Ik wil controle | Leef Intens

Ik wil controle

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jan 23

Controle. Daar is wat het bij de meeste mensen om draait. Je wil je goed voelen, controle over je emoties en je gevoel. Wanneer je in een rotbui boodschappen aan het doen bent, en je komt opeens een vriendin tegen, duw je in alle macht die rotbui weg. Wat zal je vriendin wel niet denken als ze merkt dat je niet lekker in je vel zit ? En dus stoppen we het weg. Want wat die ander van je vindt is vaak toch nog net ietsje belangrijker. Ik wil controle.

Een vriendin van me heeft borderline. Het komt dan ook vaker voor dat ze opeens in een onredelijke bui terecht komt. Oud leed komt dan weer opeens opzetten. Ze krijgt dan snel ruzie met de mensen om haar heen. Als je goed kijkt, zie je haar dan worstelen met haar gevoel. “Ik wil me niet zo voelen”, “Ik mag me niet zo voelen”, met als gevolg dat alles alleen maar erger wordt. En dan vooral voor haar zelf.

Ik kan het niet aan !

Als ik haar dan vraag… “Waarom trek je je niet even terug, en laat je het gevoel gewoon eens op je af komen ?”, kijkt ze me verbaasd aan. “Dat kan toch niet…?”, zegt ze dan. “Dan trek ik een enorme beerput open, en dat kan ik niet aan”. Ik begrijp wel waarom ze dat zegt. Maar het gaat nu juist om die beerput. Alle emoties, alle gevoelens zitten opgesloten in die beerput. En die mogen er van haar niet uit. Ze wil controle over haar gevoelens, en ze denkt dat ze die heeft zolang alles veilig en wel zit opgesloten in de beerput. Maar hoe lang blijft dat goed gaan? Hoe lang duurt het totdat alle hangsloten, alle kettingen, opeens stuk gaan, door de constante druk die alle gevoelens erop zetten?

Hoe lang blijf je gevoelens wegstoppen ?

Zo ook met de mevrouw in de supermarkt. Hoe lang blijf je je gevoelens wegstoppen? Waarom zou je je anders voor willen doen dan dat je je voelt? Waarom zou je de buitenwereld voor de gek willen houden en de persoon willen voorschotelen waarvan je denkt dat zij hem willen zien? Die vriendin van je vind het echt niet erg als je gewoon zegt dat je je niet zo lekker voelt, of dat je niet zo lekker in je vel zit. Daar is het toch een vriendin voor?

In contact met je gevoel

Als je echt in contact wil staan met je gevoel, moet je er ook naar luisteren. Als je gevoel zegt… “ik ben onrustig”, waarom zou je dan niet even opstaan, en midden in je woonkamer even op en neer springen. Armen en benen om je heen slingerend, en even de onrust uiten. De onrust uit je lichaam schudden. Dan luister je naar je gevoel, en gaat de onrust vanzelf weg. Als je boos bent, waarom zou je jezelf niet even toestaan om even lekker boos te zijn ? Als je wil huilen, waarom doe je dat dan niet even ? Emoties willen niet weggestopt worden. Ze blijven terugkomen totdat ze er wel van je mogen zijn. Op dat punt zijn emoties misschien nog wel erger dan je ego. Ego wordt vanzelf minder als je hem negeert. Emoties lijken daar juist sterker van te worden.

gratis masterclass : in 7 eenvoudige stappen van stress naar ontspanning

Zou je graag willen leren :

  • hoe je met spanning op de werkvloer kan omgaan
  • hoe je met gestresste collega’s in je team toch kalm en rustig kan blijven
  • hoe je ervoor kan zorgen dat alle verwachtingen van de mensen om je heen je minder raken
  • hoe je met de drukte in huis kan omgaan, waneer je partner of je kinderen ook gestresst raken en het je te veel lijkt te worden
  • dat de beleving van andere mensen soms behoorlijk negatief kan zijn
  • dat veel mensen om je heen de neiging hebben overal een oordeel over te vellen, maar dat er eigenlijk geen goed of fout bestaat
  • hoe je ervoor kan zorgen dat jij altijd rustig en kalm blijft

 

ja, reserveer mijn plek !

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>