunnen realiseren dat jij je uiterste best doet, en dat de stress die andere mensen uitstralen niet van jou is (en dus ook niet zo belangrijk). Op momenten dat je op een verjaardag een rotopmerking naar je hoofd geslingerd krijgt door een familielid die wat afgunstig lijkt, moet het rustig genoeg zijn in je hoofd om te kunnen denken dat die opmerking meer zegt over de ander dan dat het überhaupt iets zegt over jou. Dat gaat niet als je niet voldoende rust neemt. En daarom is het ochtendritueel zo belangrijk ! Bijna elke klant die ik dit vertel begint hard te lachen. Uiteraard begint het stemmetje in je hoofd dan te steigeren als een paard die opeens op zijn achterbenen gaat staan. En natuurlijk roept hij “ja, maar dat kunnen wij helemaal niet”, of “ja misschien…”, of “…moeten we dat maar eens proberen”. Maar proberen lukt niet, zeg ik dan altijd. Een leven met meer vrijheid, minder stress en meer ontspanning krijg je niet voor niets. Voor iedereen die zich moeite wil doen, is het paradijs slechts een aantal stappen buiten handbereik.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>