Kinderen met stress...! | Leef Intens

Kinderen met stress…!

Door Roel van Heel | dagritme & energie

okt 15

Kinderen met stress. Iedereen is druk tegenwoordig. De kinderen staan op en je moet ze maar blijven motiveren om snel te zijn, anders komen ze te laat op school. Na school moeten ze naar de opvang. Je moet ze ook weer ophalen. De boodschappen niet vergeten. Ook nog eten maken, de was doen, kinderen naar bed. We mogen blij zijn als we om 20:00u in de avond op de bank zitten en eindelijk rust hebben. De meeste mensen kunnen hier behoorlijk wat stress van hebben. Maar wat mij persoonlijk nog het meeste zorgen baart, is het feit dat iedereen het zo normaal vind.

Zo ook bij kinderen. Zodra kinderen naar groep 1 gaan van de basisschool, worden ze vrijwel meteen blootgesteld aan stress. Er is dan al een CITO toets en zowel ouders als leerkrachten gaan de kinderen inschatten op basis van hun sociaal emotionele vermogens. Als de kinderen 7 jaar oud zijn, wordt weer alles anders. Kinderen komen er dan achter dat niet iedereen zo gevoelig is als zijzelf. Ook wordt de klas dan verdeeld in populaire en niet-populaire kinderen. Een kind kan daar behoorlijk veel last van ondervinden.

Leef Intens

Samen met mijn vrouw heb ik een praktijk, Leef Intens, waarin we kinderen en volwassenen helpen om met deze stress om te gaan. Ouders komen vaak naar me toe en vragen mij of ik hun kinderen kan helpen met het omgaan van hun prikkels. Soms worden kinderen boos, of klappen juist dicht. Ook andere gezinsleden kunnen onder de overprikkeling van een gevoelig kind lijden. Maar wat ze misschien niet realiseren is dat het kind eigenlijk roept, “papa, mama, help me, want ik kan al die prikkels niet aan!”. In feite is het juist goed dat het kind zijn gevoelens uit. Alleen de manier waarop kunnen we misschien wel wat bijschaven.

Heerlijk

Het is geweldig om juist die kinderen te helpen. Sommige kinderen vinden het erg spannend om met de training te beginnen. Aarzelend beginnen ze aan de oefeningetjes tijdens de training. Maar enkele dagen later belt of mailt een moeder me enthousiast met het verhaal dat het kind de spelletjes en oefeningetjes toch heel leuk vind, en dat ze die elke avond doen voor het slapen gaan. Andere kinderen kunnen niet wachten om te beginnen. Ze vinden het heerlijk dat hun gevoel eindelijk serieus genomen wordt. Een ander kind wat met de training begint werd zo enthousiast toen ze hoorde dat ze snel kon beginnen, dat ze haar moeder om de hals vloog en een dikke kus en knuffel gaf.

Diepgaand gesprek

Vooral de eerste stap in de training is heel bijzonder. Voor de ouders is het heel fijn dat de oefeningen en spelletjes ervoor zorgen  dat het makkelijker wordt om met je kind een diepgaand gesprek te voeren. Kinderen vinden het geweldig om te zien dat hun gevoel er eindelijk mag zijn, en dat papa en mama dit gevoel ook serieus nemen. Voor het kind is het vaak een enorme opluchting. Hij krijgt het signaal dat hij gewoon zichzelf mag zijn. Vaak is dat al voldoende. Het signaal naar je kind dat het gehoord wordt. Dat het kind er niet meer alleen voor staat. Dat papa, mama en de coach het kind gaan helpen om de prikkels nog beter onder controle te krijgen.

Stabiele basis

Dit alles draagt bij aan een stabiele basis thuis. Een veilige omgeving waar het kind altijd zichzelf mag zijn. Daar horen ook boze, bange of verdrietige buien bij. Als het kind al het signaal krijgt dat het mag (maar dan op een goede manier), zie je vrijwel meteen al een flinke dosis stress verdwijnen. Dat vereist ook dat ouders hun kind op een andere manier gaan zien. Het kind vraagt om hulp. Als de stabiele basis er is, kun je samen met papa, mama en eventueel een coach, uitstapjes gaan maken naar de “grote boze buitenwereld”.

Voor meer informatie, neem eens een kijkje op mijn facebook pagina, of op mijn website, leefintens.com.

Follow

About the Author

Roel van Heel is coach, trainer, auteur en spreker en deelt actief zijn kennis hoe jij in snelle en eenvoudige stappen het minder druk kan maken in je hoofd. In het gezin van Heel is het met drie hooggevoeligen nooit saai... er gebeurt elke dag wel wat. De truc is dat je anders leert omgaan met deze alledaagse dingen. Dat is vele malen makkelijker dan dat je denkt. Je beschikt over meer tools en technieken dan dat je nu weet om het jezelf wat makkelijker te maken, we gebruiken het alleen niet. Met zijn blogs, filmpjes, lezingen, workshops en trainingen laat hij zien hoe ook jij in korte tijd grote stappen kan zetten.

>