Jouw unieke kind | Leef Intens

Jouw unieke kind

Door Roel van Heel | opvoeding

feb 10

Je bent zoals altijd op tijd opgestaan, even met een kopje thee op de bank voordat de kinderen wakker worden. Jouw kind is uniek, maar je kind is soms ook wat druk en eigenwijs. Als het tijd is om op te staan ga je even kijken of ze echt wel wakker zijn en al bezig zijn om zich aan te kleden. De kinderen hebben een wekker gekregen en als die af gaat, mogen ze opstaan, zich gaan verzorgen en zich aankleden.

Maar als je boven komt, zie je dat je dochter nog steeds in haar pyjama voor zich uit zit te staren. Ze zit weer in dromenland en er is weer niets met haar aan te vangen. Terwijl je zoon al aan tafel zijn boterhammen naar binnen aan het werken is, ga je nog eens kijken waar je dochter blijft. Met wat moeite heeft ze haar kleren bijna aan. Jouw geduld wordt aardig op de proef gesteld. Op school lijkt ze ook wat afwezig. Ze speelt wel met haar klasgenootjes, maar is toch nog behoorlijk op zichzelf. Ze heeft geen zin om af te spreken. Zodra ze thuis is, speelt ze wel enthousiast met haar broertje en is ze weer sociaal en spontaan. Alsof er niets aan de hand is.

Afwezig

Je maakt je zorgen. En in een momentje dat jullie even alleen zijn, met zijn tweeën, ga je het gesprek met haar aan. “Je bent zo afwezig vandaag. Wat is er ?” Zoals zo vaak, schud je dochter met haar hoofd. “Ik weet het niet”, zegt ze. “Ik merk dat je hoofd nogal vol zit. Klopt dat ?”, vraag je voorzichtig. Dan is het even stil. Je ziet je dochter nadenken. “Ja”, zegt ze dan. “Is er iets gebeurd op school ?”. Langzaam begint ze te vertellen. De juf heeft een ander kind in de klas een standje gegeven, en je dochter was daar nogal van onder de indruk. Een ander kind werd gepest in de klas, en je dochter vond dat zo sneu. Nu ze eenmaal bezig is met vertellen komt er steeds meer. Morgen gaat ze weer naar paardrijden, en dat vind ze een beetje spannend. Over een paar dagen moet ze afzwemmen voor haar diploma, ze hoopt dat ze het gaat halen.

Veel prikkelgevoelige kinderen hebben de neiging om even weg te dromen. Dat is ook niet zo heel raar als je je weer even verplaatst in je kind. De meeste gevoelige kinderen zijn prikkelmijdend, en hebben de neiging om veel te observeren en te analyseren. Je kind is in feite een onbeschreven blad, en heeft nog weinig ervaringen opgebouwd met de vele prikkels waar je als kind aan wordt blootgesteld. Veel situaties zijn dus nieuw, en alle situaties die nieuw zijn leveren per definitie veel prikkels op. Dit kan erg spannend zijn.

Veel prikkels

Ook bij de dochter in dit verhaal komen veel prikkels binnen. Ze kan zich heel goed verplaatsen in een ander en voelt als het ware hetzelfde als het kind dat een standje kreeg, of het kind dat gepest werd. Ze kan er dagen mee rondlopen voordat ze het uiteindelijk vertelt. Ook het afzwemmen en het paardrijden leveren nieuwe situaties op, iets waar ze zich nog moeilijk op kunnen voorbereiden. Daar gaan ze dan veel over nadenken, de situatie analyseren, wat zou je kunnen verwachten ? En dus gaat je kind op zoek naar een oplossing. Hoe gaan papa en mama om met zo’n nieuwe prikkel ? En de juf ? En de andere klasgenootjes ? Uit de vele voorbeelden die de revue passeren kiezen ze het voorbeeld uit dat ze het beste bij zich vinden passen. Ze proberen het na te doen. En zo leren ze spelenderwijs hun weg te vinden in onze westerse prestatiemaatschappij.

Het is natuurlijk heel goed dat je kind leert door na te bootsen. Ze spiegelen het gedrag uit hun omgeving en denken daar veel over na. Hierdoor kunnen ze in korte tijd een enorme groeisprint maken. Maar soms kunnen prikkelgevoelige kinderen daar ook wat ver in gaan. Naar mate ze ouder worden, realiseren ze zich opeens dat veel mensen bepaalde verwachtingen van hun hebben. De juf op school wil dat ze stil zitten op hun stoel en luisteren naar wat ze te vertellen heeft. Mama wil dat ze ’s morgens vroeg opschieten zodat ze op tijd aan de eettafel zitten om vervolgens met grote haast naar school te lopen. Daarnaast moet je kind ook nog zijn plek vinden tussen de andere klasgenootjes. Kortom: er gebeurt veel. Elke dag weer.

Aandacht naar zijn omgeving

Voor een kind is het heel verleidelijk om helemaal op te gaan in de prikkel en om de aandacht te gaan focussen op zijn omgeving. Maar op een gegeven moment is het ook belangrijk om je kind weer te leren omdat niet te veel te doen. Vanaf het zevende levensjaar is je kind zover dat het zich bewust kan worden wat er met hem en met zijn omgeving gebeurt. Vanaf dat moment kan je hem gaan leren dat je wel veel kan leren door te spiegelen en af te kijken van anderen, maar ook dat de mening en opvattingen uit de omgeving niet altijd zo belangrijk zijn. Verleg de focus die tot nu toe erg vaak bij de omgeving lag naar jezelf. Ga op zoek naar je eigen ik, wat je zelf prettig vind, wat je zelf niet prettig vind. Dat kun je doen door veel te praten over het gevoel wat je kind krijgt als het iets meemaakt. Ben je boos ? Waar voel je dat dan ? Ben je verdrietig ? Waar voel je dat ? Door steeds bewuster om te gaan met dit gevoel en waar je die sensaties kan ervaren in je lichaam, verplaats je de focus als vanzelf op jezelf en ben je automatisch minder met je omgeving bezig.

Kinderen gaan vanaf het 7e levensjaar op ontdekkingsreis. Stimuleer ze om die reis te maken, maar help ze ook met het vinden van die unieke persoon die binnenin altijd aanwezig is, maar er niet altijd uit mag.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>