Hoe ga je om met een narcist ? | Leef Intens

Hoe ga je om met een narcist ?

Door Roel van Heel | narcisme

feb 19

Het is frustrerend wanneer een narcist naar de buitenwereld zo lief en charmant is, terwijl jij als enige lijkt te weten hoe de narcist 180 graden kan omdraaien zodra het bezoek weer weg is. De belevingswereld van een narcist kan loodrecht op die van jou staan, en als jij je daar niet tegen wapent, kan het behoorlijk veel energie kosten. Hoe zorg je ervoor dat het jou minder raakt en dat zijn spelletjes minder grip op je krijgen ?

Narcistische trekjes kunnen voor vreemde situaties zorgen

Ik had ooit een vriendin met narcistische trekjes. Mijn vrouw en ik hadden net ons huis gekocht waar we nu in wonen en de zomer brak aan. Wij kochten een grote parasol met een betonnen voet. Die parasol kon je allen kanten opdraaien zodat je in elk gedeelte van de tuin schaduw kon maken. Mijn vriendin kwam langs en nam de parasol in haar op. Dat was ook niet zo moeilijk, want je kon er letterlijk niet omheen lopen zonder dat je hem zag. Eerst riep ze nog dingen als “oh wat een mooie parasol” en vroeg ze hoe duur die was. Daarna eindigde abrupt het gesprek met de opmerking “oh… ik zou hem niet willen”. En daar was het gesprek mee afgerond. Later bleek dat ze een cadeautje mee had genomen, die alleen voor mijn vrouw bestemd was. Er zat een kaartje bij met de tekst : “alleen voor Sandra”. Een vreemd signaal, vond ik destijds.

“Het gedrag van een narcist zegt vaak veel meer over zijn eigen manier van denken en leven dat het iets over jou zegt. Wanneer jij je dit realiseert en het niet persoonlijk aantrekt, worden dingen opeens veel makkelijker.”

Horen wat er wel maar ook wat er niet gezegd wordt

Op deze manier gebeurde er door de jaren heen veel van zulke dingen. Zo vond de vriendin dat we een mooie keuken hadden en vertelde ze dat ook aan andere vriendinnen, maar liet ze dat onszelf nooit weten. We hoorden het toevallig wanneer we de andere vriendinnen eens spraken. Het waren situaties waar ik met mijn verscherpte zintuigen ook zag wat die vriendin niet zag. Het was net alsof de vriendin doorpraatte in mijn hoofd en de zinnen die ze uitsprak maar half uitsprak. Wanneer ze zei, “ik zou het niet willen…”, werd de zin in mijn hoofd afgemaakt. Hij eindigde dan bijvoorbeeld met “…omdat ik hem niet kan betalen”. Wanneer we via via over de keuken hoorden, werd de zin in mijn hoofd afgemaakt met “…ik wou dat ik zo’n mooie keuken had”. Op de een of andere manier kon de betreffende vriendin niet blij voor ons zijn maar was ze voornamelijk bezig met wat wij wel hadden en zij niet.

Tips hoe om te gaan met een narcist

In eerste instantie stoorde ik me er enorm aan, de negativiteit die ze veroorzaakte en die ze uitstraalde. Je kon er gewoon nooit omheen en het speelde regelmatig. Toch heb ik door de jaren heen geleerd hoe je met dominerende en narcistische persoonlijkheden moet omgaan. Graag deel ik mijn tips met jullie.

Tip 01 – Trek het je niet persoonlijk aan

tip 01

Ik weet dat deze tip nogal makkelijk klinkt. Trek het je niet persoonlijk aan, terwijl de woorden van een narcist die niet lekker in zijn vel zit nogal pijnlijk en hard kunnen aankomen. Probeer anders naar de situatie te kijken. Een narcist is van nature heel onzeker en verbergt die onzekerheid door van zich af te bijten en het probleem bij iemand anders neer te leggen. Bij jou dus. Het is alleen de vraag of jij zijn spelletje doorziet en of je er nog intrapt. Het helpt mij om te denken dat wanneer een narcist aanvalt, hem te zien als een klein kind wat stampvoetend in de woonkamer staat om het zijn zin niet krijgt. Dat zorgt ervoor dat ik wat meer afstand kan nemen van de narcist en als het ware een pauze inlas voordat ik op hem reageer. Tijdens die pauze kan ik me realiseren dat de hele voorstelling niet over mij gaat, maar over zijn onzekerheid.

“Een narcist wil graag machtig overkomen en handelt daar ook vaak naar. Wat hij niet door heeft is dat hij dan ook juist laat zien hoe onzeker hij is en hoe hij uit wanhoop die illusie overeind probeert te houden.”

Tip 02 – Jouw of zijn belevingswereld ?

tip 02

Het minder persoonlijk aantrekken van een aanval door een narcist wordt al veel makkelijker als je door hebt wat hij doet. Een narcist wil altijd machtig en krachtig overkomen en doet zich soms anders voor dan dat hij is. Wat hij niet doorheeft is dat hij met zijn aanval juist zijn onzekerheid laat zien. Wat hij op dat moment doet is een stukje van zijn belevingswereld laten zien aan jou. Hij laat zien hoe hij tegen de wereld aankijkt, en dat is op dat moment niet zo heel positief. Laat het voor jou een trigger zijn. Hoe vervelend en misschien wel zielig het is dat hij elke dag zo door het leven moet gaan. Een trigger die jou vertelt hoe moeilijk hij het zichzelf maakt terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Wees blij dat jouw belevingswereld er heel anders uit ziet en dat jij waarschijnlijk veel vaker gelukkig bent dan dat hij dat op deze manier is.

Tip 03 – Laat je nooit dwingen een keuze te maken

tip 03

Een narcist weet precies waar jouw zwakke plek ligt. Hij zal daar ook zeker gebruik van maken als hem dat uit komt. Wanneer jij hem ook maar één vinger geeft, zal hij al snel je hele arm pakken. Tijdens een confrontatie weet hij dat jij het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven. Het komt hem goed uit om juist in dat moment van verwarring jou keuzes te laten maken omdat die keuzes op dat moment waarschijnlijk in zijn voordeel gaan uitvallen. Neem je daarom voor om nooit een keuze te maken tijdens een confrontatie. Zeg eerder dingen als : “Weet je, je hebt een goed punt. Ik ga er nog even over nadenken en kom er later op terug” of “Ik geef je vanavond mijn antwoord”. Stel het moment van beslissing uit zodat jij weer kan kalmeren en in een rustig moment een beslissing kan nemen waar je voor 200% achter kan staan.

“Wanneer je omgaat met een Narcist is het nog belangrijker om jezelf te wapenen tegen stress. Dat doe je door voldoende herstelmomenten in te lassen en door te leren om anders tegen situaties aan te kijken.”

Tip 04 – Las voldoende herstelmomenten in

tip 04

Als je jouw narcist te veel tegenkomt en te weinig herstelmomenten voor jezelf kiest, wordt het steeds moeilijker om weerstand te bieden en je eigen grenzen te trekken. Claim daarom een ruimte in huis waar jij je kan terugtrekken en je eigen hobby’s kan uitoefenen of gewoon een ontspanningsoefening kan doen. Ga wat vaker wandelen buiten, in de natuur, of laat je hond wat vaker uit. Het zijn juist deze momenten die je ruimte geven waardoor je weer kan realiseren wat jij zelf wil en welke keuzes goed bij jou passen.

Tip 05 – Vertel wat je nodig hebt in plaats van wat je voelt

tip 05

Als je met een narcist praat over je gevoel, kun je bijna beter tegen een boom in het park gaan praten. Een narcist kan zich niet inleven in jouw situatie, die vaardigheid heeft hij gewoon niet. In plaats daarvan kun je beter vertellen wat je nodig hebt om je relatie te verbeteren, zoals de herstelmomenten uit tip 4.

“Wanneer je omgaat me een Narcist doe je er goed aan om je te omringen met mensen die je iets positiefs brengen. Op die manier versterk jij je eigen zelfvertrouwen en is het makkelijker om overeind te blijven staan.”

Tip 06 – Verdiep je in zijn stoornis

tip 06

Kennis is macht. Wanneer jij nog meer weet over hoe en waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt, hoe makkelijker het voor jou wordt om daar mee om te gaan. Volg een online training, volg webinars, lezingen, lees boeken… er zijn vele manieren waarop jij kennis kan opdoen zodat je er beter mee kan om gaan.

Tip 07 – Volg zelf een anti-stress training

Het belangrijkste van alles is nog dat jij leert om je grenzen aan te geven. Wanneer jij stevig in je schoenen staat en weet hoe jij meer bij jezelf kan blijven, kan de narcist je nog zo vaak aanvallen. Jij blijft dan gewoon rechtop staan omdat jij weet dat het niet over jou gaat, jij trekt het je niet persoonlijk aan en jij weet wat je moet doen om rustig te blijven. Volg daarom een training die je met stress leert omgaan, die je helpt om een nieuwe levensstijl aan te meten die voornamelijk bij jou past.

wapen jezelf tegen de storm !
Wapen jezelf tegen de storm !

Wanneer je dichtbij een narcist staat, of het nu je vader, moeder of partner is, is de enige echte oplossing om jezelf te wapenen tegen stress. Zie het als een boom. Als jij met je wortels stevig en diep de grond in schiet, kan de storm die af en toe voorbij raast nog zo hard gaan, jouw boom blijft gewoon overeind staan. Je zal dus aan de ene kant moeten leren om goed in contact te staan met je lichaam zodat je stress op tijd kan herkennen en er op tijd mee kan afrekenen. Aan de andere kant zul je moeten leren om anders tegen dingen aan te kijken zodat dingen vele malen makkelijker worden en jij ze in een ander daglicht kan plaatsen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je nog even verder sparren ? Dat kan altijd natuurlijk. Stuur me een persoonlijk berichtje door een e-mailtje te sturen naar roel@leefintens.com en we plannen een half uurtje in. Ik help je graag !

meer informatie

Doe mee aan deHerken je dat, dat je constant moe bent en niet meer kan bijtanken ? Dat je allerlei lichamelijke klachten ervaart en dat je voor je gevoel alles hebt gedaan wat je kan doen ? Raak je gefrustreerd omdat het anderen wel lijkt te lukken, maar jou niet, terwijl je er zoveel moeite voor doet ? In de "skip je dip" challenge, die 5 dagen duurt help ik jou op weg om voor eens en altijd een halt toe te roepen aan de dip die je nu ervaart. Om te stoppen met jojo-en en voor eens en altijd af te rekenen met stress zonder dat je terugvalt in je oude gewoonten !

Tijdens de 5 daagse krijg je elke dag een opdracht van me, die je thuis of op je werk kan uitvoeren. In de avond krijg je nog meer waardevolle informatie van me en kun jij je eigen vragen stellen zodat je nog sneller en nog harder groeit ! Doe je mee ? Voor meer informatie klik je op onderstaande knop of klik je op de volgende link: https://www.leefintens.com/skip-je-dip/.

>

Wil jij ook eindelijk rust in je hoofd ?

Meld je dan aan voor mijn wekelijkse tips per mail en ontvang mijn e-book gratis !