Hoeveel stress jij ervaart... dat bepaal je zelf ! | Leef Intens

Hoeveel stress jij ervaart… dat bepaal je zelf !

Door Roel van Heel | dagritme & energie

jun 09

Wanneer je echt in contact staat met je gevoel, dan kun je goed inschatten wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt. Je voelt aan je lichaam dat je even op jezelf wil zijn. Dat jij je even wil afzonderen van de drukke wereld, en even alleen een wandelingetje gaat maken in de natuur. Zo’n momenten zijn echt magisch. Door jezelf even uit de drukte te halen wordt het weer rustiger in je hoofd en kun je makkelijker zien met welke obstakels je nog wordt geconfronteerd. Doordat het rustiger wordt in je hoofd kun je ook veel makkelijker oplossingen zien die je niet ziet als jij met je neus op de prikkels om je heen wordt gedrukt. Je bent dan al wat verder om je gevoeligheid echt als een kracht in te zetten. Je voelt zelf aan wanneer je welke truc moet toepassen. De hoeveelheid stress die jij ervaart… bepaal je zelf !

Mr Mind in jouw hoofd

hoeveelheid stress Mr MindMaar toch blijft het nog wel eens een zoektocht. Het stemmetje in je hoofd, ik noem hem in mijn praktijk “Mr Mind”, blijft op de loer liggen. Hij heeft een uitstekend geheugen en weet precies wat er in het verleden allemaal gebeurt is. Hij kent jouw zwakke plekken als geen ander, en is vaak op zoek naar manieren om jouw overprikkeld te maken. Daar geniet hij van. Op het moment dat jij moe bent, of toch een tikkeltje gestresst raakt, dan springt hij vanachter de struiken opeens tevoorschijn. Alsof hij wil zeggen : “TADAAAA!!! HIER BEN IK WEER !! EN NU BEN IK WEER AAN DE BEURT…”. Om Mr Mind te verslaan moet je vroeg opstaan, want hij laat zich niet makkelijk verslaan. Als je net begint aan je zoektocht naar meer rust, zal hij nog een enorme reus zijn die veel macht over je heeft. Maar hoe meer jij hem leert kennen, en zijn trucjes door hebt, hoe makkelijker het wordt om hem te verslaan. Elke keer als jij een van zijn trucjes doorziet, wordt hij weer een stukje kleiner. Dat gaat net zolang door totdat hij een kleine dreumes is geworden die makkelijk onder de knie te houden is.

“Er zijn ontzettend veel dingen die je kunnen helpen om je eigen pad te vinden. Ga op zoek naar een levensstijl die bij je past en die jou helpt om minder stress te ervaren.”

Find your “Happinezz Flow”

Flow MagazineHoe meer jij je bewust wordt van je eigen patronen en wat die Mr Mind allemaal tegen je zegt, hoe makkelijker het wordt. Veel mensen die ik spreek zijn daar dan ook actief mee bezig. Ze leven bijvoorbeeld de Flow, een tijdschrift over dingen anders doen en nieuwe keuzes maken. Een blad over klein geluk, over het dagelijkse leven en het mooie van niet altijd perfect hoeven zijn. Anderen lezen het blad Happinezz, een tijdschrift voor mensen die geïnteresseerd zijn in zingeving en verdieping in combinatie met een pure, stijlvolle manier van leven. Zulke bladen kunnen je enorm inspireren en je helpen om je eigen pad te vinden. Een levensstijl die bij je past en die je helpt om minder stress te ervaren.

Natuurlijk kun je nog veel meer dingen doen, je kan meedoen aan een Yoga training, een training niet zozeer uit een boekje met allerlei vervolgstappen, maar een training die echt bij jouw past. Je kan zelf op zoek gaan naar een beter ochtendritueel, aardingsoefeningen doen om de rust te vinden en om hem vervolgens ook vast te houden. Op zoek gaan naar een goed dagritme waarin je voldoende tijd voor jezelf inlast. Op zoek naar een flow die bij jouw past.

“Wanneer jij voor jezelf kiest en je eigen pad volgt, zul je opvallen. Maar als jij aan jezelf werkt, zul je ook zien dat andere mensen onnodig veel stress ervaren, daar waar jij jouw nieuwe manier van leven zalig vindt, omdat jij veel meer rust ervaart.”

Voor jezelf kiezen betekent ook dat je opvalt

Op het moment dat jij je eigen pad gevonden hebt, val je op. Want de meeste mensen om je heen lijken het heel normaal te vinden om stress te ervaren. De meeste mensen om je heen willen niet opvallen en kiezen daarom hetgeen wat alle anderen ook doen. Maar het pad val al die anderen hoeft niet noodzakelijkerwijs jouw pad te zijn. Als je andere moeders op het schoolplein hoort opscheppen over hun eigen kind, ga je toch ook niet automatisch meedoen, gewoon omdat dat zo hoort, terwijl je van binnen je enorm ergert aan dit gedrag…? Als je op een verjaardag bent en iedereen klaagt over het gedrag van die ene neef, ga je dan vanzelf meeklagen omdat jij je dan populairder voelt ? Nee toch ?

Het cadeautje aan de horizon

Het kiezen voor jezelf, voor je eigen geluk voelt goed voor jou. Ik vergelijk het altijd met een cadeautje dat aan de horizon op jou ligt te wachten. Door aan jezelf te werken en te kiezen voor je eigen geluk, wandel jij naar dat cadeautje toe. Je komt zeker wel wat obstakels tegen op je pad, maar uiteindelijk zul je de horizon, en het cadeautje, bereiken. En dan wordt je beloond voor je moeite. Maar op het moment dat jij niet bij de populaire moeders gaat staan en mee opschept, val je op. Op het moment dat jij niet gezellig meeklaagt over het gedrag van je neef, en er misschien zelfs wel wat van zegt, dan val je op. Dan ben je die ene moeder die zo raar doet. Maar wat al die mensen niet weten, is dat jij je heerlijk voelt. Jij ziet dat Mr Mind bij al die mensen nog vrij actief is, en dat jij je zalig voelt omdat jij nu al ervaart hoe fijn het leven kan zijn als jij meer controle hebt over het doen en laten van Mr Mind.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>