Hoe vaak zit jij met je hoofd ergens anders ? | Leef Intens

Hoe vaak zit jij met je hoofd ergens anders ?

Door Roel van Heel | stress verminderen

apr 12

Alhoewel ik me er jaren in getraind heb om zoveel mogelijk in het hier-en-nu te leven, is dat ook voor mij soms nog een uitdaging. Je kan opeens overrompeld worden doordat er van alles uit de lucht komt vallen. Als ik met de hond ga lopen, kom ik bijvoorbeeld opeens iemand tegen die in de buurt woont. Er hangt duidelijk een donderwolk boven zijn hoofd. Die negatieve energie kan dan opeens zo hard binnenkomen, dat ik ervan schrik. En in een kwestie van seconden merk ik dat er van alles door mijn hoofd schiet. “Zou het aan mij kunnen liggen ?”, denk ik dan even. En dan realiseer ik me weer meteen dat ik verbindingsdraden aan het leggen ben. “Waarom hou ik me eigenlijk bezig met wat die man allemaal uitstraalt ?”, hou ik me dan voor. “Heb ik nu een probleem ? Nee, eigenlijk niet. Ik ben nu gewoon met mijn hond aan het wandelen. Er is verder niets aan de hand. Misschien dat deze man nu een probleem heeft, maar ik eigenlijk niet.” En zo knip ik mijn verbindingsdraad door en blijf ik in het moment.

Zoveel dingen te doen, zoveel dingen die van je worden verwacht

Ook bij mijn dochter zie ik dat ze vrijwel continue verbindingsdraden aan het maken is. Ze is nu 11 en je ziet duidelijk dat er steeds meer van haar verwacht wordt. Op school, maar ook thuis. Als ze ’s morgens naar school gaat, heeft ze het soms zo druk dat ze de helft vergeet. Zo laat ze haar tas thuis liggen met haar huiswerk erin. Datzelfde huiswerk dat ze al twee dagen vergeet om mee naar school te nemen, waardoor ze van de juf wat strafwerk krijgt. Als ze thuis komt, heeft ze haar drinkbeker en haar broodtrommeltje in de klas laten liggen. En oh ja, de dag voor dat ze een toets heeft herinnert ze zich opeens dat ze een toets had die ze had moeten voorbereiden. Na school moet ze meteen door naar paardrijden. Half dromerig probeert ze zich alle stappen te herinneren om het paard op tijd geborsteld en gezadeld te krijgen. Als ik soms terugkijk naar hoe een gemiddelde dag van haar eruit ziet… dan zie ik dat zij onbewust ook vele verbindingsdraden maakt. Dat ze constant wordt afgeleid, wordt geprikkeld door allerlei dingen om haar heen.

Vele gedachten, die je telkens weer meenemen naar de toekomst, het verleden of naar andere mensen…

Door al die sensaties om je heen is het lastig om bij jezelf te blijven. Om te besluiten om geen verbindingsdraden te maken. Want die energie van die man op straat komt keihard binnen. De stapel werk die je moet doen voor je werk blijft groot, er lijkt geen einde aan te komen. De deadline komt steeds dichterbij, ook na het werk moet je nog zoveel dingen doen. Hoe zorg je er nu voor dat je gewoon lekker bij jezelf blijft ? Bij jezelf blijven is alleen mogelijk als jij je heel bewust wordt van jezelf. Of liever gezegd, wat je hoofd met je doet. Er zit een mechanisme in je hoofd die van alles tegen je roept. Het mechanisme in je hoofd, roept tegen je : “Daar heb je die man weer die zo’n negatieve uitstraling heeft ! Wat zou er aan de hand zijn ?”. Die roept : “We moeten wel opschieten want ik moet naar school, wat moeten we ook alweer meenemen ? Hoe druk zou het zijn in de klas ? Wat moet ik zeggen als ik het klaslokaal tegenkom ? Met wie zal ik vandaar eens gaan spelen ?”. Het mechanisme wat na een drukke schooldag je hoofd nog steeds bezet houdt… “De juf zat vandaag duidelijk niet lekker in haar vel. Zag je dat ?”, en “Het was wel heel gemeen van dat kind dat ik niet mee mocht spelen”. Je hoofd raakt ontzettend snel vol met allerlei gedachten. En die gedachten nemen je mee naar het verleden (de schooldag die voorbij is), de toekomst (de volgende schooldag die nog moet komen) of naar andere mensen (de man op straat, de juf de kinderen in de klas).

Een bal van glas ?

Deze week deed ik samen met mijn kinderen een van de visualisatie-oefeningen uit een van mijn trainingen. We gingen met zijn drieën op het bed zitten. We deden wat wierook aan en zetten de ingesproken visualisatie op. Zodoende worden je zintuigen ook tijdens de visualisatie getriggerd, en kunnen je zintuigen je helpen om weer met je focus naar binnen te gaan, naar jezelf toe. De visualisatie hielp ons om rustig te worden. Wanneer je begint met de oefening merk je dat het nog druk is in je hoofd. Dat er van alles nog voorbij komt. Dan opeens moet je gaan zitten met je ogen dicht, en zou het opeens stil moeten zijn. Een lichte vorm van weerstand komt voorbij. Zo’n “lange” oefening doen en waarom ? Maar toch bleven we met zijn allen zitten en bleven we volhouden. De oefening zorgt ervoor dat onze focus, die zoveel in onze buitenwereld ligt, weer terugkeert naar je binnenwereld. Alsof je achter een bal van glas gaat zitten, waardoor je wel doorheen kan kijken, maar waar de prikkels jou niet kunnen raken. We bleven met zijn drieën maar liefst 15 minuten zitten luisteren. En je merkt dat je lichaam steeds zwaarder wordt. Aan het einde van de oefening moet je een aantal vragen beantwoorden. En je hoort dan aan de manier van praten dat je rustiger bent, en dat je lichaam zwaarder aanvoelt. Je manier van praten wordt langzamer, lange zinnen zijn storend om uit te spreken. Je zit zo lekker in je lichaam dat het ook weer irritant is dat je wordt gestoord.

Een warm haardvuurtje

Na afloop vraag ik aan mijn kinderen hoe zij het ervaren hebben. En mijn zoon had een mooi verhaal. Mijn zoon is een beelddenker, dus een visualisatie verschijnt in zijn hoofd als een echt filmpje dat hij haarfijn kan navertellen. Hij zat in zo’n houten blokhut in het bos, en er was een haardvuurtje. Hij zat bij het haardvuur op de grond. En zijn lichaam voelde heerlijk warm aan. Er zat een warme tinteling in zijn lichaam die heerlijk aanvoelde. Hij kon het nog steeds voelen zelfs. En buiten de blokhut gebeurt van alles. Maar dat is buiten. Mijn zoon zat heerlijk binnen te genieten van het haardvuur en van het warme gevoel in zijn lichaam. De tijd leek er even stil te staan. En niets leek nog belangrijk.

Het hier-en-nu

Met deze oefening sluit je je niet af van de buitenwereld. Maar je zorgt er wel voor dat je er anders naar kan kijken. De prikkels uit je omgeving, waar we normaal gesproken vele verbindingsdraden mee maken, blijven komen en gaan. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd ook wel zo blijven. Maar door deze oefening te doen, kun jij je weer realiseren dat jij eigenlijk alleen een aanschouwer bent. Jij bent het middelpunt van al die prikkels, van die geluiden en sensaties. En jij bepaalt zelf of je al die dingen die om je heen gebeuren, of je daar ook echt iets mee doet. Als jij je kan realiseren dat deze dingen je overkomen, dat ze als kaartjes je bewustzijn binnendringen, en dat ze daar ook vanzelf wel weer weggaan als je er niet te veel aandacht aan besteed, wordt het opeens heel anders ! Deze oefening plaatst jouw als het ware in die bol van glas. Je bent niet afgesloten van de buitenwereld, maar je beschermt jezelf wel tegen die vele prikkels die soms ongevraagd binnen willen dringen.

Wil ook eens ervaren wat deze visualisatie-oefening met je kan doen ?

Hoe zou het zijn als:

  • het wat minder druk wordt in je hoofd ?
  • je makkelijker kan realiseren dat je alweer met je gedachten in de toekomst, verleden of bij andere mensen zat ?
  • beslissingen makkelijker genomen kunnen worden omdat je meer ruimte hebt in je hoofd, en ook meer energie ?
  • je grenzen opeens veel duidelijk zichtbaar worden ?
  • je minder snel geraakt wordt door wat andere mensen over je zeggen ?
  • het makkelijker wordt om op te komen voor je eigen mening ?
  • het makkelijker wordt om je gevoelens onder woorden te brengen ?
  • jij je gevoeligheid weer als iets positiefs kan zien, en kan gaan inzetten als een kracht ?

Ik help je graag op weg ! Je krijgt van mij een GRATIS sessie waarin we samen gaan kijken hoe we jouw leven weer goed op de rails kunnen zetten. Een leven zonder stress en met meer rust en harmonie. In deze sessie geef ik je minimaal drie waardevolle tips die je thuis meteen kan toepassen. Klik op de onderstaande knop en boek nu meteen je gratis sessie !

Ja, ik wil een gratis sessie !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>