Hoeveel stress leg jij jezelf op op een dag ? | Leef Intens

Hoeveel stress leg jij jezelf op op een dag ?

Door Roel van Heel | dagritme & energie

apr 03

Iedereen heeft het druk. Dat is eigenlijk heel normaal. Dat je heel druk bent, dag in dag uit. Ik ken veel mensen die zeggen dat het enige rustmomentje die drie weken vakantie is midden in de zomer. Dan kunnen ze het loslaten. Dan zijn ze even geen moeder, dan doen ze even niet het huishouden, dan kunnen ze even op het strand liggen, of in een ligstoel bij het zwembad. De rest van het jaar zijn we druk bezig om alle ballen hoog te houden en nemen we diverse rollen aan. Die van moeder, partner, vriendin, dochter, huishoudster, kok, manusje van alles en wie weet nog veel meer.

Vanaf het moment dat jij je ogen opendoet merk jij al veel dingen op

Zo was het voor mij ook. Ik stond elke ochtend om 5 uur op. Met moeite. Ik nam een kop koffie en at even snel een boterham. Dat deed ik in eerste instantie nooit, maar ik heb me toch aangeleerd om dit te doen, omdat ik anders al enigszins geprikkeld en gehaast met de dag begin en overprikkeling dan op de loer ligt. Om 6 uur stapte ik in de auto en ging ik naar mijn “andere baan”, die voor mijn werkgever in de IT. Ik werkte op locatie bij verschillende bedrijven. En wel op elke locatie waar ik kwam was er wel iemand die niet zo lekker in zijn vel zit, of ergens niet tevreden over is. Iemand die negatieve energie uitzendt. En als hooggevoelig persoon pik ik die vrijwel meteen op. Ik heb mezelf wel geleerd hoe ik hiermee moest omgaan, maar het kost je toch veel energie. Gesprekjes voeren met iedereen, tussen de regels door lezen, zowel bezig zijn met verbale als met non-verbale communicatie. Niet alleen met wat mensen je wel vertellen, maar ook met wat ze voor je verborgen proberen te houden, maar wat hun uiteindelijk niet lukt omdat ze met hun lichaamstaal ook een verhaal vertellen.

Toen ik aan het einde van de dag dan thuis kwam, waren mijn kinderen enthousiast en druk. Ze hadden de hele dag op school stil op een stoeltje moeten zitten en nu, aan het einde van de dag moest hun energie er gewoon uit. Even snel eten, kinderen naar bed, en door met mijn eigen bedrijf. Want die deed ik er in die tijd nog gewoon naast. Zo maakte ik wel 80 tot 90 uur per dag. En dat hield ik twee jaar vol.

Verbindingsdraden, overal waar je kijkt !

Als ik terugkijk naar die periode, moet ik haast wel niet goed bij mijn hoofd zijn geweest. Ik werkte wel zo’n 80 a 90 uur per week ! Maar de helft daarvan waren voor mijn eigen bedrijf, mijn passie. Dat voelde niet aan als een straf. Maar toch kwamen er veel sensaties op mijn pad. En in feite maak je een verbindingsdraad naar elke sensatie die op je pad komt. Een verbindingsdraad naar de vermoeidheid die ik voelde wanneer ik zo vroeg op stond. Een verbindingsdraad naar de worsteling om op tijd op te staan. Een andere verbindingsdraad naar die manager die graag wilde dat ik nog even doorwerk om de deadline te halen. Weer een andere verbindingsdraad naar die collega die niet tevreden was over zijn positie binnen het team. Een verbindingsdraad naar de ergernis die ik voelde omdat ik alweer in de file moest staan. Een verbindingsdraad naar de gedachte “moet dat nu zo druk ?” wanneer ik moe thuiskwam aan het einde van de dag. Een verbindingsdraad naar de stapel werk die ik nog moest doen als ik na het avond eten voor mezelf nog aan de slag ging. Overal verbindingsdraden, overal waar je kijkt ! En elke verbindingsdraad levert een kleine hoeveelheid stress op. En alle verbindingsdraden samen, wat doen die dan met je ?

Kijk eens naar het grotere geheel…!

En als je er midden in zit, zie je niet dat je al die verbindingsdraden aan het maken bent. Maar na verloop van tijd, wanneer je merkt dat je chronisch moe bent en blijft, ga je dat wel merken. En als je dan toevallig eens wat tijd voor jezelf neemt, en je loopt buiten in het bos met je hond, dan kijk je naar het grotere geheel. En dan opeens… zie je het. Dat je verkeerd bezig bent, dat je teveel hooi op je vork neemt. Problemen van anderen trek je naar je toe en maak je van jezelf. Dat je te weinig tijd voor jezelf neemt. En dat het tijd wordt om een nieuwe weg in te slaan. Ik heb dat moment zelf ook meegemaakt, en ik ben allerlei verbindingsdraden door gaan knippen. Daar heb je diverse technieken voor, maar de belangrijkste is om eens naar het grotere geheel te kijken om je te realiseren waar je nu eigenlijk mee bezig bent ! Ik vond het heerlijk om allerlei draden door te knippen. Zo heb ik ervoor gekozen om niet meer in loondienst te willen zijn, zodat ik me kan bezighouden met mijn passie: het helpen van andere mensen om meer rust en harmonie in hun leven te ervaren. Ik ben van een werkweek van 80 a 90 uur teruggegaan naar een werkweek van 40 uur. Ik heb mijn leven anders ingedeeld, en knip regelmatig overbodige verbindingsdraden door.

Een nieuwe weg inslaan… hoe doe je dat dan ?

Soms wordt je door omstandigheden met je neus op de feiten gedrukt. Doordat je eigen kind misschien naar je toe komt, en zegt dat hij je mist. Doordat het eindelijk weekend is, en je realiseert tijdens het quality time moment met je gezin, dat je dit eigenlijk veel vaker moet doen. Dat de echte waardevolle momenten toch met je eigen gezin zijn. Dan kijk je opeens naar het grote geheel en realiseer je dat de dingen anders moeten. Als jij je al kan realiseren dat je vanaf het moment dat je ’s morgens vroeg opstaat eigenlijk al bezig bent met je omgeving, met de dingen die je nog moet doen, en jezelf daarbij soms wat vergeet… dan ben je al heel ver. Wanneer jij je dag al begint met een moment van rust, voordat je gehaast in de auto stapt, dan ben je al goed bezig. Als jij je dag beter weet af te bouwen aan het einde van de dag, dan ben je al goed bezig ! Als jij afspraken kan maken binnen je gezin over hoe je het beste kan omgaan met je vermoeidheid en met overprikkeling, dan ben je al goed bezig ! En als jij je kan realiseren dat als je met je mindset in het moment zelf blijft, en niet zozeer met je gedachten op en neer geslingerd wordt naar de toekomst, verleden of naar andere mensen, dan ben je al goed bezig !

Wil jij ook al die verbindingsdraden doorknippen?

Hoe zou het zijn als:

  • het minder druk is in je hoofd ?
  • jij je minder bezighoudt met het verleden, de toekomst of met andere mensen ?
  • je meer energie overhoudt aan het einde van de dag ?
  • eenvoudige technieken ervoor zorgen dat je beter bij jezelf blijft ?
  • je in contact komt met die unieke, mooie  persoon die diep van binnen zit ?
  • een hele andere uitstraling ervoor zorgt dat je weer rust uitstraalt ?
  • je weet hoe je met je stressmomentjes moet omgaan ?
  • dat je stressmomenten van korte duur zijn en minder vaak voorkomen ?
  • dat je een betere vader, moeder, partner en vriend of vriendin kan zijn doordat jij je gevoeligheid beter onder controle hebt?
  • jij je gevoeligheid weer als iets positiefs kan zien, en kan gaan inzetten als een kracht ?

Ik help je graag op weg ! Je krijgt van mij een GRATIS sessie waarin we samen gaan kijken hoe we jouw leven weer goed op de rails kunnen zetten. Een leven zonder stress en met meer rust en harmonie. In deze sessie geef ik je minimaal drie waardevolle tips die je thuis meteen kan toepassen. Klik op de onderstaande knop en boek nu meteen je gratis sessie !

Ja, ik wil een gratis sessie !

 

 

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>