Ben jij een inspiratiebron voor anderen ? | Leef Intens

Ben jij een inspiratiebron voor anderen ?

Door Roel van Heel | jij en je omgeving

jun 06

De stijl die Sandra en ik kiezen om onze kinderen op te voeden is anders dan bij andere gezinnen. Wij zijn veel meer gefocust op het overprikkeld zijn van onze kinderen, we houden ze goed in de gaten. Wat dat betreft zijn we een goed team. Ik voel heel goed aan wanneer mijn kinderen overprikkeld zijn, ik heb daar vaak geen woorden voor nodig. Sandra is ook gevoelig, maar gelukkig niet hooggevoelig. Het is voor haar soms inderdaad heel moeilijk om met drie hooggevoelige mensen in een gezin te zijn, maar ze kan als geen ander ons met beide voeten op de grond zetten. Samen zijn we een goed team. Ben jij een inspiratiebron voor anderen ?

Empathie heeft verschillende kanten

inspiratiebron yunaMijn dochter, mijn zoon en ik zijn alle drie hooggevoelig. Dat betekent dat wij heel goed kunnen aanvoelen wat de ander voelt. Wij kunnen heel goed zien wat iemand zegt, en wat iemand uitstraalt. Als iemand alsof doet en iets anders zegt dan wat hij uitstraalt, merken we dat… en maakt ons soms onzeker. Dit gevoel van empathie is iets geweldigs. Maar het is soms ook vervelend, het kan voor conflict situaties zorgen. In een relatie is het niet altijd leuk dat een van de twee alles ziet en alles hoort. Soms is het fijn om niet alles met elkaar te delen, en bepaalde dingen voor jezelf te houden. En als je partner dan alles ziet en alles hoort wat je doet, ook als je het even niet wil delen, is dat zowel confronterend als frustrerend.

“Als je partner alles ziet en alles hoort wat je doet, ook als je het even niet wil delen, kan dat zowel confronterend als frustrerend zijn”

Elk kind heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing

inspiratiebron raviMijn dochter voelt ook al die gevoelens en emoties van andere mensen. Als er soms op deze manier even wat te veel binnenkomt, klapt ze dicht. Ze weet dan even niet meer welke gedachten en gevoelens van haar zijn en welke van andere mensen zijn. Ik probeer haar te helpen door haar haar hoofd te tekenen op papier en daarbinnen te tekenen welke gedachten er zijn en welke bij haar horen en welke niet. Ik help haar daarbij in een goed gesprek. Mijn zoon is prikkelzoekende en heeft nergens last van. Tot aan het einde van de dag. Hij kan dan ook wel eens vol zitten en wordt dan boos. Hij wil dan met rust gelaten worden totdat hij weer is afgekoeld. We hebben daar thuis een stressmeter voor gemaakt, waarin hij kan tekenen hoeveel stress hij ervaart die dag. Als die boven het gemiddelde uitkomt weten wij dat we hem even met rust moeten laten.

Ervaren dat problemen eigenlijk helemaal geen problemen zijn

Dit alles is onderdeel van de stabiele basis die wij onze kinderen geven. En als we ergens zijn op een publieke plaats, of er is bezoek, en Sandra en ik zien dat onze kinderen overprikkeld raken, of er gaat even iets verkeerd… dan nemen we ze even bij ons. Dan laten we hun even een oefening doen om rustig te worden. Of we praten er over zoals we dat thuis altijd doen. Soms vinden mensen dat raar, en kijken ze ons wat raar aan. Je zit midden op een terras en dan ga je opeens een aardingsoefening doen ? Ja, wij doen dat wel vaker inderdaad. Want daar worden onze kinderen weer rustig van. Op die manier kunnen ze zelf ervaren dat de problemen die ze op dat moment in hun hoofd hebben gehaald, niet altijd problemen zijn. Dat sommige problemen niet van hun zijn, maar van andere mensen. Van papa of mama bijvoorbeeld, of van de juf, of van een klasgenootje. Dat jij dat als gevoelig persoon niet meteen hoeft op te lossen, maar dat je er wel voor die persoon kan zijn. Tenminste, nadat je er eerst voor jezelf bent. Want als je rustig bent en blijft, kun je er ook beter voor de ander zijn.

“Door op tijd een aardingsoefening te doen, kunnen onze kinderen leren dat de dingen die ze op dat moment in hun hoofd hebben, niet altijd problemen zijn.”

Een inspiratiebron door jezelf te zijn 

Volwassenen lopen vaak tegen wat andere problemen aan. Door echt zichzelf te zijn, al dan niet door bepaalde soorten gesprekken te voeren of door bepaalde oefeningen te doen, kunnen andere mensen dat soms vreemd vinden. Iedereen heeft zijn eigen beleving, en elke beleving is ok. We zijn zo geneigd om overal een goed of fout aan te koppelen, om alles te beoordelen. Maar dat is niet nodig. We zijn zo ingesteld om constant onze focus te leggen op wat andere mensen van ons verwachten, om “normaal” te doen, zodat je zo weinig mogelijk opvalt. Maar het gekke is, dat als je normaal wil zijn en je uiterste best doet om normaal te blijven, dat tegen je gaat werken. Je ben zo bezig dat iedereen jou leuk vindt, dat de mensen om je heen je nog vreemder gaan vinden. Het kan soms krampachtig overkomen. Terwijl als je gewoon jezelf bent, uniek, mensen je gaan waarderen. Daar hoort dan bij dat mensen inderdaad soms een beetje gek naar je kijken alsof ze zich afvragen : “wat ben jij nou aan het doen ??”. Maar op de achtergrond hebben ze misschien wel bewondering voor je. Dat jij gewoon jezelf bent en jou eigen manier van leven hebt.

“Door uniek te zijn en jezelf te zijn, kun je een enorme inspiratiebron zijn voor anderen, zelfs als mensen daar minder positief op reageren.”

Prik jij door de opmerkingen van anderen heen ?

inspiratiebron pinOp deze manier straal jij uit dat je gelukkig bent in je eigen belevingswereld. In onze drukke maatschappij vallen zo’n dingen op. Dat je gelukkig bent terwijl je je eigen ding doet. Mensen willen dat graag ook, en op die manier ben je een enorme inspiratiebron. Probeer het dus eens om te draaien. Als mensen je lijken te veroordelen omdat jij jouw leven leidt zoals jij dat zelf wil… zijn ze misschien wel jaloers op jou en zouden ze dat maar wat graag zelf ook willen ! Zelfs als ze een rotopmerking maken als bijvoorbeeld : “moet je daar nog een opleiding voor volgen, voor wat jij doet ?”. Dan betekent dat eigenlijk : “ik zou dat ook graag willen, maar ik durf die stap nog niet te zetten”. Als jij daar doorheen kan prikken, het kan omdenken, blijf jij bij jezelf. En dan kun je de ander misschien nog gaan helpen ook, in plaats van jezelf op te vreten van frustratie.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>