Sandra Kleipas - Deel 2 | Leef Intens

Interview met Sandra Kleipas (deel 2)

Sandra Kleipas heeft in België een praktijk voor gezinsbegeleiding en persoonlijke groei. In haar praktijk wandelt zij mee op het pad van kinderen, jongeren en volwassenen, wijst ze hun de weg, en stelt ze hun in staat om zelf de antwoorden te vinden waar ze naar om zoek zijn. Met de vele lezingen die ze geeft, en de publicatie van haar boekje waarin ze 80 tips weggeeft voor haar beelddenkend publiek, timmert ze flink aan de weg. Haar droom, meer begrip en samenwerking met en voor hoogsensitieve en in beeld denkende personen, komt steeds dichter bij.

lees ook deel 1
In deel 1 heb je kunnen lezen wat beelddenken is en hoe Sandra daar inverzeild is geraakt. In deel 2 praten we verder over samenwerkingsvormen en over het ontstaan van een nieuw platform.

lees deel 1

Je hebt een tijdje geleden nog een andere droom verwezenlijkt: logopedie in beeld. Hoe kwam deze droom tot stand ?

Dat heeft ook te maken met mijn quote ‘laat los wat je najaagt, omarm wat je op je pad tegenkomt’ te maken. Ik schreef een boekje, 80 praktische tips voor beelddenkende kinderen, dat kwam uit in 2014. De lancering ervan was ontzettend leuk! Maar toen kwamen er aanmeldingen, en nog meer aanmeldingen…

Het werd heel erg druk, en tijdens die drukte kwam ik erachter dat sommige dingen anders konden. Ik merkte dat ik bij scholen tegen onbegrip, onduidelijkheid en onmacht aanliep. Toen realiseerde ik me dat ik wel in mijn eentje deze beweging kan maken, maar als we vanuit onderwijs en logopedie deze stap kunnen maken, leek me dat geweldig! Ik ben toen een opleiding gaan creëren. Dat ben ik dus gaan doen voor zowel het onderwijs als voor de logopedie. Zo heb ik het afgelopen jaar zo’n 50 a 60 mensen opgeleid die zich nu gespecialiseerd mogen noemen in de basis van beelddenken.  Daarbij vond ik het heel belangrijk dat niet alleen het schoolse, maar ook het emotionele werd meegenomen. Zo is het platform “onderwijs in beeld” en “logopedie in beeld” ontstaan. Het was echt het “verzuipen” wat ervoor zorgde dat ik iets moest doen.

“luister naar het kind en praat met het kind en niet over het kind”

Heb je verder nog plannen om dit platform te gaan uitbreiden ?

Ja wat dat betreft heb ik een leuke primeur voor je: in 2016 komt er een nieuw platform: platform visuele intelligentie. De bedoeling is om beeldenkspecialisten, maar ook coaches die hun opleiding ergens anders hebben gevolgd en met beelddenken bezig zijn of goed materiaal hebben, op het platform te vermelden. Dus als jij een andere opleiding hebt gevolgd op het gebied van beelddenken, zoals de matrix methode bijvoorbeeld, dan is het ook heel fijn dat mensen uit je regio je kunnen vinden.

In eerste instantie heb je onze trainers. De trainers zijn onze experts. Iedere expert heeft zijn eigen niche. Op het nieuwe platform komen een aantal niches, zoals “kinderen in beeld”, “jongeren in beeld” en “volwassenen in beeld”. Daaronder valt dan weer “werk in beeld”, “onderwijs in beeld”, “logopedie in beeld”. Dat valt dan weer onder die niches. Iedere niche heeft zijn eigen expert en trainers. Die geven trainingen voor het platform. Op de website voor het platform komt een kaart te staan. Op die kaart zullen alle specialisten en trainers geplaatst worden. Iedereen die de opleiding ergens anders heeft gevolgd is ook van harte welkom.

Het nieuwe platform zal een vereniging zonder beoogde winst zijn. Het doel van het platform “visuele intelligentie” is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om een beelddenkspecialist te vinden uit hun buurt. Of die nu bij ons een opleiding heeft gevolgd of niet, is dan bijzaak.

Is dat niet een enorme klus om dat platform te laten samenwerken met al die trainers, specialisten en partners ?

Als je straks partner, specialist of trainer bent, zal er straks altijd iemand zijn die tussen 9 en 5 telefonisch beschikbaar is. Daar kun je dan altijd met je vragen terecht. Maar ook ouders en scholen kunnen straks contact opnemen met het platform . De vraag wordt dan doorgezet naar een van de specialisten die de vraag kan beantwoorden. We krijgen bijvoorbeeld veel vragen binnen van scholen met de vraag of we een studiedag kunnen orga-niseren. Maar ook andere vragen zoals welke boeken het beste aangeraden kunnen worden aan de ouders wanneer ze er om vragen. We raden dan vaak de boeken van Tineke Verdoes aan, maar ook “De hoog-sensitiviteit survivalgids” en mijn boekje met de 80 tips voor beelddenkers. Wij willen dus ook echt verder kijken dan alleen naar onze eigen specialisten.

Kunnen ouders zelf ook bij jullie terecht als ze hun school extra informatie willen geven over beelddenken ?

Natuurlijk kan dat. Afhankelijk van de vraag kunnen we een specialist of partner in hun buurt aanbevelen. We weten van onze specialisten vrij snel of het iemand is die wel of niet graag voor een groep spreekt. Straks kunnen we ook partners gaan aanraden. Het kan ook zijn dat ik zelf ga spreken op zo’n event. Het is sterk afhankelijk van de vraag die de school heeft.

Vanaf 2016 is er www.platformvisueleintelligentie.com. Daar komt dan alles op te staan.

Stel er komen ouders in je praktijk die met hun handen in het haar zitten rondom de opvoeding van hun beelddenken gevoelige kind. Welke tips heb je voor deze ouders ?

Ik kan daar niet zomaar een advies voor geven. Het is belangrijk om te gaan kijken naar het gehele plaatje. Soms komen ouders naar me toe, en zeggen dan “mijn kind doet het niet, maak het”. Zo werkt dat niet helemaal. Dan ga ik vragen stellen. Waar loopt het mis ?

Als ik een advies mag geven voor deze ouders, zou ik zeggen : luister naar het kind, en praat met het kind en niet over het kind. Niet alleen als therapeut, ouders of docent, maar met zijn allen. Wat wil het kind ? Vaak worden er allerlei oplossingen aangedragen terwijl we nog nooit hebben gevraagd aan het kind, wat het zelf wil. Misschien hebben ze zelf al een oplossing bedacht !

“Het doel van het nieuwe platform is om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om een beelddenkspecialist te vinden uit hun buurt.”

Wat zijn je verdere ambities ?

detail-5Ik heb een bucketlist. Ik zou heel graag willen leren van dove mensen. Het zijn echte beelddenkers. Ik denk dat ik daar nog veel van kan opsteken. Ik hoop uiteraard ook hen nog wat dingen mee te kunnen geven, een soort informatieruil.

Ik kan bijvoorbeeld nog altijd heel verwonderd zijn dat ik hier in theater de Warande na 8 seizoenen nog steeds lezingen geef en dat er alleen maar meer mensen op af blijven komen. Ondanks dat ik dat al heel vaak heb gedaan kan ik er nog enorm van genieten. En als ik er nog van kan genieten, is dat oké.

Ik zou geen prikkelzoeker zijn als ik niet wist dat er nog dingen zouden komen.  Maar ik kan je ze nog niet vertellen.

Meld je aan !
Meld je nu aan en mis geen waardevolle tips uit onze praktijk die niet alleen jou maar je hele gezin meer rust en harmonie kunnen brengen !

>