Hoe herinneringen aan zinloos geweld ‘opeens’ loskwamen in mijn lichaam | Leef Intens

Hoe herinneringen aan zinloos geweld ‘opeens’ loskwamen in mijn lichaam

Door Roel van Heel | depressie

sep 30

Ik ben al jaren coach en ik heb inmiddels al zoveel mensen mogen helpen om anders naar hun eigen leven te kijken. Er kwamen mensen in mijn praktijk die depressief waren en die zelfs nadachten over zelfmoord. Maar ook mensen met een enorme chaos in hun hoofd, wanhopig op zoek naar meer rust. Als coach zijnde, ervaar ik zelf natuurlijk ook nog wel eens stress. Ergens in mijn hoofd gaat er dan een stemmetje enorm te keer : "Ja hoor eens, dat mag niet en dat kan niet. Wij zijn coach. Wij geven het goede voorbeeld en het moet altijd goed gaan met ons !". Als ik wat rust neem, er met Sandra over praat en me meer concentreer op quality time met mijn kinderen, zakt dat gevoel ook wel weer.

More...

In het moment blijven, ook in moeilijke tijden

Het heeft me enorm verbaasd  dat ik in moeilijke tijden zo makkelijk bij mezelf kon blijven. Toen Sandra borstkanker kreeg, waren de kinderen heel bang dat mama naar het ziekenhuis zou gaan en nooit meer terug zou komen. Artsen gaven de diagnose dat het een heel ernstige vorm was en stuurden ons daarna zonder informatie naar huis, waardoor wij twee dagen lang met de vrees kampten dat Sandra echt dood zou gaan. Toch kon ik in die tijd heel goed bij mezelf blijven, in het moment, en liet ik me niet door angsten en paniek verleiden om constant te denken aan hoe mooi onze tijd tot nu toe was, of hoe het zou zijn als Sandra er niet meer was. Nu was er immers nog niets aan de hand en was ze er nog. En nu, op dit moment, besloten we om alles op alles te zetten en wilde ik er zijn voor haar. Ik verbaas me er nog steeds over hoe makkelijk dat me eigenlijk af ging. 

"Ik voelde me al een heel tijdje onrustig. Toen ik twee collega's sprak, wist ik dat het traject wat zij geven, een mooie verdieping zou zijn die me een echte diepgaande rust zouden brengen. Ik ben meteen ingestapt."

Een mooie verdieping aan alles wat ik al wist

Toch voel ik me de laatste tijd erg onrustig. Ondanks dat ik voldoende tijd voor mezelf neem, en alles wat ik mee maak deel met Sandra, bleef ik onrustig. Toen sprak ik een bijzondere collega die ik voor het eerst ontmoette tijdens het eerste Happy Life Festival. Zij sprak over anders eten, anders met je energie omgaan en de diepgaande rust die je daardoor kan ontvangen. De woorden die ze sprak, over je lichaam in balans houden, anders eten, meer rust, meer energie, boeiden me enorm. Het was alsof ze een betoverende uitstraling had, die me een jaar lang zou bezighouden. Ik wist zelf al heel veel over rust en balans aanbrengen in je lichaam, maar deze bijdrage zou een mooie verdieping kunnen zijn.

Volop in de ontgifting, pittig !

Dus besloot ik om met haar te gaan werken. Ik ben drie weken geleden begonnen aan een ontgiftingsprocedure. Ik weet als geen ander dat onrust en stress zich kunnen opslaan in je lichaam. Naast het geheugen wat er in je hoofd zit, is er ook nog een lichamelijk brein. Dat lichamelijke brein slaat allerlei gevoelens en emoties op en brengt die naar de achtergrond. Ook in de gezondheidsscans die ik uitvoer bij mijn klanten kan ik ook zien hoe gevoelens en emoties zich verstoppen in je lichaam. Zodra ik begon aan de ontgifting (geen melk, geen kaas, geen vlees), voelde ik me twee dagen lang heerlijk. Ik voelde de rust in mijn lichaam. Op dag drie echter, begonnen de klachten. Mijn darmen wilden graag suiker en vlees ! Maar toch hield ik vol. Niet veel later merkte ik dat er allerlei gevoelens loskwamen, waaronder angst en zelfs paniek ! Ik had geen idee waar het vandaan kwam. Het leek steeds erger te worden. Wanneer ik mensen met een overheersend karakter tegenkwam, kwamen die angst en paniekgevoelens opeens boven. Dat terwijl ik daar al jaren geen last van had gehad.

"Tijdens de ontgifting kwamen er opeens allerlei gevoelens en emoties los, die voor mijn gevoel jarenlang waren opgeslagen, ergens in mijn lichaam. Ik dacht eerst : "oh god, waar ben ik aan begonnen ?", maar realiseerde me later, dat het loskomen van vastgeroest oud zeer, ook het grootste cadeau kan zijn wat ik maar zou kunnen krijgen."

Slachtoffer van zinloos geweld

Vandaag nam ik wat afstand van alles. Het was een drukke week waarin er ook weer zoveel gebeurde. Ik werd er gek van. Op mijn rustmomentje, waarbij ik me even afzonderde van alles en iedereen viel opeens het kwartje. Als bij donderslag aan heldere hemel. In het verleden ben ik meerde malen mishandeld. Als puber zijnde ben ik slachtoffer geweest van zinloos geweld. Ik werd geslagen en heb toen een tijdje met flinke blauw/paarse striemen op mijn benen rondgelopen. Ik denk dat ik toen in die tijd een angst ontwikkeld heb die naar boven komt als mensen hysterisch, overheersend, of kwaad worden. Door de jaren heen heb ik daar afscheid van genomen en dat afgesloten. Tenminste, dat dacht ik. 

Angsten en paniek als opgeslagen herinneringen in je lichamelijk brein

Nu weet ik dat angsten en paniek zich kunnen opslaan in je lichaam. Een soort van lichamelijk brein dat zich naast je werkelijke brein ontwikkeld. Herinneringen die naar boven worden gehaald zodra er een nieuwe prikkel je hersenen binnendringen die daar een beetje op lijken. Zoals dat wanneer ik aan mijn ouderlijk huis denk, ik dat klimrek nog zo voor de geest kan halen waar ik altijd op zat (en vanaf viel). Dan kan ik dat heel helder voor me zien en de emoties nog voelen die ik toen had. Die gevoelens en emoties komen eerst binnen, nog voordat je er bewust bij kan stil staan. Door te ontgiften komt er nog meer los. Fysiek, emotioneel en mentaal gebeurde heel veel. En ook nog eens tegelijkertijd ! Alsof je constant in een achtbaan zit, waar geen einde aan komt. In eerste instantie dacht ik : "oh god, waar ben ik aan begonnen ?". Maar later wist ik ook... wat fijn dat het eindelijk los komt. Dat dit een cadeautje is, dat ik deze ellende die ik vroeger meemaakte eindelijk los mag laten en voorgoed uit mijn systeem mag laten verdwijnen. 

"Ik ben jaren geleden het slachtoffer geweest van zinloos geweld. Ik heb wekenlang met enorme paarse en blauwe striemen rondgelopen op mijn lichaam. Nu besef ik dat de kans groot is, dat de opgeslagen herinneringen, gevoelens en emoties die loskwamen daar een resultaat van kunnen zijn."

Laat het los, laat het gaan

De opmerking die ik het meest te horen krijg is : "laat het los, laat het gaan". Als je deze blog leest, zit ik in een retreat, waar ik verder ga met mijn ontgifting en het loslaten van gevoelens, emoties en gedachten die jarenlang waren opgeslagen in mijn lichaam. Aan de ene kant is dat doodeng. Ik spring nu in een diep, zwart gat en heb geen idee waar ik uitkom. Aan de andere kant verheug ik me nu al op de diepgaande rust, waar mijn collega's over praatten. Eindelijk rust, in je hoofd maar vooral ook in je eigen lichaam.

Als je dus zelf ook het een en ander hebt meegemaakt in je leven, en je merkt dat het weer druk en onrustig wordt in je hoofd en in je lichaam... denk er dan eens aan hoe een ontgifting in je lichaam daadwerkelijk een diepe rust kan geven. Het begin is pittig, omdat er veel los komt. Maar met de juiste steun met jouw dierbaren, kom je daar ongetwijfeld overheen. Wie een persoonlijke groei wil meemaken, moet eerst pijn leiden, zegt mijn coach altijd. Aan de horizon, jouw doel, wacht jouw cadeautje, de diepgaande rust die je echt verdiend.

DRukte overkomt je niet, je laat het toe!
het leven is een cadeautje !
8 oktober 2019 19:30u - Zuiderlicht

Heb jij jouw cadeautje aan de horizon al gevonden ? Of worstel je er nog mee ? Op 8 oktober geven Sandra en ik samen een interactieve workshop waarin wij laten zien hoe ook jij jouw cadeautje kan vinden. We vertellen je welke stappen wij gezet hebben en hoe we met ons hele gezin een compleet ander leven leiden dan wat anderen "normaal" zouden vinden. Drukte overkomt je niet, drukte laat je toe !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>