Het stripverhaal | Leef Intens

Het stripverhaal

Door Roel van Heel | stress verminderen

jul 14

Ik heb een cliëntje in mijn praktijk die het moeilijk vind om te praten in de klas. “Soms is het zo druk in de klas”, zegt ze, “dan durf ik gewoon niet te praten”. Ik had al diverse gesprekken met haar gevoerd, en haar diverse oefeningen gegeven, maar ze bleef het moeilijk vinden. Ik bleef er over nadenken, peinzend, hoe kon ik haar nu het beste helpen ? Als ik in de auto zit, kan ik hier het beste over nadenken. Dan bruist het vaak weer en stromen de ideeën vanzelf binnen. Mijn eerste ingeving was, ik ga de situatie die zij moeilijk vind tekenen. Kinderen zijn vaak beelddenkers, en de stof komt vaak beter aan als ik het met haar teken. Laat ik het dan ook in een soort stripverhaal gieten, een verhaal dat niet over het clientje zelf gaat, maar een fictief personage, “Lizzy”.

01-lizzy-lunchafspraakjeWe gingen samen aan tafel zitten, en ik vertelde alleen dat we iets nieuws gingen doen. Ik zag aan de blik in haar ogen dat ze zoiets wilde zeggen als “ha nee hè, moeten we nu alweer gaan praten…?”, maar nieuwsgierig schoof ze aan. Ik begon met tekenen van het eerste plaatje. Hoofdje, romp, haren. “Er moeten ook nog ogen bij”, riep ze enthousiast, “met pupillen erin. Ze heeft een roze jurk aan”. In een paar zetten was het personage “Lizzy” geboren. Nu ging ik de situatie schetsen waarvan het clientje aangaf moeite mee te hebben, Lizzy wil een lunchafspraakje maken op school. Ik vroeg haar, wat zou er door Lizzy heen gaan als ze een klasgenootje gaat vragen of ze mee mag eten in de lunchpauze ? “Ja, ze vind het stom op te vragen”, riep ze. “Maar ergens is het ook wel leuk”. Lizzy kreeg dus twee tekstballonnetjes, een met een engeltje, die haar gevoel vertegenwoordigd, en een met een duiveltje, die het stemmetje in haar hoofd vertegenwoordigd. Deze stemmetjes zorgen voor de tweestrijd waarin Lizzy, en vele andere hooggevoelige kinderen, dagelijks in verkeren. Het engeltje noemen we “mevrouw gevoel”, het duiveltje “mr mind”. “Wat zegt mevrouw gevoel dan ?”, vroeg ik. “Nou, zij moedigt Lizzy aan, vertelt ze dat ze het wel kan en dat ze het gewoon moet doen! En Mr Mind dan?”, vroeg ik weer. “Ja, hij zegt dat we het niet moeten doen, hij vind het stom.”. En zo werd het tweede plaatje van de strip geboren.

Moed bij elkaar rapen

Lizzy raapte de moed bij elkaar en vroeg haar klasgenootje toch om af te spreken voor de lunch. Maar het klasgenootje kon niet. Afwijzing blijft iets wat gevoelige kinderen erg moeilijk vinden. Soms lijken er dan ook duizenden gedachten voorbij te komen. Ik vroeg het clientje, wat er nu gebeurde met Lizzy. Ze moest even nadenken. “Oh jee, de anderen kunnen vast ook niet!”, riep ze blij. En er verscheen een tekstballonnetje met mr mind. “En verder..? Mevrouw gevoel zegt “Kom we proberen het gewoon nog een keer!”. Zodoende verschenen er vele tekstballonnetjes om Lizzy heen. Zoveel dat je er soms gek van wordt.

Niet… of toch wel ?

“Oke…”, begon ik langzaam. “Wat gaat Lizzy nu doen? Nou, heel simpel. Ze gaat het echt niet doen. Mr Mind zegt dat het geen goed idee is om nu nog te praten”. We kwamen nu dus aan bij het echte onderliggende probleem. “Lizzy kan dus kiezen tussen twee opties. Of ze kiest ervoor om Mr Mind te volgen. Ze gaat zich dan verdrietig voelen, wordt boos, is teleurgesteld (ik liet het clientje dit zelf benoemen). Of ze kiest ervoor om Mevrouw Gevoel te volgen. Ze gaat zich dan blij voelen, vrolijk, en krijgt een “YESSS!!!!” gevoel. Want als je iets doet wat je niet durft, maar je doet het gewoon toch, kun je je extra goed voelen na afloop. Waarom zou Lizzy nu dan voor Mr Mind kiezen, met al die negativiteit, als ze ook voor de leuke dingen kan kiezen?”. Toen was het stil. Alsof ze wilde zeggen… “Damn… daar zit iets in!”. En ja hoor, “opeens” was ze helemaal om. “Lizzy gaat het gewoon toch doen!”.

Vastbeslotenheid

Ik probeer bij al mijn klanten in de praktijk, mijn vinger te leggen op dat gevoel. De vastbeslotenheid om dingen anders te gaan doen. Het gevoel dat je het nu echt beu bent, en dat je dingen eens wil veranderen. Dat het stemmetje in je hoofd te vaak de controle overneemt en niet altijd de goede keuzes maakt. Kies voor je gevoel! Dit clientje was na deze sessie zo vastbesloten om dingen anders te doen, dat ze bergen heeft verzet. Ze ging weer dingen doen die ze anders niet zou doen. Hulp vragen aan papa en mama waren ook onderdeel van de oplossing. “Maar dat ga ik echt niet doen!”, riep ze enthousiast… “Dat kan ik echt wel zelf!”.

Wonderen !

Ik heb inmiddels de techniek van het stripverhaal op meerdere kinderen toegepast, en het doet wonderen. Veel kinderen zijn beelddenkers, een stripverhaaltje helpt dat heel goed bij. Verder is het voor de kinderen heel fijn om eens niet over zichzelf te praten, maar over Lizzy. Hoe Lizzy het doet en wat ze allemaal wel en niet zou doen. Het kind kan dan zelf Lizzy adviseren en met handige oplossingen komen. Het mooie was dat dit clientje van angstig en verlegen veranderde in een enthousiast, blij en zeer vastbesloten meisje. Mooi om te zien.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>