HSP Cafe Oosterhout | Leef Intens

HSP Cafe Oosterhout

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

sep 03

Een tijdje terug ben ik een HSP Cafe Oosterhout begonnen. In een rustige, comfortabele setting, onder het genot van een kopje koffie, ervaringen uitdelen over hooggevoelig zijn. Ik merkte ook op diverse facebook communities dat deze behoefte zeker aanwezig is. Toen diverse sensitievelingen in de buurt van Breda aangaf hier open voor te staan, heb ik het initiatief genomen om dit te gaan opzetten. Echt heel leuk!

We zijn klein begonnen, zie ook de community “HSP Cafe Oosterhout”, op facebook. Door de vakantieperiode en de nieuwigheid van dit idee kwam het wat langzaam op gang, maar het begin is gemaakt. De eerste keer heb ik met een vrouw gesproken. En ik stond verbaasd hoe snel je een diepgaand gesprek kan voeren met iemand die je eigenlijk niet kent. Het is natuurlijk best spannend om af te spreken met iemand die je niet kent. En twee sensitievelingen bij elkaar heeft meestal een voorspelbare uitwerking. Of het zijn twee zielen die allebei op zoek zijn naar diepgang, en het klikt meteen. Of het zijn mensen die doordat ze zo gevoelig zijn, elkaar niets te zeggen hebben. Maar het dit gesprek had meteen diepgang, en het was meteen leuk.

Nog nooit eerder gezien maar toch een diepgaand gesprek

Deze vrouw en ik hadden veel raakvlakken. Allebei kinderen die sensitief dan wel hoogsensitief zijn. Ook allebei een partner die het niet is. Allebei in aanraking komend met situaties die veel prikkels kunnen opleveren. Het is heerlijk om te horen dat je niet de enige bent die wel eens overprikkeld raakt, dat iemand anders ook geprikkeld raakt door een zelfde soort ervaring. En dat iemand anders er op dezelfde manier op reageert als jij. Of misschien zelfs op een manier waarop jezelf nooit aan gedacht hebt, en die misschien zelfs beter is.

Ego… wat is dat ?

Op een gegeven moment hadden we het over ego. Je weet wel, het stemmetje in je hoofd dat het je behoorlijk moeilijk kan maken als er teveel prikkels op je af komen. Als er een onverwachte, stressvolle prikkel op je af komt, doordat je opeens onverwachts kritiek krijgt van iemand, hoe reageer je dan? Is het dan niet zo dat je meteen denkt… “Hoe haalt die persoon het in zijn hoofd, om dat tegen mij te zeggen…??”. Eerlijk zijn….? En als je daar over nadenkt, lost dat dan iets op…? Dat was een mooi discussieonderwerp. Vaak, zegt de kritiek die gegeven wordt meer over die persoon zelf dan dat het iets over jou zegt. Vaak is de kritiekgever onzeker, staat hij onder druk, en haalt hij gewoon uit naar jou om zijn eigen problemen te negeren. Op zo’n moment is het heerlijk en makkelijk om even uit te halen naar de ander. Maar bijna altijd krijg je er later spijt van.

Een rake opmerking

Zo kreeg ik van de week een flink rake opmerking naar mijn hoofd geslingerd, doordat ik een goed bedoeld mailtje stuurde. Mijn eerste reactie was inderdaad…. “Is dat nou nodig om zo’n negatieve kreet te uiten? Waar heb jij last van??”. Maar toen ik er nog even over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat die persoon duidelijk niet had nagedacht over wat ze zei. Blijkbaar had ze ergens last van, zat haar iets dwars. Geen idee wat het was, maar het had niets met mij te maken. Misschien voelde ze zich bedreigd, had ze het gevoel dat ik niet genoeg rekening hield met haar standpunt, had ze toevallig een slechte dag en las ze mijn mail net op het verkeerde moment. Wat het ook was, het was een niet gepaste reactie van haar kant. Haar opmerking ging ook niet over mij, of over mijn mail, maar over hetgeen dat haar dwars zat op dat moment. Als je zo naar de situatie kan kijken, verandert de gehele situatie meteen. Het resultaat was dat ik een rustig mailtje terugstuurde, waarin ik zei dat ik haar reactie een beetje overdreven vond. Uit haar reactie kon ik ook al snel opmerken dat ze zelf ook vond dat ze fout zat, maar dat wilde ze niet echt toegeven. No problem.

Gedragspatronen

Door veel bewust stil te staan bij je eigen gedragspatroon, de prikkels die je binnenkrijgt en hoe je daarop reageert, kun je vaak zien dat je vaker op basis van je ego reageert dan je denkt. In het begin kom je daar pas achter als het achter de rug is. Te laat denk je dan. Maar nee, dat is niet te laat… het is juist heel mooi dat je het ziet. Want veel mensen zien het helemaal niet. Hoe vaker je stilstaat bij je eigen gedragspatroon, hoe vaker je je eigen ego ziet. En hoe vaker je dat ziet, hoe meer je dat moment naar voren kan halen. Tot het moment, dat je het ziet voordat je het doet. En dan kun je heerlijk achterover gaan zitten, en de kritiek over je heen laten stromen. Denkende… vervelend voor jou, dat je zo onder druk staat! Vervelend dat je niet zo lekker in je vel zit. Maar dit gaat niet over mij. Als ik je ergens mee kan helpen, prima hoor! Ik vergelijk het altijd met een lopende band waar prikkels op liggen. Je ziet alle prikkels liggen, maar je kan ervoor kiezen om ze op die band te laten liggen en ze niet op te pakken. En dan ga jij verder met genieten, terwijl die ander compleet uit zijn plaat gaat. Maar oh jee.. als je daarvan geniet, is dat ook weer ego natuurlijk.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

 • Fred de Vos schreef:

  Naast erg hoogsensitief ben ik met nog een aantal eigenschappen geboren die bepalend voor mijn leven zijn (geweest). Er zijn tijden geweest dat deze eigenschappen vervloekt hebt, maar nu ik ze meer onder controle heb zie ik het geheel als een gave die me uiteindelijk gemaakt heeft tot wie ik ben. Achteraf gezien ben ik mijn hele leven al bezig met anderen te helpen met mijn gave maar dat ging meestal ten koste van mezelf. Nu ben ik beter in balans en ik wil ik graag in contact komen met ‘soortgenoten’.

  • Roel van Heel schreef:

   Hoi Fred,

   Binnenkort ga ik weer nieuwe sessies organiseren waarbij ik ook andere sprekers ga uitnodigen. Allerlei thema’s voor prikkel- en hooggevoelige mensen, allemaal uit een andere hoek. Als je mijn pagina op facebook een like geeft, blijf je automatisch op de hoogte van deze events. Tijdens elk event vinden er discussies plaats en delen we ervaringen met elkaar. Je bent van harte welkom hoor !

  • Colette schreef:

   Hoi Fred. Ik heb de zelfde ervaring als jou, en soms zie me gave als een plus, maar wordt ook niet serieus genomen of gehoord. Als wat je zegt dan spoor je niet en ben je gestoord. Ik zou graag met je willen filosoferen en hopen dat we van elkaar kunnen leren. Vriendelijke groet Colette

 • >