Hoe het aangeven van je grenzen jou een beter mens maakt ! | Leef Intens

Hoe het aangeven van je grenzen jou een beter mens maakt !

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 14

Toen ik nog een kleine jongen was had ik nog geen idee wat grenzen waren en dat anderen erover heen konden walsen. Mijn broer is drie jaar ouder en vond het maar wat leuk om me te plagen. Hij had een keer van het zoldertje een hamer op mijn hoofd laten vallen. Tijdens het “masseren”, mijn hoofd tegen de rand van de verwarming gestoten. En zo volgden er nog veel meer van zulke dingen. Natuurlijk is het normaal dat broertjes en zusjes onderling wel eens ruzie maken, elkaar plagen en zelfs het bloed onder elkaars nagels vandaan kunnen peuteren. Ik vond het als kleine man maar wat leuk als mijn grote broer met mij wilde spelen. Ik had geen idee van grenzen en dat ik ze eigenlijk zou moeten bewaken. Maar ik zie het ook bij veel (hoog)gevoelige volwassenen. Vele gevoelige volwassenen zijn heel empatisch, heel zorgzaam, staan altijd klaar voor anderen, helpen anderen graag… maar vergeten zichzelf wel eens en accepteren wellicht te veel van de mensen om hun heen. Hoe gaat dat bij jou ?

Hoe je omgaat met je grenzen zit ook in je aard

Bij mijn kinderen kan ik heel goed zien hoe zij met hun grenzen omgaan. Mijn dochter is prikkelmijdend van aard en zal zich veel moeite doen om zoveel mogelijk conflicten te vermijden. Ze houdt er gewoon niet van. Zij zal ook nooit andere kinderen kwetsen met woorden, of door te duwen of te slaan. Als geen ander voelt zij aan wat het andere kind voelt als het gekwetst wordt door een ander kind uit de klas. Zij zal daarom niet snel over de grenzen van de ander heen gaan, omdat zij die grens van tevoren al haarscherp kan zien.

Grenzen bij een prikkelzoeker

Mijn zoon is prikkelzoekend van aard. Hij kan ook heel goed aanvoelen wat de andere kinderen uit de klas voelen, maar houdt zich daar iets minder mee bezig dan mijn dochter. Op momenten dat hij overprikkeld raakt kan hij snel boos worden. Het is dan net alsof hij dan een rode waas voor zijn ogen heeft. Hij stopt dan met nadenken en kan dan soms wel eens een ander kind gaan duwen. Doordat hij op dat moment even niet nadenkt, is hij ook niet bezig met de beleving van de ander. Hij ziet de grenzen van de ander dan even niet, en zal in zijn moment van kortsluiting wellicht over die grens heen gaan.

Iedereen is in mindere of meerdere mate een prikkelmijder of een prikkelzoeker. De mate waarin je prikkels opzoekt zegt veel over hoe jij met je eigen grenzen omgaat, maar ook zeker hoe jij met de grenzen van een ander omgaat. Ik was vroeger een echte prikkelmijder, net zoals mijn dochter nu is. Maar door de jaren heen heb ik zoveel geleerd dat ik langzaam ben uitgegroeid tot een goede mix, met zowel prikkelmijdende als prikkelzoekende kanten.

Vervelende mensen en sensaties om je heen ?

Ik had ooit een vrouw in mijn praktijk, een vrouw met een geweldig mooie uitstraling. Ze was duidelijk heel betrokken met de mensen om haar heen en wilde iedereen graag helpen. Dat sierde haar enorm ! Maar tijdens een van mijn bijeenkomsten waar we aandacht besteden aan waar jou grenzen liggen, werd ze geconfronteerd met het feit dat het voor veel mensen toch wel vrij makkelijk was om haar grens te overschrijden. Ze werd er opeens mee geconfronteerd dat dat niet ligt aan de ander die jouw grens over wil gaan, maar dat ze dat zelf toestond ! En met dat besef begint een beter leven. Heb je bijvoorbeeld ruzie op je werk met een collega ? Je hebt er last van omdat jij het toestaat dat je er last van hebt. Die collega gaat niet zomaar weg. En als hij weggaat, komt er wel een andere collega voor in de plaats die vervelend is. Vervelende mensen zijn er altijd ! Het gaat erom hoe jij ermee omgaat. En jij kan leren om bij jezelf te blijven en allerlei technieken toe te passen zodat je minder last hebt van die storende sensaties van buitenaf.

Aan jezelf denken lijkt soms egoïstisch

Het sierde de vrouw enorm dat ze zo met andere mensen begaan is. Maar deze vrouw zat aan het einde van de dag ook uitgeput op de bank. Het voelde voor deze vrouw heel egoïstisch om eerst aan jezelf te denken en dan pas aan de ander. Je maakt dan je buitenwereld belangrijker dan jezelf. Maar wat heeft jouw buitenwereld aan je, als jij uitgeput, moe en gestresst bent ? Wat denk je dat er gebeurt als jij rustig bent, kalm, en weer iets moois uitstraalt ? Je eigen gezin pikt het op, de mensen om je heen merken dat je anders bent. Mensen willen graag in jouw buurt zijn omdat je zo relaxt bent. Door er eerst voor jezelf te zijn, heb je een vele betere invloed op de mensen om je heen. Je zal merken dat je dan alles hebt wat je hartje begeert… je kan EN begaan zijn met de mensen om je heen EN je raakt niet langer uitgeput, moe en gestresst. Last dus voldoende tijd voor jezelf in. Altijd !

En toch voel je dan wat weerstand…

Aan jezelf denken en tijd voor jezelf nemen is niet altijd makkelijk. Ken je dat, dat als je gaat zitten, het stemmetje in je hoofd zegt dat je nog zooooveel moet doen ? Het is normaal dat je dan weerstand vertoond, weerstand opbouwt als je eindelijk eens voor jezelf kiest. Toen ik nog een kleine jongen was, had ik geen grenzen. Ik meed confrontaties omdat ze me teveel energie kostten. Ik liet mijn broer zijn gang gaan omdat ik niet wist hoe ik mijn grens moest aangeven. En dus bouwde ik een enorme put op waar ik elk gevoel, elke emotie opsloeg die ik binnenkreeg en die me wilden dwingen om toch de confrontatie aan te gaan. Die put was heel groot. Een put met veel hangsloten erop. Want elk gevoel wat in de put ging, mocht er voorlopig niet meer uit. En zo vulde ik de put en ging het een jaar goed. Totdat de put vol was en de hangsloten ervan af dreigden te springen. Een keer per jaar werd ik pas echt goed boos. En als die hangsloten er uiteindelijk vanaf sprongen en de deksel van de put met een enorme klap opensloeg, kwam er dan ook een flinke woedeaanval uit. Zo’n aanval waarbij de mensen om me heen met grote ogen en opend mond bleven aanstaren. Alsof ze wilden zeggen : “zoooo, kun jij zooo boos zijn ?”. Het voelde heerlijk om die boosheid eens los te laten ! Om even lekker uit te razen, maar ik wist achteraf ook heel goed dat het niet goed was dat ik mijn put een jaar lang bleef vullen met emoties die er van mij niet uit mochten.

Goed zoals je bent

Jij hebt het recht om te zijn wie je wil zijn. Misschien ben jij anders dan anderen, maar dat is oké. Jij heb mooie eigenschappen meegekregen die je enorm sieren als mens. Maar diezelfde eigenschappen kunnen ook een valkuil zijn doordat jij je grenzen niet goed genoeg bewaakt. Je legt dan verbindingsdraden aan die jouw verbinden met allerlei sensaties om je heen die je stress kunnen geven. Harde geluiden bijvoorbeeld, of de opmerkingen die anderen over jou maken. Door bij jezelf te blijven kun je beter zien dat je deze verbindingsdraden aanmaakt, om ze vervolgens door te knippen. Dat lukt niet als je te veel met de ander bezig bent.  Als gevoelig persoon, iemand die veel aanvoelt van anderen, kun je ook onmogelijk egoïstisch zijn. Het is dus niet erg als je eerst aan jezelf denkt, en dan pas aan de ander. Sterker nog: mensen zullen je zelfs veel meer gaan waarderen en respecteren als je dat wel doet ! Uiteindelijk ga je iets heel anders uitstralen. Iets waar andere mensen ook een graantje van mee hopen te pikken. Ze zijn benieuwd hoe jij dat doet. En op dat moment kun jij er nog beter voor anderen zijn. Omdat jouw hoofd leeg is, kun je de situatie beter overzien en beter zien wat de ander nodig heeft. Maar nog steeds denk je eerst aan jezelf, en als je dan nog energie over hebt, kun je die besteden aan anderen om ze te helpen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>