Kies eerst voor jezelf...! | Leef Intens

Kies eerst voor jezelf…!

Door Roel van Heel | dagritme & energie

aug 03

Ken je dat ? Dat je jezelf enorm kan spiegelen aan je omgeving ? Dat je alles wat er om je heen gebeurt enorm aantrekt en betrekt op jezelf ? Wanneer je samen met je collega aan een bureau blok zit, voel jij meteen aan dat je collega niet zo lekker in haar vel zit. Jij denkt uiteraard meteen dat het aan jou ligt. Want ze kijkt op een bepaalde manier naar je, of reageert helemaal niet op je. Normaal gesproken begroet ze jou altijd enthousiast. Of je gaat samen met haar even een kopje koffie drinken, maar op een of andere manier voelt het niet zo goed als normaal. Als je haar confronteert met je gevoel, dat ze gespannen overkomt, zegt ze alleen… “gespannen…? Ja, misschien.”. Ze wimpelt het weg en gaat de confrontatie uit de weg. Jij blijft dan achter met een rotgevoel en kan het niet loslaten. Kies eerst voor jezelf.

In mijn praktijk hoor ik veel van dergelijke verhalen. Prikkelgevoelige mensen zijn erg goed om tussen de regels door te lezen. Wanneer familieleden of vrienden proberen te verbergen dat ze niet lekker in hun vel zitten, kunnen prikkelgevoelige mensen dit doorzien. Mijn dochter kon toen ze 6 was ook meteen zien dat haar juf niet lekker in haar vel zat toen ze voor de klas stond. De juf in kwestie probeerde dat natuurlijk te verbergen en was ervan overtuigd dat haar dat ook gelukt was. Maar mijn dochter zag het meteen (en betrok het op zichzelf). Maar ook mijn vrouw, die niet prikkelgevoelig is, maar wel gevoelig, heeft geleerd om tussen de regels door te lezen. Wanneer je meer en meer in contact staat met je gevoel, gaan zulke dingen je vanzelf opvallen.

Gave

Het lijkt leuk om zo’n “gave” te hebben. Je kan iets wat andere mensen misschien niet kunnen. Maar het komt ook vaak uit de lucht vallen. Opeens is dat gevoel er weer. Dat er iets niet in de haak is. Je voelt spanning, of krijgt een gevoel dat alleen te benoemen is met de term “bleurggh!”. Wat ikzelf altijd doe als ik dat gevoel krijg, is een stapje terug doen. Je kijkt dan naar het grotere geheel. Niet naar de specifieke situatie. Je realiseert je dat je vriendin een probleem heeft. Het enige wat je kan doen is haar aanspreken en aangeven dat je voor haar klaar staat. Wanneer zij er voor kiest om het niet te delen, is het enige wat je nog rest… je erbij neer te leggen. Realiseer je dat niet alles jouw probleem is. Je vriendin laat een stukje uit haar belevingswereld zien. Vaak niet eens bewust. Het is haar goed recht om daar op haar eigen manier mee om te gaan. Daar zit geen goed of fout aan.

Pingpongbal

Maar dan blijft het feit dat je gevoel als een pingpongbal alle kanten op kan gaan. Dat komt doordat jij het toestaat dat je omgeving jou alle kanten op trekt. Er zullen altijd veel prikkels om je heen zijn. Dat zal nooit veranderen. Het gaat erom wanneer jij die prikkels vastpakt en wanneer jij je met die prikkels identificeert. Dat is eigenlijk net alsof je voor een lopende band staat met allemaal cadeautjes erop (de prikkels). Je pakt elk cadeautje van de band en wordt een met de prikkel die erin zit. Maar waarom pak je eigenlijk elk cadeau van de band ? Je kan er toch ook voor kiezen om het alleen te aanschouwen ? Om alleen te kijken naar de lopende band, terwijl alle cadeautjes vanzelf weer verdwijnen ?

Kies voor jezelf

Op deze manier kies je voor jezelf. Dat wil niet zeggen dat je egoïstisch bent. Je bent nog steeds bezig met je empatisch vermogen om anderen te helpen. Een hele goede eigenschap! Maar wanneer je (te) veel met je omgeving bezig bent, kun je jezelf verliezen. Vroeg of laat begin je je als vanzelf af te vragen…”Wat wil ik eigenlijk ?” En dan kom je weer langzaam terug bij jezelf. Anderen helpen is mooi, en het kan je heel veel energie geven. Maar laat je gevoel niet als een pingpongbal alle kanten op gaan. Kies voor jezelf! Wanneer jij er eerst voor jezelf bent, en jij goed in je vel zit, kun je er juist veel beter zijn voor anderen. En ook voor je vriendin. Grote kans dat zij dan vanzelf naar je toe komt met haar verhaal.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>