"Ik voel me onbegrepen" | Leef Intens

“Ik voel me onbegrepen”

Door Roel van Heel | depressie

jun 12

Ik ben zelf hooggevoelig en ik raak ook nog wel eens overprikkeld. Sandra is wat minder gevoelig. Zij kan me op veel momenten juist goed helpen door de juiste dingen te zeggen. Ze gunt me wat extra rust zodat ik me snel weer goed voel. Ze zorgt ervoor dat de kinderen me even nog wat tijd voor mezelf gunnen. Gelukkig begrijpt ze dat ik dan wat tijd voor mezelf nodig heb. Dat werkt in zulke gevallen ook het beste. Maar zelfs in de beste relaties gaat het ook wel eens minder goed. Ik praat met vele volwassenen die zich wel eens onbegrepen voelen. Ze praten met mij over hun overprikkeld zijn en hoe dat gaat in relaties. Overprikkeld zijn blijft iets complex en wellicht zal je minder gevoelige partner nooit helemaal begrijpen wat het inhoudt en waarom jij je zo voelt. Jouw partner heeft het ook nog nooit meegemaakt ! Het moet ook wel raar zijn als jij je overprikkeld voelt, en het enige antwoord wat je kan vinden op de vele vragen die je partner je stelt “ik weet het niet” is. Het zou zomaar kunnen dat ook je partner wel eens zijn geduld verliest en iets roept als… “Gaan we weer zo beginnen ? Weten we het de hele dag niet…?” En een oplossing voor jouw overprikkeld zijn lijkt op dat moment heel ver weg…

Overprikkeld zijn is als een rivier

Overprikkeld zijn is een gevoel. Als er een gevoelensboek zou zijn, waar elk gevoel in beschreven staat, hoe het voelt en wat het betekent,  zou die vele malen dikker zijn dan het woordenboek voor taal. Wellicht kun je er een hele kastenwand mee vullen ! Gevoel is zo rijkelijk aanwezig binnen mijn lichaam, dat ik het soms moeilijk vind om woorden te vinden die bij mijn gevoel passen. Wanneer ik overprikkeld raak, is het net alsof ik midden in een rivier sta. Overal om me heen zie ik kleine stroompjes die samen opgaan in de grote rivier. Elk stroompje is een gevoel. Het gevoel dat ik voelde toen ik mijn dochter aankeek en ik in haar ogen zag dat ze wist dat ik overprikkeld ben. Maar ook het gevoel dat ik voelde toen mijn hond dicht bij me kwam zitten omdat ze aanvoelt dat er iets aan de hand is. Het gevoel dat ik voelde toen Sandra me vroeg wat er aan de hand is, en ik op dat moment geen antwoord kon vinden. En zo lijken er nog wel miljoenen gevoelens te zijn op dat moment…! Logisch dat je partner op dat moment wil weten wat hij of zij moet doen om je te helpen. Maar wat als je het antwoord zelf niet eens weet, omdat het gewoon te vol en te druk is in je hoofd om überhaupt een antwoord te vinden ?

Overprikkeld zijn is alsof je midden in een grote rivier staat. Elk stroompje is een gevoel. Hoe maak je dan duidelijk aan een ander hoe jij je voelt ?!

Expert zijn in non-verbale communicatie… vloek of zegen ?

Vandaag sprak ik een van mijn klanten, ze had een hele mooie en herkenbare anekdote. Ze vertelde me dat wanneer ze overprikkeld raakt, haar man dat niet altijd begrijpt. Haar man blijft dan met een stokje in haar zij porren net zolang totdat ze boos wordt en wegloopt. Ze vertelde dat als haar man dan soms een bepaalde opmerking maakt, een opmerking als “ik begrijp heel goed dat jij hier moeite mee hebt”. Op zich is dat een vrij normale reactie, behalve het feit dat deze vrouw veel meer meekrijgt dan alleen de opmerking. Zij hoort op welke manier haar man dit zegt, op welke woorden hij zijn klemtoon legt. Aan zijn lichaamshouding ziet ze waarmee hij zijn woorden extra kracht bijzet. Zij ziet de uitstraling die hij heeft wanneer hij het zegt. Al deze signalen maken het plaatje compleet. Zij wordt dan nog bozer omdat zij meteen de achterliggende reden ziet, ook de frustraties ziet die de man probeert te verbergen. Zij ziet dat haar man er norm van baalt dat ZIJ hier ALWEER moeite mee heeft. Ze wordt niet alleen boos om wat hij zegt, maar ook om wat hij ermee suggereert. Als zij haar man ermee confronteert wordt haar man weer boos, want dat is helemaal niet wat hij ermee wil zeggen ! Maar achteraf, als de ruzie voorbij is en beide partijen weer helder kunnen nadenken, komen ze samen tot de conclusie dat de vrouw toch gelijk had. De man was zich er niet eens bewust van dat hij met zijn frustraties kampte, maar de vrouw had het meteen door.

Als je hooggevoelig bent, hoor je, zie je, voel je alles wat hij zegt, maar ook wat hij niet zegt. Je ervaart zoveel meer. In conflict situaties kan dat wel eens verkeerd aflopen omdat dat te confronterend is voor de ander, die de verschillende dimensies van het gesprek wellicht niet ervaart.

Overprikkeld zijn is zoooo complex

Kun jij je voorstellen dat als je overprikkeld bent, en je ook nog eens alles ziet, voelt en hoort wat de ander zegt, op alle mogelijke manieren, dat dat al snel te veel wordt ? Mijn klanten in mijn praktijk hebben soms het gevoel dat ze niet alles kunnen zeggen wat ze zien, voelen en ervaren. Want als je alles vertelt wat je ervaart, kan de ander zich snel in het nauw gedreven voelen omdat het gewoon te confronterend is. Zeker als je allebei gefrustreerd bent. Maar als je als gevoelig persoon dan besluit om niets te zeggen, is het ook niet goed, want dan loop je weg, of ontwijk je de confrontatie. Wat je ook doet, het lijkt nooit goed genoeg te zijn. Je hoort wel eens vaker dat gevoelige mensen hierdoor depressief dreigen te raken. Doordat de persoon die het dichtste bij staat je ook het hardste kan raken. En als die persoon je dan even niet begrijpt, kan dat pijn doen.

Iedereen heeft zijn eigen belevingswereld, en die is oké

Natuurlijk hebben Sandra en ik ook nog wel eens zo onze momenten dat we elkaar even niet begrijpen. Dat is in elke relatie heel normaal. Laat het onbegrip wat je op dat moment ervaart een teken zijn dat je even meer tijd voor jezelf nodig hebt. Dat er op dat moment even te veel gebeurt en dat je op dat moment zeker geen beslissingen moet nemen. Je hoofd is gewoon te vol om het nog verder te belasten met nog meer verantwoordelijkheid. Als het kan, haal jezelf dan even uit die situatie en zoek de rust op. Maak afspraken thuis wat je partner wel en ook zeker niet moet doen als je overprikkeld bent. Grote kans dat het dan meteen al een stuk beter gaat. Realiseer je dat iedereen een eigen beleving heeft van dingen. En elke beleving is oké, een verkeerde beleving bestaat niet, belevingen zijn alleen anders. Soms heb je als gevoelig persoon wel eens het idee dat iedereen net zoveel ervaart als jij, maar dat is absoluut niet zo. In de beleving van je partner gebeurt er wellicht veel minder dan dat er in jouw beleving gebeurt. Grote kans dat je partner je heel verbaasd aankijkt als jij vertelt over jouw ervaringen. Hou er ook rekening mee dat jouw verhaal heel confronterend kan zijn voor de ander.

Respecteer elkaar… en probeer een beetje te letten op wat je zegt…

Zoals je hebt kunnen lezen kan de situatie als hierboven beschreven als heel intens en heel complex ervaren worden door de gevoelige persoon, terwijl je nuchtere partner zich blijft afvragen waarom je in hemelsnaam zo moeilijk doet. In situaties waarin je het gevoel hebt te moeten begrijpen wat de ander meemaakt, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. De vele stroompjes uit de rivier zijn vaak niet in woorden te vertalen. Het is bijna onmogelijk om iemand die nooit overprikkeld is uit te leggen wat er dan met je gebeurt. Misschien dat deze blog je wat aan het denken zet. Het enige wat belangrijk is, is respect te hebben voor elkaar. Je hoeft alleen maar te weten hoe je overprikkeldheid kan herkennen. Misschien dat je als minder gevoelige partner het gevoel hebt dat gesprekken met je gevoelige partner altijd zo diep gaan. Dat elke confrontatie uitgepluisd moet worden tot het bot. Misschien baal je ervan. Maar realiseer je ook dat het soms ook echt zo complex beleefd wordt door je gevoelige partner. En dat hij het nodig heeft om zijn gevoel te uiten. Met alle complexiteit erbij. Denk nooit… “je maakt je druk om niets”, of zeg of impliceer nooit… “het zit allemaal in jouw hoofd”… want in die woorden zit veel meer verstopt dan dat je nu wellicht denkt !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>