Intuitief Waarnemen | Leef Intens

Intuitief Waarnemen

Door Roel van Heel | luisteren naar je lichaam

dec 23

Als prikkelgevoelig persoon kun je stemmingen van andere mensen intuïtief waarnemen. Je kan bijvoorbeeld zien dat hetgeen wat iemand uitspreekt niet altijd hetzelfde is dan hetgeen hij uitstraalt. Als je iets tegen een persoon zegt, kun je aan zijn gezichtsuitdrukking zien dat hij in zijn hoofd verder maalt, terwijl die persoon in het gesprek daar zelf niets over zegt. Je weet misschien niet altijd wat er aan de hand is, maar je krijgt wel het gevoel dat er iets niet klopt. Deze gave wordt vaak onderschat. Je krijgt een schat aan niet-tastbare informatie. Wat doe je daarmee ? Hou je het voor je ? Of vertel je het aan de mensen om je heen ?

Kinderen in groep 1 van de basisschool kunnen het al. Ze kunnen zien dat de juf die voor de klas staat niet zo lekker in haar vel zit. Maar ze zien ook dat wat de juf uitspreekt niet overeenkomt met dat wat ze uitstraalt. Ze zien het, maar begrijpen het niet. Het eerste wat ze dan denken is dat ze zelf wat verkeerds hebben gedaan. Dat de juf boos op ze is. Maar de juf zelf denkt waarschijnlijk dat kinderen in groep 1 dat toch niet door hebben. En in de meeste gevallen is dat misschien ook wel zo. Maar het prikkelgevoelige kind ziet het, en heeft er last van.

Onder controle

Op latere leeftijd kun je dit talent gaan uitbouwen. Je hebt inmiddels geleerd hoe je ermee moet omgaan en de signalen die je opvangt maken je niet langer onzeker. Meer en meer zie je dan om je heen hoe mensen met hun emoties omgaan en of ze die verstoppen of dat ze die juist uiten. Toen ik mijn werkgever destijds vertelde over intuïtief waarnemen, was hij ervan overtuigd dat ik helderziend was. Ik kon dingen zien en voelen die anderen niet zagen of voelden. Maar niets is minder waar. Intuïtief waarnemen kan iedereen, met een beetje oefening. Maar wat doe je met de soms waardevolle informatie die je zo opvangt ?

Uitspreken of niet ?

Zo sprak ik een paar jaar geleden een moeder die problemen had met haar zoon. Wild gebarend vertelde ze me dat ze zo’n last had van stress en dat ze geen idee had waar het vandaan kwam. Haar zoon luisterde ook helemaal niet, dat vond ze vervelend. Ik kende deze moeder al een tijdje. Ik wist al snel waar haar pijnpunt zat. Zelf leek ze zich daar niet van bewust. Ik heb er toen voor gekozen om dit met haar te bespreken. Ik kende haar al, dus dat leek me goed om te doen. Om haar te helpen. Ze reageerde goed op mijn verhaal. Maar toch twijfelde ik later of ik er wel goed aan deed.

Ik realiseerde me dat ik als hooggevoelig persoon veel dingen zie bij andere mensen. Maar omdat die mensen bepaald gedrag laten zien, wil natuurlijk niet zeggen dat ze erover aangesproken willen worden. Niet iedereen zit te wachten op een coachingsadvies. In het geval van de moeder hierboven heeft het goed uitgepakt. Maar dingen die je intuïtief waarneemt lijken voor anderen fabels. “Dat kun je toch niet weten ?” wordt er dan geroepen. Of “dat zit maar in je hoofd”. Het zijn geen feiten. Het kan zorgen voor een innerlijke strijd. Moet je het voor je houden, of toch vertellen en het risico lopen dat mensen je vragen waar jij je in hemelsnaam mee bemoeit ?

Wat dan wel ?

Bewustwording is het sleutelwoord in deze. Iedereen heeft zijn eigen belevingswereld. Dat is iets wat ik mensen heel vaak vertel maar je moet het echt ervaren wil je er ook echt iets mee kunnen. Iedereen heeft zijn eigen beleving, en hoe die beleving er ook uit ziet, dat is goed. Soms is de neiging om mensen te willen helpen erg groot. Maar het is ook goed dat de mensen die je eigenlijk wil helpen, eerst zelf de fout maken, om er later van te leren. Vaak gebeuren dingen om een reden. 

Toch voelt dat raar. Dat je dingen opmerkt, veel kansen ziet op mensen te kunnen en willen helpen, maar dat je ze dan toch die fout moet laten maken. Maar goed, niet iedereen wil geholpen worden. En uiteindelijk is het ook een stukje verantwoordelijkheid van de persoon zelf om om hulp te roepen.

Het beste wat je kan doen is je bereidheid tonen om te helpen. Vroeg of laat kloppen ze dan misschien dan toch wel bij je aan.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>