In beelden denken heeft ook zo zijn voordelen ! | Leef Intens

In beelden denken heeft ook zo zijn voordelen !

Door Roel van Heel | stress verminderen

jul 08

Mijn zoon denkt in beelden. In zijn hoofd komen 32 plaatjes per seconden voorbij. Hij is snel afgeleid, en kan zijn aandacht niet erg lang bij een ding houden. Schrijven doet hij liever niet, dat vertraagt namelijk zijn denken. Schrijven is saai. Dus als hij moet schrijven doet hij dat snel, groot en bijna onleesbaar, dan is hij er ook snel vanaf.

Hij schrijft bijvoorbeeld de woorden op, precies zoals ze klinken. Van “fysio” maakt hij bijvoorbeeld “viesijoo”, en van “bed verschonen” maakt hij “bet verschoonen”. Als hij op zondagmorgen zijn kamer moet opruimen, zinkt de moed hem in de schoenen. Hij ziet namelijk die enorme berg kleren, auto’s, knuffels, boeken, en nog veel meer dingen die compleet verspreid in zijn slaapkamer liggen. De meeste beelddenkers zijn helaas niet zo goed in opruimen. Als hij ’s avonds naar bed moet, lukt dat niet. Dan komt hij naar ons toelopen met die bekende blik in zijn ogen. De puntjes van zijn wenkbrauwen omhoog, de eindjes van zijn wenkbrauwen omlaag, ogen op standje treurig. “Papa”, begint hij dan, “het is nog zo druk in mijn hoofd, ik kan gewoon niet slapen !”.

Op school

Op school gaat het ook zo. Als hij sommen moet maken vult hij maar de helft in. Hij heeft de  sommen al in zijn hoofd een keer gemaakt, waarom moet hij ze nog een keer maken ? Hij heeft de helft ingevuld, daarna had hij geen zin meer. Zijn concentratie ligt dan bij iets anders, een klasgenootje die een gekke bek trekt en waar hij toch even hard moet lachen. Als de juf een vraag stelt in de klas, moet hij langer nadenken. Het auditieve signaal van de juf moet eerst verwerkt worden naar een beeld in zijn hoofd. Daarna kan hij het antwoord pas vinden. Dan moet hij het antwoord, dat ook een beeld is, terugvertalen in woorden. En in de tussentijd heeft een andere klasgenootje het antwoord al gevonden. Mijn zoon heeft wat extra ondersteuning nodig. Want al deze acties zeggen namelijk niets over zijn intelligentie. Als ik oefeningen met hem doe en ik bied die op een visuele manier aan, weet hij meteen het antwoord.

Actief bezig

We zijn actief met hem bezig, om hem te helpen om zijn vermogen om in beelden te denken op een positieve manier toe te kunnen passen. Zo heeft hij concentratieoefeningen meegekregen in de klas. Op zijn tafeltje in de klas zit een papiertje geplakt waarop een leuk tekenfiguurtje de vijf stappen van het concentreren vertegenwoordigt. “Ik zit stil…”, “Ik ben stil…”, “Ik steek mijn vinger op…”, “Ik stop en ik denk na…”, “Ik start en ik begin op tijd”. Elke keer als ik “Ik ben stil” opnoem, moet hij hard lachen. Want het poppetje op de tekening is helemaal niet stil , maar zit wild gebarend op zijn stoel. Net zoals mijn zoon eigenlijk altijd op zijn stoel zit. Elke keer als hij het moeilijk vindt om te concentreren, kijkt hij op dat papiertje en gaat het wat beter. Hij heeft ook een leesliniaal meegekregen in de klas. Hij heeft voor de kleur jade gekozen. “He!”, roep hij destijds verbaasd, “als ik dit liniaaltje gebruik staan de letters stil en krijg ik geen pijn aan mijn ogen!”. Hij zet soms een hoofdtelefoon op, en mag soms in het “kantoortje” zitten, die muren om zijn tafel heen, zodat hij niet afgeleid wordt. Met wat extra ondersteuning komt hij een heel eind.

Voordelen van in beelden denken

Tegenwoordig is hij al redelijk gewend aan zijn nieuwe hulpmiddelen, als is het soms nog wat lastig. Mijn zoon heeft glutenallergie, en bakt dus zijn eigen brood. Hij had besloten om eens goed te genieten van dit werkje. Hij had een MP3 speler bij zich, en zijn favoriete liedje opgezet. Luid zingend en dansend op het keukentrapje begon hij met het wegen van de meel. Vervolgens kwam hij naar me toe gerend en roep hij enthousiast: “Ik heb wel duidend plaatjes in mijn hoofd !!”. Waarop ik zeg, “zo… dat is druk ! Daar wordt je vast gek van, niet ?”. “Nee hoor”, riep hij. “Dat is juist heel handig ! Ik heb een plaatje in mijn hoofd van het brood bakken, een van het opstaan, een van het naar schoolgaan, een van de rekenles, noem maar op! Ik pak gewoon het plaatje wat ik nodig heb, en ik weet precies wat ik moet doen ! Makkelijk toch ?!”. Hij huppelt weer terug naar de keuken en gaat verder met brood bakken. In beelden denken heeft ook zeker zo zijn voordelen !

Snel afgeleid

Even later loopt hij naar de hond en gaat weer spelen met het balletje. Er wordt uiteraard weer enthousiast gezonden en gedanst. Kalm tik ik hem op zijn schouder. “Oh ja !”, roept hij, en rent meteen terug naar de keuken. Na een halve minuut is hij weer klaar en rent hij de kamer weer in, om verder te gaan met het balletje. Ik zie het al. In zijn hoofd lijkt het wel een diaprojector die op hol is geslagen. Allemaal plaatjes, allemaal prikkels van de dag. Het krioelt ervan ! Hij is weer snel afgeleid, waardoor zijn concentratie even ver te zoeken is. Ik tik hem weer op zijn schouder en hij rent weer snel terug naar de broodbakmachine. Ik moet een beetje lachen in mezelf. Hij was bijna klaar, en samen maken we het af en zetten we de broodbakmachine aan.

Psychomotorisch gevoelig

Er was ooit een tijd dat ik het superirritant vond dat mijn zoon nooit eens rustig kon doen. Altijd dansen, springen en zingen. Nooit eens stilstaan. Tegenwoordig weet ik gewoon dat hij op een drukke manier gevoelig is. Ze noemen dat ook wel “psychomotorisch gevoelig”. Voor hem is het belangrijk om flink te bewegen, want door te bewegen kan hij zich concentreren. Hij zal nooit netjes stilzitten in de kas, hij heeft het nodig dat hij lekker kan rondrennen, mag lachen, mag stoeien, alles wat drukke jongens van zijn leeftijd doen. We geven hem bewust het signaal dat dit mag, en dat hij mag zijn wie hij wil zijn. Maar toch moet hij ook gaan leren dat als hij zich echt moet concentreren, hij even moet stoppen met druk doen. Dat valt soms even tegen. Met oefeningen kan hij zich beter concentreren, en kan hij zijn snelle manier van denken langzaam gaan vertragen. We zijn in goed gesprek met de juf, en helpen hem langzaam verder. Hij doet het steeds beter, en gaat zijn gevoeligheid en in beelden denkend vermogen in een steeds positiever daglicht zien. Met wat geduld, respect en acceptatie gaat hij er zeker komen.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

 • Desiree schreef:

  Beste Roel,

  Zojuist heb ik het stukje over In beelden denken heeft ook zijn voordelen. Het is een leuk en enthousiast stuk over de combinatie druk bewegen en concentreren. Echter heb ik maar weinig gelezen over de voordelen en dat was nou juist de titel. Is er misschien iets wat ik, als beelddenker dan niet lees, wat er wel staat?

  Hartelijke groet, Desiree

  • roelvanheel schreef:

   Hoi Desiree,

   Deze blog gaat inderdaad niet zozeer over de wetenschappelijke voordelen van beelddenken. Veel beelddenkers zijn onzeker en hebben een vorm van faalangst omdat andere kinderen het antwoord bijvoorbeeld sneller weten. Deze kinderen voelen zich vaak minder slim. Ik leer ze in mijn praktijk om de voordelen van hun gave weer in te zien. Als je eenmaal weet dat in beelden denken niet betekent dat je minder intelligent bent, maar dat het betekent dat je anders denkt en dat dat ook goed is, kun je langzaam gaan inzien dat het juist ook vele mooie kanten heeft. Zo heeft mijn zoon geleerd dat hij dingen makkelijker onthoudt door er letterlijk plaatjes van te maken in zijn hoofd en die op te slaan in een denkbeeldige kast in zijn hoofd. Nu hij inmiddels redelijk bekend is met dit fenomeen, voelt hij zich er vele malen makkelijker bij. Vanuit het standpunt van mijn zoon, geeft het vele voordelen om op deze manier te werk te gaan. Het waren namelijk zijn eigen woorden, haha ! Is dat een antwoord op je vraag ?

   Groetjes,

   Roel

 • >