Hoe wordt jij de beste moeder ooit...? | Leef Intens

Hoe wordt jij de beste moeder ooit…?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 22

Je kent Karin misschien al. Karin heeft het zwaar. Het gaat niet zo lekker op haar werk. De directeur met wie ze jarenlang prettig heeft samengewerkt is opgestapt en vervangen door een nieuwe directeur. Helaas klikt het niet zo met deze nieuwe directeur. Hij is wat zakelijker van aard en heeft zeer stricte deadlines in zijn hoofd waaraan Karin zich aan moet houden. Karins collega’s zijn ook minder sociaal sinds deze directeur is aangetreden. De sfeer is minder leuk.

Thuis is het ook druk. Karin is moeder van twee kinderen, Mats en Sara. Mats heeft energie voor tien en vind het heerlijk om druk te doen na een hele dag school. Sara daarentegen is juist rustig en neemt veel tijd voor zichzelf na een drukke dag. Karin komt gestresst thuis en kan er niet altijd tegen als Mats zoveel aandacht vraagt. Ze weet dat ze Sara zou moeten ondersteunen als ze merkt dat ze zich terugtrekt, maar ze heeft de energie gewoon niet. Karin is moe en heeft een kort lontje.

Een kort lontje kan voor enorme chaos zorgen…

Herken je jezelf in het verhaal van Karin ? Gebeurt er soms ook zoveel in jou leven ? Karins korte lontje zorgt ervoor dat er soms spanning of ruzie ontstaat. Wanneer Karins man thuis komt, en vraagt waarom het eten nog niet klaar is, ziet ze opeens een rode waas voor haar ogen en ontstaat er ruzie. Haar man begrijpt niet waarom ze na zo’n eenvoudige vraag opeens zo boos wordt. Karin heeft op dat moment ook geen zin om dat uit te leggen. Alle opgebouwde frustraties, hoe klein dan ook, komen op dat moment naar boven en moeten eruit. En dus krijgt de man die het dichtste bij haar staat de volle laag. De rest van de dag spreken ze elkaar niet meer.

…vaak is er meer aan de hand !

Karin was in deze situatie zo boos op haar man ! Maar als ze er later met haar vriendin over praat, komt ze er achter dat ze eigenlijk toch wel heel boos was. Ze voelde zich gewoon boos worden, in een halve seconde van niets naar volledig boos. Dat is gek, waarom reageerde ze nu juist zo extreem op deze eenvoudige vraag die haar gesteld werd ? Karin is daar lang over gaan nadenken, en pas nadat ze haar ouders een bezoekje bracht, viel het kwartje.

Eigenlijk was Karin helemaal niet boos op haar man, maar op de dingen die in het verleden gebeurd zijn. Haar vader was altijd streng van aard, en had bepaalde verwachtingen, verwachtingen waar Karin zich aan moest houden. Bij alles wat ze deed had haar vader wel een mening hoe, wat en wanneer ze dat moest doen. Karin voelde zich in haar jeugd enorm onder druk gezet. Haar vader vroeg niet eens wat Karin zelf wilde, steunde haar niet in haar eigen zoektocht. Dat zorgt ervoor dat als haar man een opmerking maakt, die Karin onbewust doet herinneren aan hoe haar vader dat vroeger deed, ze binnen een halve seconde heel boos kan worden. Het ligt dus niet aan haar man, maar aan Karin zelf.

Vastbesloten, het roer moet om !

Karin droomde er lange tijd van om moeder te worden. Ze wist ook precies welk soort moeder ze wilde zijn. Maar toen ze eenmaal moeder was, kwamen er opeens herinneringen naar boven uit haar eigen jeugd. Ze kwam er tot haar grote schrik achter dat ze soms ook kortaf was, en te weinig tijd aan haar kinderen besteedde, net zoals haar vader vroeger altijd deed ! Daar is ze zo enorm van geschrokken dat ze besloot om actief aan zichzelf te werken. Ze ging samen met haar vriendin een mindfulness cursus doen. Ook is ze heel veel boeken gaan lezen over hooggevoeligheid en kwetsbaarheid. Ze is een training gaan volgen bij ons. Karin was vastbesloten om aan zichzelf te werken en meer rust en harmonie te krijgen binnen haar gezin. En door die vastbeslotenheid was ze al goed op weg.

Lichaamsbewustheid als wapen

Doordat Karin al aan mindfulness deed en inmiddels veel boeken had gelezen, ging het materiaal wat ik haar gaf er in als zoete koek. Ik heb Karin geleerd om een soort van “binnengevoel” te ervaren. Karin heeft haar beleving, en de mensen om haar heen hebben hun eigen beleving. Soms botsen die belevingswerelden waardoor je kan voelen wat de ander voelt. Wanneer de directeur op haar werk naar haar snauwt, weet ze de directeur heel even een stukje uit zijn belevingswereld laat zien. Ze weet nu dat de sensaties die ze dan ervaart, niet van haar zijn.

Hetgeen de directeur zegt, zegt eigenlijk niets over Karin, maar meer hoe zijn belevingswereld eruit ziet. Wat een openbaring was dat ! Het is de beleving van haar directeur, niet die van haar. En daarmee creëert ze wat afstand. In haar hoofd maakt het stemmetje overuren. Het stemmetje in haar hoofd koppelt het snauwen van de directeur aan het snauwen wat haar vader vroeger deed, waardoor Karin overprikkeld dreigt te raken. Maar Karin weet nu dat ze door het doen van een eenvoudige oefening haar “binnengevoel” kan oproepen waardoor ze bij zichzelf blijft. Deze lichaamsbewustheid helpt haar zo goed dat de acties die sommige stressgevoelige mensen doen, haar nauwelijks nog raken.

Rust en harmonie in je hoofd krijg je niet zomaar

Natuurlijk is deze vaardigheid Karin niet komen aanwaaien. Het heeft haar veel tijd gekost. Van een enorme chaos in je hoofd, naar meer rust, is meer voor nodig dan het lezen van een paar boeken, het volgen van een mindfulness cursus en het volgen van een bewustwordingscursus. Het betekent ook dat ze haar ego opzij moest zetten. Dat ze in gesprek ging met haar kinderen, en ook aangaf dat de reactie die ze soms vertoont, niet de juiste was. Dat haar kinderen eigenlijk niet fout zaten, maar dat Karin zelf fout zat. Dat ze er spijt van heeft. Ze is wat meer gaan vertellen over hoe dingen vroeger bij haar thuis gingen, zodat haar kinderen begrijpen waar het boze gevoel vandaan komt. Karin gaf ook aan dat ze nu echt hard aan zichzelf aan het werken is, omdat ze een goede moeder wil zijn voor haar kinderen.

Een oefening, elke dag !

Bewust worden van wat er allemaal om haar heen gebeurt en hoe en waarom Karin daar op reageert was voor haar de eerste stap. Eigenlijk is het heel voorspelbaar wanneer het druk wordt in je hoofd. Het zijn elke keer weer dezelfde momenten dat je jezelf op scherp zet. Karin voelt nu heel goed aan dat ze gespannen wordt, zodra ze bij haar ouders op bezoek gaat. Nu ze zich daar bewust van is, kan ze daar ook heel anders mee omgaan.

Ze weet dat ze gespannen wordt als die directeur zijn dag weer niet heeft. Karin is zich veel bewuster geworden van wat ze voelt in haar lichaam. Ze realiseert zich ook dat ze met haar hoofd te vaak naar het verleden, de toekomst en naar andere mensen wordt gesleept. En als ze dat toestaat, raakt ze weer gestresst en krijgt ze een kort lontje. Daarom doet ze nu ook elke dag een aardingsoefening. De oefening zorgt ervoor dat het weer rustig wordt in haar hoofd. Dat ze weer voelt dat ze “binnen” is, in haar eigen belevingswereld. Die oefening kan ze overal doen, met haar ogen open achter haar bureau zelfs !

Niet perfect, maar wel de beste moeder die ze kan zijn !

Het voelt heerlijk voor Karin om op een heel andere manier naar haar leven te kijken. Karin weet heel goed dat ze niet perfect is. Ze zal echt nog wel eens een keertje boos worden. Maar ze heeft nu geleerd om achteraf terug te kijken. Om te praten met haar man en haar kinderen over wat er nu echt gebeurde. Haar man en haar kinderen willen ook geen moeder die perfect is. Je bent pas een echte goede moeder, als je laat zien dat je zelf ook fouten maakt. Dat je ze kan toegeven. Dat je kan vertellen over je gevoel, wat er allemaal gebeurt in je hoofd en in je lichaam.

Karin heeft enorme stappen gezet en heeft actief aan zichzelf gewerkt. In eerste instantie deed ze dat voor haar kinderen, maar later, toen ze verder was in haar traject, realiseerde ze zich dat ze het voor zichzelf deed. Want door er eerst te zijn voor jezelf, heb je meer energie over om er te zijn voor een ander.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>