Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind? | Leef Intens

Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind?

Door Roel van Heel | opvoeding

nov 03

Stel je zoon wordt 4. Meteen na zijn verjaardag moet hij opeens naar school. Vanuit de beschermde, veilige omgeving, lekker bij mama in de buurt, moet hij opeens naar school. In een lokaal zitten met 25 kinderen en 1 juf die hij niet kent. Als moeder mag je een paar minuutjes bij je zoon blijven en moet je daarna snel weer gaan, “anders maak je het alleen maar erger voor je zoon”, wordt er gezegd. Je zoon blijft verward achter. Waar is mama nou? Waarom gaat ze nu weg ? Waarom laat ze me achter bij allerlei mensen die ik niet ken? En het eerste half uur is complete chaos. Allerlei vreemde moeders die binnenkomen, andere kinderen die soms huilend de klas in worden gebracht, al dat lawaai…. Hoe ga ik om met mijn hooggevoelig kind?

Vervolgens wordt je zoon uitgebreid geobserveerd en geanalyseerd. Hoe reageert hij op de andere kinderen in de groep? Steekt hij wel zijn vinger op als hij iets wil vragen? Is hij sociaal ? Hij is toch zeker wel slim ? Is hij wel toe aan groep 1 ? Soms kijkt de intern begeleider op school ook nog mee. Papa en mama wachten gespannen af hoe zoonlief presteert op school. Bij het ophalen van zoonlief, wordt er op het schoolplein uitgebreid besproken wat zoonlief allemaal wel en niet kan, en wordt hij uitgebreid vergeleken met de andere kinderen uit de klas.

Vanuit de ogen van je kind

Probeer het eens te bekijken vanuit de ogen van je kind. Hoe is het voor hem, om deze belangrijke mijlpaal in zijn leven, te beleven? Hoe ziet zijn belevingswereld eruit? Veel ouders realiseren zich niet hoe spannend deze periode voor een gevoelig kind kan zijn. Mensen die in mijn praktijk vragen ook vaak aan mij hoe ze met hun gevoelig kind moeten omgaan. Het eerste wat ik daarop zeg, is dat je je kind in een comfortzone plaatst. Leg geen druk op je kind. De buitenwereld, waar hij opeens wordt ingegooid is al spannend genoeg. Als hij thuiskomt, moet het ontspannen zijn. Je zoon kan niet overal op zijn tenen blijven lopen. Zijn thuisbasis moet ontspannen zijn, hij presteert het beste, als hij thuis kan ontladen. Zichzelf mag zijn, even zijn stress mag botvieren in een huilbui. Een huilbui voor een gevoelig kind is niet meer als een manier om zijn stress uit zijn lichaam te laten vloeien. En waarom zeggen wij, gestresste ouders, dan dat hij moet ophouden met huilen? Terwijl hij eigenlijk juist goed bezig is? Vaak los je zijn problemen snel op door hem gewoon even op schoot te nemen en hem even te laten uitrazen. Even het signaal dat het mag, dat het goed is. Vijf minuten later voelt hij zich meestal alweer veel beter.

Comfortzone

In een comfortzone plaatsen betekent ook dat je je zoon het gevoel geeft dat hij goed is zoals hij is. Hij hoeft niet anders te zijn. Op school wordt hij blootgesteld aan een CITO toets, willen leraren en intern begeleiders hem vaak sociaal, extravert maken. Maar misschien past dat wel niet bij je zoon. Waarom mag hij niet gewoon zichzelf zijn en wordt hij daarin niet gewoon geaccepteerd zoals ieder ander kind? Wat geweldig is voor je kind, is dat jij als gevoelige ouder (want hooggevoelig zijn is genetisch uiteraard), open bent in jouw ervaringen. Hoe was jij zelf als kind? En hoe heb jij geleerd om ermee om te gaan? Dan krijgt je zoon het signaal dat hij niet alleen is, en dat andere mensen ook zo zijn. Misschien kan opa of oma ook vertellen hoe dat bij hun ging, of kan je hartsvriendin een boekje open doen over haar gevoeligheid.

Praat met de leerkracht en/of intern begeleider

Soms is het raadzaam om met de leerkracht en/of intern begeleider te gaan praten. Vertel wat er aan de hand is met je zoon. Maar doe vantevoren eerst wat onderzoek. Stichting LiHSK heeft veel informatie over hooggevoelige kinderen in het onderwijs. Er is veel informatie te vinden over gevoelige kinderen in het onderwijs. Je kan contact opnemen met een kindercoach (vanaf begin 2015 ook beschikbaar als dienst bij Leef Intens). En daarna, gewapend met kennis en het feit dat jijzelf het beste weet hoe je zoon in elkar zit, stap je naar de leerkracht en intern begeleider, en neem je zelf de controle over de voortgang van je kind.

Andere plek in de klas…?

Zo kun je een andere plek in de klas bemachtigen. Bij het raam of aan de buitenkant van de groep is vaak fijner voor gevoelige kinderen, omdat ze dan niet de blikken van andere kinderen in hun rug voelen branden. CITO toetsen zijn vaak lastig omdat de kinderen een groot vel vol met opgaven moeten maken. Dek delen van de toets af zodat het makkelijker wordt. Je kan afspreken dat je kind bij een toets een iets meer geisoleerde plcoek in de klas krijgt, zodat hij zich beter kan concentreren en niet zo snel afgeleid wordt. In meer extreme situaties kun je ervoor kiezen dat je kind een andere leerkracht krijgt. Mocht dat allemaal niet helpen, kun je altijd nog op zoek gaan naar een school die je verhaal wel serieus neemt.

Je kan veel zelf doen

Er is dus veel zelf te doen als je kind veel moeite heeft met de school of klas waar hij naar toe gaat. Realiseer je dat je zelf als ouder je kind het beste kent. Geef hem thuis een stabiele basis, waar hij altijd zichzelf mag zijn. Vanuit die stabiele basis kun je hem helpen, hem begeleiden om de spannende buitenwereld tegemoet te gaan. Eventueel neem je er een kindercoach bij. Met veel rust, begrip en respect kom je dan een heel eind.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>